Drahovce: Úroda dobrá, ceny sa však priaznivo nevyvíjajú

  • Spravodajstvo
  • 12. septembra 2016, 21:57
  • Autor:vd

V Poľnohospodárskom výrobno-obchodnom
družstve (PVOD) v Drahovciach
sú s tohtoročnou úrodou
zatiaľ spokojní. Počasie regiónu
prialo, takže plodiny, ktoré v tomto
roku Drahovčania zaradili do osevu,
sa vydarili. Ak sa splnia predpovede
meteorológov a jeseň bude slnečná,
stihnú z polí zobrať i kukuricu
na zrno, cukrovú repu, sóju či
slnečnicu. Do skladov poputujú i
plodiny na výrobu objemových krmovín
pre živočíšnu výrobu.

„Naše družstvo hospodári na ploche 1282 hektároch ornej pôdy. Zatiaľ sme zberali ozimnú pšenicu z 265 hektárov, pričom priemerná úroda je tento rok 7,7 ton z hektára. Nižšie výnosy má pšenica tvrdá. Tej sme zasiali 160 hektárov, úroda je 7,3 ton na hektár. Jarný jačmeň bol na ploche 130 hektárov, výnos na hektár je 6,7 ton, a repku olejnú sme zasiali na 135 hektároch, pričom úroda je 4,4 ton,“ povedal predseda družstva Roman Spišák.

PVOD Drahovce postupne komodity umiestňuje na trh podľa uzatvorených, respektíve novovytvorených zmlúv a dohôd so svojimi obchodnými partnermi. Ceny jednotlivých komodít sa však nevyvíjajú podľa očakávania prvovýrobcov, a tým aj podľa očakávania družstevníkov z Drahoviec. „Vplyvom nadpriemerných úrod v rámci Európy a sveta je výška realizačných cien podstatne nižšia, ako sme očakávali v rámci nášho výrobno-finančného plánu,“ konštatoval predseda.

Toto družstvo v súčasnej dobe realizuje produkciu potravinárskej pšenice prostredníctvom vlastnej drahovskej pekárne, čo umožňuje dosiahnuť vyššiu pridanú hodnotu na pestovanú plodinu. Potravinárska pšenica sa takýmto systémom dostane v réžii družstva z role až do obchodu vo forme chutných pekárenských výrobkov.

„Na poli čaká na jesenný zber ešte veľa plodín. Veríme, že kladne ovplyvnia život v našom družstve. Dôležité je, aby sme ich čo najefektívnejšie a najkvalitnejšie zobrali z polí a jednotlivé produkty umiestnili k spokojnosti na čoraz náročnejšom agrárnom trhu. Veľmi dôležitý faktor, ktorý ovplyvní ďalší zber, a tým aj prosperitu družstva, bude počasie. Pevne dúfame, že dlhodobé predpovede meteorológov sa naplnia a všetci poľnohospodári svoju celoročnú prácu šťastlivo dostanú tam, kde si to najviac želajú,“ uviedol R. Spišák.

Okrem zberových prác poľnohospodárov čakajú aj práce pri zakladaní budúcoročnej úrody, ktorej kvalitu a úspešnosť zúročia až v ďalšom roku. „S poľnohospodárskymi prácami by sme chceli skončiť koncom novembra a slávnostne uzatvoriť chotár PVOD Drahovce tak, ako to mali vo zvyku naši otcovia a dedovia,“ dodal predseda.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika