E. Gocká: Chcete byť sociálni tam, kde nemusíte!

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2016, 15:02
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Poplatky za prenájom obradných miestností v piešťanských domoch smútku razantne poklesnú. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na zasadnutí vo štvrtok minulý týždeň aj napriek výhradám ich kolegyne a zároveň vedúcej mestských pietnych služieb, Elišky Gockej.

Piešťany pred niekoľkými rokmi v celoštátnych médiách neslávne zviditeľnila suma 110 eur za jedenapolhodinový prenájom obradných miestností domov smútku na Bratislavskej a Žilinskej ceste. Za zníženie tejto horibilnej sumy vznikla i občianska petícia, od nespokojných obyvateľov kúpeľného mesta sa aktivistom podarilo vyzbierať 3500 podpisov. Poslanci im po rokoch márneho boja konečne vyšli v ústrety a cena poklesla na oboch cintorínoch z pôvodnej sumy takmer o polovicu, a to na 65,40 eur. V márnici v Kocuriciach to bude 50 eur.

Hlas ľudí dožadujúcich sa zníženia poplatkov ostával dlho nevyslyšaný i vďaka najtvrdšej odporkyni znižovania cien cintorínskych poplatkov, mestskej poslankyni a zároveň šéfke pietnych služieb, E. Gockej. Potom, ako sme sa začali tejto problematike venovať, sa i nám od E. Gockej ušlo množstvo hanlivých označení.

Tentoraz sa však na stranu obyvateľov mesta spolu s Piešťanským týždňom postavila komisia pre financie a podnikanie pod vedením Zity Brunckovej a pripravila materiál, ktorý platbu za prenájom domov smútku zásadným spôsobom znížil. Poslancov od hlasovania za takéto úpravy cenníka neodradili ani emotívne vystúpenia ich kolegyne E. Gockej, ktoré boli bez akýchkoľvek pragmatických argumentov.

Z. Bruncková prítomným poslancom objasnila, že suma, o ktorú navrhuje poplatky znížiť, je tvorená odpismi za rekonštrukciu domov smútku, a tá je následne premietnutá do ceny prenájmu. Ako poslankyňa vysvetlila, obyvatelia rekonštrukciu zaplatili prostredníctvom daní, ktoré mestu platia, a tak premietať ju do prenájmu znamená, že túto investíciu platia dvakrát.

Odzneli i názory, že na tento druh služieb obyvateľom by sa mohla vypísať verejná obchodná súťaž, ktorá by potvrdila, prípadne vyvrátila správnosť nastavených cien, ktoré Piešťanci musia uhradiť za posledné rozlúčky s blízkymi. Na to však E. Gocká reagovala slovami, že poslanci chcú sprivatizovať služby, ktoré prinášajú mestu zisk. Nekorešponduje to ale s tvrdením jej nadriadenej Hany Dupkaničovej, riaditeľky Služieb mesta Piešťany. Tá totiž poslancom, naopak, tvrdila, že mestu tento druh služby prináša len minimálny zisk. Drvivú väčšinu prostriedkov, ktoré stredisko od pozostalých vyzbiera, minie na mzdy a svoju prevádzku. K názoru, že by mesto v takejto oblasti nemalo vytvárať zisk, sa pridal i poslanec Jozef Beňačka.

E. Gocká svoju diskusiu k tomuto bodu programu rokovania ukončila výčitkou smerujúcou k svojim kolegom, že chcú byť sociálni tam, kde nemusia.

Pokles cien pohrebných poplatkov však nie je jediná novinka, ktorá nastala v správe mestských cintorínov. Od prvého septembra riaditeľka služieb mesta H. Dupkaničová odobrala E. Gockej kompetencie v starostlivosti o cintoríny a tie sa stali súčasťou povinnosti strediska, ktoré sa stará o zeleň na celom území mesta.

Týmto článkom ukončujeme tiež anketu na našom webe piestanskydennik.sk, kde sme sa vás pýtali, čo si myslíte o cene pohrebných a cintorínskych služieb v kúpeľnom meste. Do ankety sa zapojila takmer tisícka hlasujúcich a niečo málo nad 74 percent zúčastnených vyjadrilo nespokojnosť s cenníkom, ktorý bol doteraz platný.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína