Piešťany čaká úprava cien pohrebných poplatkov

  • Spravodajstvo
  • 31. augusta 2016, 13:45
  • Autor:Jozef Vojčiniak

To, čo všetci kritici vysokých cien pohrebných poplatkov očakávali, sa stalo skutočnosťou. Mesto Piešťany na svojej internetovej stránke zverejnilo znenie nového návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) s názvom Prevádzkový poriadok pohrebísk v Meste Piešťany. Či sa však obyvatelia mesta dočkali ich zníženia, je pri čítaní tohto dokumentu viac ako otázne.

I keď podľa cenníka, ktorý tvorí prílohu návrhu, je možné badať pozitívny pohyb cien smerom dole, má VZN aj závažné nedostatky. Kým cenník pre miestnu časť Kocurice jasne definuje sumu 65 eur ako poplatok za poskytnutie krátkodobého užívania márnice k pohrebnému obradu, v prípade cintorínov na Žilinskej a Bratislavskej ceste podľa zverejneného návrhu zaplatíte 89,60 eur za poskytnutie krátkodobého užívania Domu smútku a pohrebiska k pohrebnému obradu, čo de facto znamená, že Dom smútku tvorený garážami, administratívnymi priestormi, ale i miestnosťami zo zázemím pre verejnosť zväčša neprístupným si prenajímate podľa textu VZN celý, a nielen jeho obradnú miestnosť určenú k rozlúčke so zosnulým.

A ak by ste prípadne o prenájom Domu smútku a jeho garáží pre prehnanú sumu nemali záujem a s nebožtíkom sa chceli rozlúčiť len nad hrobom, ani to k úspore financií nepomôže. Zaplatíte rovnakú sumu, nakoľko podľa textu cenníka si k rozlúčke so zosnulým musíte prenajať aj pohrebisko, čo je len iné slovo označujúce celý cintorín i s urnovým hájom.

Ak máme znenie návrhu VZN spolu s cenníkom zobrať doslovne a inakšie sa to v podstate ani nedá, tak na smútočnú rozlúčku si musíte zaplatiť nielen obradnú sieň, ale rovno areál cintorína aj s jeho budovami na Bratislavskej alebo Žilinskej ceste.

Návrh obsahuje i ďalšie podivnosti. Kým článok 5 presne stanovuje povinnosti nájomcu hrobu a za ich nedodržiavanie mu môže mesto udeliť pokutu až 663 eur, za prípadné neplnenie si povinností prevádzkovateľovi piešťanských cintorínov, ktorým je pod vedením mestskej poslankyne Elišky Gockej Stredisko pietnych služieb, nehrozí žiadna sankcia.

Toto VZN, o ktorom budú poslanci hlasovať už na septembrovom zastupiteľstve, však má zrejme aj zákonný nedostatok, pre ktorý by mohlo byť i v prípade schválenia zastupiteľstvom súdne preskúmateľné a následne zrušené. Zákon o pohrebníctve totiž jednoznačne stanovuje, čo musí byť súčasťou Prevádzkového poriadku pohrebiska. Je to plán hrobových miest a ten v návrhu VZN zverejnenom na oficiálnych stránkach mesta nenájdete.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 30. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund