Pomočené múry, zvratky, hluk do noci!

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2016, 14:36
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Pivný September Fest na Námestí slobody v Piešťanoch sa predviedol aj v negatívnom svetle. Ľuďmi pomočené steny budov na námestí, znehodnotená Čierna fontána a hluk do neskorej noci, ktorý pre obyvateľov okolitých domov bol takmer celý týždeň neznesiteľný. Rovnaké dôsledky však majú aj ďalšie akcie organizované v tejto časti mesta. Tamojší obyvatelia sú počas nich vystavení zápachu moču, neporiadku a hluku do neskorých nočných hodín. Dochádza však i k poškodzovaniu majetku mesta.

Tí, čo mohli, sa na týždeň odsťahovali k príbuzným, no tí, čo nemali kam ísť, pretrpeli tretí septembrový týždeň vo svojich domácnostiach na Námestí slobody. Škody za stovky eur si odniesol i mestský majetok, Čierna fontána utrpela také devastačné znehodnotenia, že Služby mesta Piešťany (SMP) predčasne ukončili v tejto sezóne jej prevádzku. „Špina, zápach z pomočených múrov, zvratky. To je to, čo nás každé ráno čaká pri podobných akciách. A to ani nehovorím o hlasnej hudbe, ktorá nám nedá spávať. Určite sú takéto aktivity pre ľudí dobré. Otázkou však je, či taký malý priestor, ako je Námestie slobody, je na takéto aktivity vhodný,“ vysvetlil nám Milan Teličiak, ktorý žije v bytovom dome na námestí s celou rodinou.

O vhodnosti takýchto podujatí na Námestí slobody majú pochybnosti i pracovníci SMP. Nielen návštevníci pivného festivalu, ale aj samotní poskytovatelia stánkového občerstvenia Čiernu fontánu použili ako umývačku riadu a výlevku na nespotrebované pokrmy. „Z čistej vody, ktorá musí byť zdraviu neškodná, sme mali bielu tekutinu a rozvody zanesené tukmi. V nádrži na vodu ostalo množstvo zvyškov guláša,“ vysvetlil nám pracovník SMP Roman Skaličan.

Obdobné problémy obyvateľom tejto časti Piešťan však spôsobujú aj vianočné trhy. Prednedávnom podobne kontroverzne pôsobilo i verejné klzisko, umiestňované vždy v zime na pešej zóne na Winterovej ulici. V minulom roku radnica pristúpila na jeho presťahovanie k nákupnému centru Prior na Ulici A. Hlinku. Podľa pracovníkov SMP sa tým zlepšila jeho dostupnosť, ale aj návštevnosť. Pochvaľovali si aj samotní obyvatelia. Zisťovali sme preto na mestskom úrade, či spoločenské aktivity zo stiesneného priestranstva Námestia slobody neplánujú presťahovať do vhodnejšej časti mesta.

„Presťahovanie verejných podujatí do inej časti mesta by nevyriešilo sťažnosti obyvateľov. Aj tam by sa našli zasa iní ľudia, ktorým hluk a hudobná produkcia prekáža. Riešením nie je ani ‚stopka‘ takýmto podujatiam. Sú veľmi navštevované, to by zasa prekážalo tejto časti obyvateľov. Pri produkcii nadmerného hluku v neskorých nočných hodinách alebo pri podozrení na porušovanie všeobecne záväzných nariadení mesta odporúčame občanom kontaktovať mestskú políciu, ktorá má v čase organizovania podujatí zvýšený dohľad,“ informovala nás hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína