Na vrbovskom zastupiteľstve aj o plných kontajneroch

  • Spravodajstvo
  • 12. októbra 2016, 12:31
  • Autor:am

Mesto Vrbové od júla tohto roka podľa nového zákona prenechalo zber separovaného odpadu na firmu Marius Pedersen. Obyvatelia však zistili, že vysýpanie farebných kontajnerov raz za mesiac nestačí, koše prekypujú odpadkami a tvoria sa nelegálne skládky.

S problematikou predstúpil pred poslancov na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva aj vrbovský občan. „Najvážnejším problémom vo Vrbovom je v súčasnosti odpadové hospodárstvo. Vytvorilo sa tu veľa miest zberu separovaného odpadu. Mne i viacerým občanom to pripomína malý Luník. Interval vývozu raz za mesiac v žiadnom prípade nestačí,“ predniesol Viliam Kozák.

Vo Vrbovom majú nádoby na separovaný zber vraj plné už po dvoch
týždňoch, ďalšie dni len čakajú na príchod smetiarov. Po sťažnostiach boli upozornení aj ohľadom stláčania fliaš v kontajneri na plasty, lenže ani dôkladné vytláčanie vzduchu neušetrilo dostatočné miesto.

Aké následky so sebou nesie zvýšenie frekvencie zberu, objasnil viceprimátor Štefan Kubík: „Nikto z nás si nedovolí urobiť týždenný vývoz, lebo to znamená len jedno – nárast platieb za odpad z 25 na 42 eur. A to, myslím si, nechce nikto.“ Vzniknutú situáciu však plánujú riešiť. „Tento polrok sme si vyhradili na to, aby sme zistili, akým spôsobom by sme tých 42 eur platiť nemuseli. Firma Marius Pedersen nám predostrela, ako vývoz robia inde, a časový harmonogram, ktorý nám dali, je aj vo všetkých obciach naokolo. Najbližšie s nimi budeme rokovať v novembri, urobíme dodatok k zmluve. Myslím si, že určite pri plastoch a asi aj papieri budeme musieť ísť na dvojtýždňový zber a dúfam, že to vyrieši aktuálnu situáciu. Dovtedy budeme robiť to, že keď uvidíme odpad mimo, zavoláme pracovníkovi s multikárou a ten ho vyvezie,“ dodal zástupca primátorky.

V tomto týždni plánovali na kontajnery umiestniť nálepky s informáciami k triedeniu odpadov, do budúcnosti chcú tiež ku košom vybudovať stojiská. Od júla dokonca vo Vrbovom pribudol nový druh separovaného zberu, občania už triedia do veľkokapacitných kontajnerov aj tetrapaky. Od januára by takéto odpadové nádoby mali pribudnúť i do rodinných domov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 41, ktoré je v predaji od 11. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana