V Lúke poďakovali za úrodu ručne vyrobenými obrazmi

  • Spravodajstvo
  • 12. októbra 2016, 14:17
  • Autor:am

Ženy z obce Lúka sa už tradične rozhodli poďakovať za úrodu. V piatok 30. septembra predstavili v miestnom kostole výstavu plodín i obrazy z obilnín.

Tradíciu začali približne pred pätnástimi rokmi v hornej kaplnke, neskôr sa presunuli do Kostola Sedembolestnej Panny Márie. „Je to vďakyvzdanie za úrodu, za všetko, čo Pán Boh požehná,“ prezradila Alena Bednárová, ktorá sa na príprave výstavy spolupodieľala. Ženám trvala príprava dva týždne, obrazce vznikajú na čiernobielej papierovej predlohe. „Prvý týždeň lepíme písmená a obrysy postáv repkovým semenom. Obrazy sa potom rozložia na zem a pomaly vsýpame semiačka,“ doplnila ďalšia z tvorkýň Eulália Gajdošechová. V minulosti obrysy nelepili a potom sa stávalo, že sa semienka pomiešali.

Výber plodín na jednotlivé časti obrazov je spontánny. Ženy vravia, že dôležitá je fantázia a to, že sa chcú priblížiť farbe a postave z farebnej obrazovej predlohy. Pre zachovanie rozmanitosti používajú viacero druhov semien, ako sú napríklad krúpy, ryža, fazuľa, ľanové semeno, mak, kokosová múčka, proso, pšeno, farbené krúpky a iné. Niektoré sú dopestované na miestnom družstve, iné pokúpili.

Každý rok je hlavný námet iný, ženy už majú nafotených toľko fotografií, že zaplnili dva albumy. Tohtoročnou témou je božie milosrdenstvo. „Za tie roky sa neopakoval ani jeden obraz. Vždy robíme niečo iné,“ prezradila tvorkyňa Eva Viola Krajčíková. V súčasnosti si návštevníci môžu prezrieť diela s motívom zázrakov, vzkriesenia a uzdravenia. Podobizeň vytvorili aj tento rok vysvätenej Matke Tereze.

Za vznikom jedinečnej výstavy stoja viaceré „lúčanské dievčence“. Obyvateľom sa ich výtvory páčia, do kostola sa prišli pozrieť žiaci aj škôlkari. Návštevy prichádzajú i z okolitých obcí, do kostola zavítal dokonca nemecký manželský pár.

Tohtoročným motívom obrazov je božie milosrdenstvo.

Ak si obrazce chcete pozrieť naživo, stačí zájsť do lúčanského kostola. Jedna z autoriek býva hneď oproti svätostánku a návštevám ho kedykoľvek odomkne. Urobiť tak môžete najneskôr do začiatku adventu, keď sa miestne ženy opäť sklonia k plodinám a ako popolušky ich roztriedia späť do nádob a uskladnia do ďalšieho roka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana