Zníži poplatky za pohreby verejná obchodná súťaž?

  • Spravodajstvo
  • 7. septembra 2016, 14:41
  • Autor:pror

Mestskí poslanci sa ešte pred prázdninami zhodli, že verejnosťou stále kritizovaný cenník pohrebných služieb v Piešťanoch sa nepáči ani im, a tak prijali uznesenie, na základe ktorého mali Služby mesta Piešťany (SMP) vypracovať návrh zníženia poplatkov spojených s pohrebmi. Dvojstránkový elaborát s názvom Optimalizácia poskytovania cintorínskych služieb a správy cintorínov, ktorý v utorok 30. augusta predložila riaditeľka SMP Hana Dupkaničová, však vôľu poslancov ani v jedinom bode nenaplnil.

Z predloženej dvojstránkovej správy sa členovia komisie dozvedeli len to, že stredisko pohrebných a pietnych služieb zabezpečuje ako svoju hlavnú činnosť údržbu cintorínov, prenájom hrobových miest a v podnikateľskej činnosti pohrebné služby a predaj kvetov. V rámci ich hlavnej činnosti pritom fungujú z mestského rozpočtu a na svoju komerčnú aktivitu si musia zarobiť s peňazí, ktoré vyberú pri pohreboch.

A to je asi tak všetko. Ten, kto dúfal, že si SMP zoberú uznesenie poslancov o znížení cien za pohreby ako záväzné, po prečítaní správy a vypočutí jej obhajoby riaditeľkou H. Dupkaničovou bol celkom isto sklamaný. Nič také v optimalizačnej správe nenájdete. Práve naopak, riaditeľka tvrdí, že pracovníkov na tomto úseku je málo a potrebujú ich počet navýšiť o záhradníka. Vraj by upravoval hroby nájomcom, ktorí žijú mimo Piešťan, a chceli by si za takúto službu u strediska pietnych služieb zaplatiť. Navýšenie počtu zamestnancov v stredisku pod vedením mestskej poslankyne Elišky Gockej má byť aj z dôvodu, že vraj je na cintorínoch množstvo zelene, ktorú mali svojvoľne vysadiť nájomcovia hrobových miest a tá vzhľadom na svoj vek a odrastenosť bude potrebovať zvýšenú starostlivosť.

Tak sme sa vybrali s fotoaparátom na cintorín na Žilinskej ceste zmapovať, aké že to tam dreviny nasadili „neporiadni“ nájomcovia hrobových miest. Môžeme však potvrdiť, že celkom určite sa na tomto cintoríne naozaj nachádza množstvo drevín, ktoré záhradník nesadil, ale podľa všetkého ani žiaden človek. Rolu záhradníka si v tomto prípade osvojila samotná príroda a formou náletov semien z okolitého stromoradia si dreviny nasadila podľa vlastného uváženia. O tom, že si jej tvorbu nik zo správy cintorínov roky nevšimol, svedčí aj jej už úctyhodný vzrast.

A k týmto nedostatkom v starostlivosti o pietne miesta sa dá priradiť i popínavým rastlinstvom zarastené oplotenie cintorína či niektoré lavičky, ako aj veľký priestor, ktoré kosačku už pekne dávno nevidelo.

Nádoby na plasty boli počas našej návštevy plné.

Našej pozornosti neunikol ani fakt, že správca cintorína prejavil záujem o moderný spôsob nakladania s odpadom a vedľa veľkokapacitného kontajnera umiestnil farebné nádoby na biologický odpad, ale aj plasty. Možno by sa ľudia k tomuto ekologickému triedeniu odpadkov aj pripojili, to by však museli mať kam hádzať napríklad plasty. Nádoba na to určená bola však plná.

Niet sa potom zrejme čomu diviť, keď z úst predsedníčky komisie a zároveň mestskej poslankyne Zity Brunckovej odznel na minulotýždňovom stretnutí komisie nápad, že ak správa cintorínov fungujúca z peňazí daňových poplatníkov nevie svoje ceny služieb optimalizovať podľa želania predstaviteľov mesta, je načase to skúsiť inak a vypísať na starostlivosť o cintoríny a zabezpečenie pietnych služieb verejnú obchodnú súťaž. V nej by sa mali stanoviť cenové kritériá tak, aby v prvom rade boli spokojní ľudia, a zároveň sa naplnila ekonomická udržateľnosť starostlivosti o cintoríny bez navršovania verejných prostriedkov.

Takzvanú optimalizáciu dostane na prerokovanie ešte mestská komisia pre legislatívu a právo, nakoľko súčasťou správy je i návrh nového všeobecného záväzného nariadenia (VZN) určujúceho prevádzkový poriadok mestských cintorínov. Ale i tento dokument je plný formálnych chýb, o čom sme písali v predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa.

Optimalizácia poskytovania cintorínskych služieb a správy cintorínov z dielne SMP spolu s VZN z komisií poputuje ešte na prerokovanie do mestskej rady. Konečné stanovisko k nej zaujmú poslanci na zastupiteľstve zrejme už v tomto mesiaci.

Hrobové miesta sa strácajú v nepokosenej tráve.

Ako sa to všetko vyvinie, či poslanci prijmú rozhodnutie v prospech ľudí alebo v prospech strediska pietnych služieb, budeme naďalej sledovať a obyvateľov mesta informovať.

Predpokladáme však, že E. Gocká, vedúca strediska pietnych služieb a zároveň odborová predáčka SMP, ktorá musí z postu svojich funkcií v rozpočtovej organizácii mesta hájiť i mzdové požiadavky zamestnancov, vyhlási pred otvorením tohto bodu programu zastupiteľstva, že je v jasnom konflikte záujmov, nakoľko ako poslankyňa by mala naopak hájiť záujmy zvyšku obyvateľov mesta, a to je zníženie cien pohrebného, ktoré musia i jej voliči zaplatiť pri poslednej rozlúčke s blízkymi. A tak z uvedeného dôvodu sa nezúčastní diskusie a ani hlasovania k optimalizačnej správe či návrhu VZN k prevádzkovému poriadku mestských cintorínov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 6. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana