Vyhodnotenie čerpania rozpočtu musia prepracovať

  • Spravodajstvo
  • 12. septembra 2016, 22:02
  • Autor:pror

Komisiu pre stratégiu a rozvoj mesta
Piešťany polročné vyúčtovanie
rozpočtu radnice nenadchlo. V podstate
jediný a najhlavnejší bod,
ktorý na svojom minulotýždňovom
zasadnutí prerokovali, bola monitorovacia
správa o čerpaní mestského
rozpočtu a realizácii naplánovaných
investičných akcií. Avšak
z toho, čo im predložil šéf radničných
ekonómov, sa takmer nič nedozvedeli.

„Je to síce pekné, že sme dostali 84-stranový dokument plný tabuliek a čísel. V takejto forme sa však z toho nedozvieme, či čerpanie niektorých položiek, napríklad desať percent a aj menej, je v súlade s  harmonogramom a investičná akcia sa uskutoční až v druhom polroku alebo je to preto, že sa z nejakého dôvodu nerealizovala,“ skritizoval vyúčtovanie predseda komisie Peter Tremboš.

Ako príklad komisia vypichla i konkrétny problém, a to 100-tisíc eur vyčlenených na opravu ciest a chodníkov a neminuté ani euro. Členovia komisie uviedli i ďalšie príklady, ako je čerpanie peňazí na životné prostredie v hodnote len 16 percent, v kapitole doprava 18 percent a v kapitole školstvo 39 percent. To podľa nich nehovorí o úspore peňazí z mestskej kasy, ale o nerealizovaní akcií, ktoré si zastupiteľstvo stanovilo, práve naopak, poukazuje na prešľapovanie na mieste pri rozvoji Piešťan.

Členovia komisie vyčítali vyúčtovaniu hospodárenia mesta aj ďalšie nedostatky. „Nemôžete nám predkladať dokument, ktorý má hodnotu len tú, že jestvuje a nič sa z neho nedá vyčítať. Takýto materiál nehovorí nič o tom, či sa vedeniu mesta darí plniť rozhodnutia mestského zastupiteľstva,“ povedal poslanec Denis Kristek.

Komisia sa jednomyseľne zhodla, že správa, ktorú im predložili, nenaplnila očakávania a svojím uznesením prijali požiadavku, aby ju vedenie radnice doplnilo. Do septembrového zasadnutia zastupiteľstva v nej chcú mať zapracované percentuálne zhodnotenie jednotlivých plnení rozpočtu a porovnanie čerpania mestského rozpočtu za rovnaké obdobie v rokoch 2015 a 2014. Taktiež chcú správu doplniť o slovné zdôvodnenia slabého čerpania či prečerpávania položiek rozpočtu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika