Škriepky o funkcie nekončia a TAVOS sa utápa v chaose!

  • Spravodajstvo
  • 14. októbra 2016, 08:46
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Kauza Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) po prázdninovej odmlke opäť ožíva. Tentoraz rozruch spôsobil otvorený list troch nespokojných zástupcov akcionárov vo vodárňach, primátora Piešťan Miloša Tamajku, primátorky Vrbového Emy Maggiovej a starostky Maduníc Aleny Jelušovej. Vo svojom liste vyzývajú primátora Trnavy Petra Bročku, ktorý je zároveň predsedom dozornej rady TAVOS-u, aby zastavil výstavbu kanalizácie v obci Kátlovce. Tá vraj má byť oproti bežným cenám až dvojnásobne predražená.

K takýmto uzáverom ich viedol článok v trnavskom regionálnom týždenníku Bez rešpektu. V ňom autor ako dôvody svojho podozrenia z nehospodárnosti v TAVOS-e uvádza: „Dôkazom sú Kátlovce, ktorých starosta Pavol Johanes je súčasne podpredsedom dozornej rady TAVOS-u. S požehnaním Petra Bročku a Vladimíra Púčika, starostu Ružindola a zároveň člena predstavenstva spoločnosti, v auguste zmluvne preniesol povinnosti svojej obce vyplývajúce z 15 rokov starej zmluvy na výstavbu kanalizácie na TAVOS. Zároveň si presadil, aby spoločnosť STAVEKO dokončila kanalizáciu v Kátlovciach. Nekontrolovaní kamaráti nečinnosťou predsedu dozornej rady Bročku si cenu z 200-tisíc eur, pôvodne požadovanú starostom Johanesom a predloženú valnému zhromaždeniu v júni 2016, navýšili v auguste 2016 na 575 339,98 eura. Zmluvu i cenu uzatvorili bez schválenia v predstavenstve, bez verejného obstarávania.“

Na tieto skutočnosti reagoval i P. Bročka a pre médiá vyhlásil, že si dal zhromaždiť celú dokumentáciu a potrebuje mať kompletné informácie a vyjadrenia všetkých zainteresovaných osôb. „Následne zvolám dozornú radu, ktorá to bude riešiť,“ povedal jej predseda P. Bročka. Dodal, že ak dozorná rada zistí neefektívne nakladanie s prostriedkami spoločnosti, ako predstaviteľ najväčšieho akcionára dokáže vyvinúť dostatočne veľký tlak na prehodnotenie alebo zastavenie investície v Kátlovciach.

Čo týmto udalostiam predchádzalo


Politikárčenie namiesto rozvoja spoločnosti v TAVOS-e začalo takmer okamžite po nástupe Tamajku a Bročku k moci pred dvomi rokmi. Na jar roku 2015 sa za záhadných okolností objavil anonymný list, v ktorom autor tvrdil, že hrozí rozdelenie spoločnosti a jej následná privatizácia. A na popud týchto tvrdení začal Tamajka takmer akčne konať. Inicioval mimoriadne valné zhromaždenie, ktoré dovtedajší manažment vodární odvolalo.

Tu sa však treba objektívne pristaviť aj nad výpadkom pamäte piešťanského primátora, ktorý náhle zabudol, že predchádzajúce zastupiteľstvo, ktorého bol i on členom, prijalo uznesenie, ktorým zaviazalo zástupcu mesta v riadiacich orgánoch TAVOS-u za prípadne rozdelenie vodární nehlasovať. Rovnakým uznesením disponuje aj primátor Trnavy a spoločne by tak návrhy na delenie vodárenskej spoločnosti dokázali pohodlne zablokovať.

Namiesto toho však Tamajka konal podľa informácií od anonymu. Nepodpísaným listom disponuje i redakcia Piešťanského týždňa a podľa nášho názoru tento javí známky účelového podvrhu.

V čase objavenia sa anonymu primátori Trnavy a Piešťan vo vodárňach ťahali ruka v ruke a všetky zmeny presadzovali spoločne. Ale to len do chvíle, keď Bročka odmietol Tamajkovho nominanta na post generálneho riaditeľa. Veľkí kamaráti sa zrazu rozkmotrili a navzájom sa začali verejne obviňovať z eštebáckych listov či praktík.

Bročku podporovali i piešťanskí poslanci


Do jari tohto roka na strane trnavského primátora stáli i jedenásti piešťanskí mestskí poslanci zoskupení v klube Spoločne pre Piešťany (SpP). Ich člen Michal Fiala na marcovom zastupiteľstve navrhol uznesenie, ktoré Tamajku poveruje v rámci valného zhromaždenia TAVOS-u požiadať o odvolanie samého seba z postu predsedu dozornej rady a následne navrhnúť namiesto seba poslanca Jozefa Malíka, ktorý je taktiež z SpP. I napriek tomu, že uznesenie Tamajka nepodpísal tvrdiac, že je v rozpore so zákonom, tak podľa vyjadrení P. Bročku pre Piešťanský týždeň sa ho trnavský primátor bol ochotný pridržiavať a poslancami za SpP požadované zmeny v riadiacich orgánoch TAVOS-u navrhnúť a aj presadiť.

Politické kšefty nepomohli


Skôr, ako sa tak udialo, však prišla od piešťanského primátora ponuka pre Tomáša Hudcoviča, šéfa klubu SpP, stať sa druhým viceprimátorom kúpeľného mesta. Ten túto funkciu vo vedení mesta prijal a zrazu u neho, ako i u zvyšných členov poslaneckého klubu SpP, nastala náhla zmena postojov a na odstúpení Tamajku z riadiacich orgánov TAVOS-u prestali trvať.

Politický kšeft s jeho dovtedy najtvrdšími oponentmi v mestskom zastupiteľstve prišiel však neskoro. P. Bročka odvolanie Tamajku z dozornej rady TAVOS-u na valnom zhromaždení inicioval a potvrdila to väčšina z 98 akcionárov vodárenskej spoločnosti svojím hlasovaním. Spolu s ním, zrejme pre otvorenú podporu piešťanského primátora, z riadiacich orgánov vodární starostovia vypoklonkovali i primátorku Vrbového E. Maggiovú.

O funkcie sa Tamajka a Maggiová idú súdiť


„Cirkus“ TAVOS sa však týmto v žiadnom prípade neskončil. K Tamajkovi a Maggiovej sa pripojila aj starostka Maduníc, Alena Jelušová. Rozhodnutie valného zhromaždenia napadli na súde a k podaniu pripojili i žiadosť o predbežné opatrenie, ktorým sa snažili vymenovanie ich nástupcov zablokovať. I napriek tomu, že v súvislosti s predbežným opatrením im súd vyhovel, Bročka v ovládnutí TAVOS-u pokračoval. Akurát musel rešpektovať rozhodnutie, ktorým súd zakázal konať novým členom v riadiacich orgánoch, a to Šebestianovi Lančaričovi, starostovi obce Bučany, a Gilbertovi Liškovi, starostovi z Veľkých Kostolian.

Otvorený list adresovaný Petrovi Bročkovi.

A kto by si myslel, že snáď tento „kabaret o funkcie“ v takom životne dôležitom podniku pre región už konečne skončí a nami zvolení verejní funkcionári sa konečne začnú venovať dôležitému poslaniu vodárenskej spoločnosti, napríklad aby voda nezdražela, prípadne aby každá obec mala kanalizáciu, sa zrejme tak skoro nedočká. V utorok 11. októbra je zvolaná tlačovka na Mestskom úrade v Piešťanoch, ktorá podľa textu z pozvánky od hovorkyne mesta Evy Bereczovej sa má venovať práve skutočnostiam zverejneným v regionálnom trnavskom týždenníku.

Rozvadená parta stratila vplyv v TAVOS-e


TAVOS je dominantným dodávateľom pitnej vody prostredníctvom verejného vodovodu a prevádzkovateľom kanalizácie v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec, ale aj v troch obciach v okrese Nové Mesto nad Váhom. Jeho akcie vlastní 98 miest a obcí regiónu. Ich záujmy zastupujú na valnom zhromaždení primátori miest a starostovia obcí. Najväčším akcionárom je s takmer 30 percentami akcií Mesto Trnava, druhý najväčší podielnik je Mesto Piešťany s 15 percentami. To by primátorom oboch miest, ak by na svoju stranu priklonili ešte aspoň dvoch menších akcionárov so súčtom akcií viac ako šesť percent, ako je napríklad spojenie Vrbové a Madunice, doprialo pohodlnú nadpolovičnú väčšinu hlasov. Na valnom zhromaždení by si tak dokázali vytvoriť riadiace orgány spoločnosti podľa svojho rozhodnutia, a tým pádom mať zásadný vplyv na chod TAVOS-u i na jeho rozvojové investície. Odchodom P. Bročku z tejto partie však Tamajka, Maggiová a Jelušová stratili svoj donedávna výrazný dosah na udalosti v TAVOS-e.

Takéto škriepky o funkcie však obyvateľom obcí a miest, v ktorých je TAVOS monopolným dodávateľom pitnej vody a správcom kanalizácií, ani trochu nie je k osohu. Spoločnosť disponuje obrovským majetkom v nehnuteľnostiach, ktoré vlastní. Sú to napríklad čistiarne, rozvody vody či kanalizácia. Vďaka regulovaným cenám však zisky dosahuje minimálne. A tak jediným možným spôsobom na dobudovanie kanalizácií alebo rozvodov pitnej vody sú eurofondy. Táto možnosť sa však pre Slovensko končí o štyri roky.

Škriepky o funkcie problémy nevyriešia


Ak ale uvážime, že táto rozhádaná partia starostov a primátorov, ktorá má v súčasnej dobe v TAVOS-e najväčší počet akcií, na svojich postoch zotrvá ešte minimálne dva roky, je ťažké predpokladať úspechy pri žiadaní peňazí z európskych rozvojových programov. Budovanie kanalizácií či nových prípojok s pitnou vodou tak v budúcnosti bude možné už len z vytvorených ziskov, čo rovno odpovedá na otázku obciam, ktoré ešte nemajú kanalizáciu dokončenú, prípadne žiadnu, ako sa k nej po uzavretí eurofondov dostanú. Odpoveď znie jednoducho. Ak TAVOS nezdražie svoje služby, čím by začal tvoriť zisk na investície, tak obce si kanalizáciu či rozvody pitnej vody dobudujú len zo svojich vlastných rozpočtov. A poďakovať sa za to budú môcť poškriepenej kompánii, ktorú vedie Bročka a na druhej strane Tamajka, Maggiová a spolu s nimi Jelušová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína