Podhoranka slávila 40. narodeniny ľudovou veselicou až do rána

  • Nezaradené
  • 12. októbra 2016, 10:52
  • Autor:Viera Dusíková

Štyridsiate výročie svojho založenia oslávila folklórna skupina Podhoranka najskôr svätou omšou v kočínskom kostole. Pri spoločnej už hymnickej piesni Mária, ku tebe volám početná skupina mužov a žien odetých do najkrajších sviatočných krojov s vyškrobenými rukávcami i goliermi šírila zvláštne fluidum, ktoré jej zakladajúca členka Mária Hrušková opisovala s dojatím v hlase.

„Keď túto pieseň, ktorú Podhoranka spievava na slávnostných omšiach, ale i pri poslednom lúčení na pohrebe s niektorou z našich členiek, človeku až vlasy vstávajú. Srdce sa teší aj smúti zároveň. Má neopísateľné čaro,“ povedala M. Hrušková.

Podhoranka podľa jej slov vznikla po tom, čo s divadelnou aktivitou v obci Kočín skončil niekdajší riaditeľ základnej školy Jablonický. „Škola zanikla, založila sa materská škola, začali sme hrávať divadlá my. Podhoranka vznikla v roku 1976, spolu so mnou začínalo desať žien a štyria muži. Medzi ženami to boli Františka Matejovičová, Helena Madunická, Eva Hrušková, Emília Kunicová, Ernestína Krihová či Marta Klčová. Hrával s nami harmonikár Michal Kriho, ďalej František Hruška, Emil Jankovič a Pavol Kunic,“ dodala zakladateľka súboru.

Zo začiatku chodievala Podhoranka s rôznymi piesňami i pásmami po susedných obciach, bez jej spevu sa nezaobišli dožinkové slávnosti či rôzne družstevné schôdze. „Neskôr sme chodili na Dobrú Vodu, do Veľkých Kostolian, Dubovian, Moravian nad Váhom a iných spriatelených obcí. Mali sme pripravený program k už spomínaným dožinkám, zimným večerom s priadkami, k stavaniu mája i k Vianociam,“ zaspomínala si M. Hrušková. Vzdala hold i niekdajšej zakladajúcej členke folklórnej skupiny Anne Kunicovej: „Bola pre nás ako pani Kolníková pre Radošincov. Už šesť rokov minulo, čo nám, chudiatko, tak nafriško zomrela. Dnes sa ma pri príchode na slávnosť Kátlovčania pýtali, kde je Anička, že jej chcú zapáliť sviečku. Vážili sme si ju, vedela dokonale napodobniť gazdinú alebo spievať, bola veľmi pohotová.“

Podhoranka slávila 40. narodeniny.

Podhoranka pripravila pre vzácnych hostí z rôznych kútov regiónu, kolegov spevákov i hudobníkov reprezentačnú výstavu. Na veľkých nástenkách boli desiatky fotiek, výstrižkov z novín, z účinkovania v rôznych speváckych súťažiach nielen doma, ale aj v zahraničí. Na svojom konte má táto skupina celý rad ocenení. „Začínalo nás desať žien a štyria chlapi a teraz, pozrite sa na nich, sú tu mladí ľudia a je ich nie raz, ale dvakrát toľko ako voľakedy nás. Pozerajúc sa na nich som šťastná a dojatá,“ povedala M. Hrušková.

Okolo bolo plno tanca, zábavy, spevu a vtipných komentárov. Michal Kriho, bývalý šéf Podhoranky, dostal od súboru nosič s kolieskami na harmoniku. „To aby sa nesťažoval, že mu je ťažká,“ žartovala súčasná umelecká vedúca folklórnej skupiny Silvia Justová, ktorá do Podhoranky vstúpila ešte so svojím dievčenským menom – Hrušková. Pretože skupina si svoju šéfku veľmi váži nielen pre jej organizačné, ale i ekonomické schopnosti, odovzdali jej tričko s nápisom – Najlepšia vedúca FS Podhoranka. Sľúbila, že ho bude poctivo nosiť, nielen na nácviky.

Podhoranka slávila 40. narodeniny.

Treba spomenúť, že medzi ústredné osobnosti skupiny sa radili i radia Jozef Orich, Jozef Slabý, Antónia Kunicová, Darina a Slávka Jankovičové a tiež mladšia generácia folkloristov. Vďaka Podhoranke vznikli i manželstvá. Dve z nich uzavreli Eva Vlkovičová a Jaroslav Vatrt a tiež Andrea Hrušková a Pavol Madunický. Zmienku o nich uviedol v článku Podhoranka – nositeľ tradícií vo vianočnom vydaní roku 2000 náš regionálny a športový redaktor Štefan Gregorička. Aj jeho minulosť je natrvalo spätá s touto skupinou, pretože dve desaťročia prinášal v Piešťanskom týždni správy o aktivitách tejto skupiny.

Podhoranka sa stala nositeľom tradícií ľudu obcí pod horami – Kočína, Lančára či Šterús. Známe sú ich prvomájové sprievody, pochovávania basy v Lančári i v Piešťanoch, ale aj iné slávnosti, ktoré sprevádza spolu s hudbou Vavrinecká trojka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana