M. Fiala: Radnica sa o majetok mesta nestará

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2016, 13:50
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Téma niekdajšej VIII. základnej školy na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch opäť ožíva. Tentoraz problematiku o doslovne nepeknej bradavici na vzhľade najväčšieho piešťanského sídliska otvoril na mestskom zastupiteľstve vo štvrtok 29. septembra poslanec Michal Fiala. Apeloval na vedenie mesta, aby sa o svoj majetok postaralo a náležite ho zabezpečilo.

Podľa M. Fialu je v budove školy nezabezpečená obnažená elektroinštalácia, plynové prípojky, chýbajúce kanálové poklopy, ale aj bicykle, ktoré by mohli pochádzať z trestnej činnosti. Osobne sa o tom bol presvedčiť. A tak vo svojom príspevku žiadal vedenie mesta, aby objekt náležite zabezpečilo, a to najmä z hľadiska neoprávneného vstupu.

Piešťanský týždeň na nelichotivý stav, v akom sa budova bývalej školy nachádza, upozorňoval už pred dvomi rokmi. Informovali sme radnicu, že je tu množstvo porozbíjaného skla, odhalená elektroinštalácia a nezabezpečený priestor voči neoprávnenému vstupu je veľkým rizikom pre deti z okolitých panelákov.

Podľa improvizovaných lôžok a zvyškov fliaš od ovocného vína sa dokonca javilo, že v tejto budove si bezdomovci vybudovali svoj „hlavný stan“. Zvyšky potrieb na inhaláciu či vnútrožilovú aplikáciu narkotík tiež jasne poukazovali na skutočnosť, že útočisko v nej našli i drogovo závislí.

A keďže táto ruina stojí uprostred panelákov, stáva sa aj nebezpečným ihriskom. Na radnici sme už pred dvomi rokmi zisťovali, ako chcú objekt proti neoprávnenému vstupu zabezpečiť. „Mestská polícia zvýši kontrolu objektu a pripravujeme aj bezpečnostné opatrenia v súčinnosti so štátnou políciou, o ktorých vás, iste chápete, detailne počas ich realizácie nemôžem informovať,“ odpovedal nám vtedajší hovorca mesta Tibor Hlobeň.

Zdá sa však, že o pripravovaných bezpečnostných opatreniach sa nič nedozvedeli ani bezdomovci a drogovo závislí, nakoľko podľa tvrdení M. Fialu tam majú svoje nikým nerušené sídlo aj v súčasnosti.

Interiér sa stal rajom pre bezdomovcov a drogovo závislých.

Spomínaná základná škola na sídlisku A. Trajan ukončila svoju činnosť pred viac než desiatimi rokmi. Znaky o pôvodnom poslaní opusteného objektu je možné vidieť stále. Školský nábytok, ale aj zvyšky zariadenia kuchyne či jedálne sú tam dodnes.

Pred časom budove svitla nádej na opätovné využitie v podobe Európskej leteckej školy. Rozhovory o nájme pre spoločnosť IKARIA však utíchli. Neskôr radnica vyčlenila vo svojom rozpočte i 80-tisíc eur na jej zbúranie s následnou možnosťou využitia priestoru ako parkoviska.

Po nástupe súčasného vedenia radnice k moci v závere roka 2014 sa vyčlenené prostriedky rozplynuli v ich prioritách, a tak nevyužitá budova, dnes už viac-menej ruina, naďalej chátra bez zámeru mesta, ako s ňou ďalej nakladať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda