Atmosféra šírenia strachu si vyberá svoju daň!

  • Spravodajstvo
  • 31. augusta 2016, 14:06
  • Autor:Jozef Vojčiniak/Alexandra Mathiasová, foto: Supa, anketa:pror/am, foto: am

Celospoločenská atmosféra strachu a xenofóbie podporovaná aj oficiálnymi predstaviteľmi si aj v Piešťanoch začína vyberať svoju daň. Kým päťdesiat rokov súžitia domácich s miestnou komunitou moslimov, ale aj obdobne veriacich návštevníkov kúpeľného mesta sa vyznačovalo vzájomnou toleranciou a rešpektom, tak v poslednom období sa či už priamo v meste alebo na sociálnych sieťach živo diskutuje o údajných problémoch s Arabmi. Napätú atmosféru si odniesli i povytĺkané výklady na tureckej prevádzke s kebabom v centre mesta.

Kúpeľné mesto, desiatky rokov navyknuté na svoj multikultúrny charakter, dlhú dobu odolávalo negatívnym náladám v spoločnosti namiereným voči moslimskému obyvateľstvu spôsobených aj utečeneckou krízou a teroristickými útokmi v západnej Európe.

Predsa len drvivá väčšina domácich doposiaľ stále chápe, že piešťanskí moslimovia nie sú žiadni utečenci, čo sa prišli „priživovať“ na sociálnom systéme Európy a už vôbec nie zradikalizovaní teroristi. Práve naopak, sú to vítaní hostia, čo donedávna z Piešťancov ani nik nespochybňoval.

Mesto svojím kúpeľným prívlastkom jasne deklaruje, že je v prvom rade miestom, kam smerujú návštevníci nielen z domova, ale i cudziny. Dokonca aj jeho predstavitelia vedia, že pokles turizmu v Piešťanoch, ktorý za posledné tri desiatky rokov nastal, je pre mesto vážnym problémom. A ak to regionálne politické špičky myslia s prácou v prospech obyvateľov úprimne, musia si uvedomovať, že mesto je z hľadiska zamestnanosti práve na turizmus aj odkázané a negatívne nálady voči hosťom situáciu len zhoršia.

K čomu je potom dobrá hystéria, ktorá nastala publikovaním banálneho konfliktu medzi mládežníkmi v úvode augusta na miestnych internetových spravodajských portáloch? Takejto publicity sa však chytili fašistické a xenofóbne skupiny, ktoré do Piešťan dokonca vyslali svoje hliadky za účelom chrániť nás pred Arabmi.

Sociálne siete, ale i nenávisť šíriace weby sa zrazu stali zdrojom „zaručených“ správ o problémoch, ktoré vraj v meste máme. Za všetky jednu takúto „zaručenú“ správu na ilustráciu uvádzam: „V piešťanskej pizzerii arabskí muži žiadali od personálu, aby vykázal z reštaurácie hostí ženského pohlavia z dôvodu, že oni pred ženami nemôžu jesť.“ Autor tohto článku dodáva: „Informácie máme od človeka, ktorý u toho síce nebol, ale to počul od svojho známeho.“ Čo k takýmto správam a ich vierohodnosti dodať. Keď tie skôr pripomínajú scénu z kultovej českej komédie s názvom Slunce, seno, jahody, kde obsah „zaručených“ informácií postarších dedinských dám znel na hornom konci úplne inak ako na jej dolnom, kým sa tam dostal prostredníctvom šuškania z ucha do ucha.

Chceli sme preto vedieť od čelných predstaviteľov mesta, ako oni vnímajú situáciu so zahraničnými návštevníkmi v meste, napríklad aj s tými, čo sú moslimskej viery, a zaslali sme otázky primátorovi Milošovi Tamajkovi. Podľa odpovede hovorkyne primátor však dovolenkuje, preto zatiaľ stanovisko nezaujme. Prisľúbila ho sprostredkovať po jej ukončení.

Vybrali sme sa aj do ulíc zisťovať priamo od domácich, ako to oni vidia. Rôzne odpovede, ktoré sme na naše otázky získali, sa vždy prelínali v niekoľkých bodoch. S dospelými návštevníkmi moslimskej viery nie sú žiadne problémy. Práve naopak, sú slušní. Konfliktné situácie, ak sa to dá tak nazvať, vznikajú najmä na pešej zóne v dôsledku bicyklovania a kolobežkovania ich detí.

Oslovili sme aj mamičky na detskom ihrisku, kde vraj tiež malo dôjsť ku konfrontácii medzi domácimi a deťmi zahraničných turistov. Ani tu však nik nebol priamym svedkom či účastníkom takéhoto stretu. Informácie o nich mali len z počutia, prípadne si o tom niekde na internete prečítali správy.

Xenofóbia, rasizmus, prípadne i otvorené prejavy fašizmu sú v súčasnosti na vzostupe. Majú byť však dôvodom na šírenia týchto tém v Piešťanoch bicyklujúce sa deti? Problémy s tým určite sú. Pešia zóna je malá a vo večerných hodinách návštevníkmi preplnená. Deti „lietajúce“ po nej na korčuliach, kolobežkách a bicykloch k bezstarostnému pohybu po nej celkom určite nie sú prínosom a riešenie sa musí nájsť i v záujme bezpečnosti detí a aj dospelých návštevníkov.

Ale ak toto je jediný a ten najhlavnejší problém, čo obyvateľov trápi, potom sú Piešťany úspešným a šťastným mestom bez rozbitých ciest s postavenou mestskou plavárňou, perfektne fungujúcou radnicou, mestom plným atraktívnych pracovných príležitostí pre mladých a dokonalou sociálnou sieťou pre seniorov.

Alebo je to iba tak, že tieto populistické xenofóbne témy sú náhradou tých, ktoré by mali miestni, ale i štátni politici naozaj riešiť.

ANKETA:

S dospelými cudzincami problémy nie sú


0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund