Detský domov v Kocuriciach chce radnica predať

  • Spravodajstvo
  • 7. septembra 2016, 14:16
  • Autor:pror

Na piešťanskej mestskej komisii pre financie a podnikanie rokovali o polročnom vyúčtovaní hospodárenia radnice a tiež o predaji majetku vo vlastníctve mesta. Komisia pod vedením poslankyne Zity Brunckovej odporučila zastupiteľstvu prijať uznesenie o predaji objektu niekdajšieho rodinného detského domova v Kocuriciach, ale aj mestskej parcely pod parkoviskom pri hoteli Atóm.

Úvod rokovania finančnej komisie sa niesol v znamení rozpravy ohľadom cintorínskych poplatkov a návrhu všeobecne záväzného nariadenia mesta o prevádzkovom poriadku na pohrebiskách kúpeľného mesta. O tejto problematike však prinášame samostatný materiál.

V ďalšom sa venovali odpusteniu poplatku z omeškania voči dvojici nájomníkov v mestskom byte, nakoľko ten v sume viac ako 20-tisíc eur takmer desaťkrát prekračuje dlhovanú čiastku na nájomnom. Pri výške dôchodkov dlžníkov by i tak bol s ohľadom na životné minimum, ktoré im musí ostať, takmer nevymožiteľný. Podmienkou odporúčania komisie na odpustenie poplatkov z omeškania však bolo, že dlh v sume 2610 eur voči bytovému podniku dôchodcovia uhradia.

Komisia sa zaoberala i problematikou riešenia duplicitného vlastníctva budovy Spojenej základnej školy na Valovej ulici, kde je zriaďovateľ okresný úrad, a materská škola je v správe mesta Piešťany. Po oboznámení sa s materiálom komisia súhlasila s tým, aby sa budova zápisom do katastra oddelila tak, aby každý vlastník hospodáril už len vo svojom.

Jedným z dôležitých bodov rokovania bolo rozhodnutie o predaji objektu niekdajšieho rodinného detského domova v Kocuriciach. Občianske združenie, ktoré v ňom pôsobilo, ukončilo s mestom zmluvný vzťah, a tak je budova od úvodu tohto roka opustená. Jeho využitie ako zariadenie pre seniorov je podľa stanoviska komisie neperspektívne, nakoľko je stavba príliš členitá a plná schodísk, ktoré by dôchodcom spôsobovali pohybové problémy. A tak sa zhodli na odporúčaní pre mestské zastupiteľstvo odsúhlasiť predaj tohto majetku.

V ďalšom sa zaoberali aj odpredajom mestskej parcely pri objekte hotela Atóm na Krajinskej ceste, kde chce investor vybudovať parkovisko. Komisia s odpredajom súhlasila za podmienky, že je nutné preveriť, či nie je cez tento pozemok naprojektovaný cyklochodník.

Posledným bodom programu komisie bolo prerokovanie hospodárenia mesta za prvý polrok 2016. Materiál mal prezentovať šéf radničných ekonómov Stanislav Mikuš, prípadne jeho nadriadený, prednosta mestského úradu Eduard Strapatý. Ani jeden sa však pred komisiu nedostavil, a tak na výhrady, prečo nie sú niektoré položky v mestskom rozpočte čerpané a iné zas prečerpané viac, ako boli zastupiteľstvom schválené, im nemal kto odpovedať. Z rokovania vyplynula obava, aby mesto nedopadlo aj v tomto roku ako pri záverečnom vyúčtovaní roku 2015, ktoré poslanci prijali len s výhradami. V diskusii k tomuto vyúčtovaniu odznelo, že záverečný účet za minulý rok nebol vizitkou dobrého hospodárenia radnice pri verejných obstarávaniach, ale, naopak, ukazovateľom toho, že v meste sa nič nerobilo. Priebežné hodnotenie tohto roku zatiaľ ukázalo obdobné problém.

Prerokované materiály v komisii pre financie a podnikanie pôjdu ešte aj pred ďalšie poradné orgány mesta. Ich zasadnutia sa však uskutočnili až po uzávierke tohto vydania Piešťanského týždňa.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 6. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana