Ak chcete bezplatne pokosiť záhradu, hláste sa na radnici

  • Spravodajstvo
  • 17. augusta 2016, 09:33
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že nemožné sa stáva možným, a to, čo dlhé roky s kosením trávy v piešťanskom mestskom parku na pozemkoch, ktoré patria štátu, doteraz nešlo, zrazu ide. Služby mesta Piešťany (SMP) totiž po rokoch pokosili prerastenú burinu medzi detským ihriskom s drevenou loďou a nábrežím Váhu. Zarážajúce však na tom je, že kým na neriešenie tejto časti parku dlhú dobu poukazovali obyvatelia mesta, ale i novinári, a odpoveď vždy bola rovnaká, že SMP sa starať nemôžu, nakoľko by kosili na cudzom pozemku, zrazu je všetko inak.

„Sen sa stáva realitou. Viacerých hneval zarastený kus parku v blízkosti detského ihriska – pirátskej lode. Parcely sú vo vlastníctve Slovenskej republiky v správe Ministerstva hospodárstva SR, na ktoré sa Mesto Piešťany obrátilo listom, aby sa o tieto pozemky staralo. Ministerstvo odpovedalo, že nemá kapacity starať sa o takéto pozemky, ktorých má po celom Slovensku veľké množstvo, a vyjadrilo sa, že o tieto pozemky by sa malo postarať Mesto Piešťany,“ chváli sa vo svojom statuse na sociálnej sieti druhý viceprimátor Tomáš Hudcovič.

A keďže doteraz na výzvu k starostlivosti o tieto pozemky radnica vždy reagovala zamietavo, chceli sme zistiť, aká nastala zmena. Na mestský úrad smerovali naše otázky v znení: „Zmenilo sa niečo na vlastníckych pomeroch k týmto pozemkom, patria už mestu? Prípadne existuje iný zmluvný vzťah s vlastníkom, na základe ktorého sa mesto stará o pozemky, ktoré mu nepatria? Ak bola zmluva o starostlivosti o tieto pozemky medzi mestom a štátom uzavretá, môžete uviesť, na základe akých podmienok sa tak deje?“

Ako je za posledné dva roky už tradíciou, ak sú naše otázky na tému, na ktorú nechce mestský úrad odpovedať, nastáva vždy bez akéhokoľvek vysvetlenia z ich strany ticho. Čo je zrejme aj tento prípad. A tak sme zisťovali okolnosti kosenia pozemkov, ktoré mestu nepatria, priamo u riaditeľky SMP Hany Dupkaničovej. „Služby mesta nemajú žiaden zmluvný vzťah s majiteľom pozemkov. Kosenie sme realizovali na základe priameho nariadenia vedenia radnice,“ vysvetlila riaditeľka.

Jeden z komentárov pod statusom o kosení parku na sociálnej sieti T. Hudcoviča: „Ani ja nemám kapacity na kosenie svojho pozemku, mesto by sa malo tiež postarať o kosbu,“ vyznieva v kontexte uvedeného nariadenia službám mesta pre majiteľa záhrady veľmi priaznivo. Stačí, ak na jej pokosenie bude niekomu z vedenia mesta záležať a vydá k tomu pre SMP bez akejkoľvek zmluvy s ním nariadenie.

Tieto postupy vedenia mesta majú však aj inú stránku, ktorá svedčí najmä o manažérskom diletantstve primátora Miloša Tamajku spolu s jeho dvomi viceprimátormi Michalom Hynekom a Tomášom Hudcovičom. Veď predsa majú k dispozícii takmer sto úradníkov, ktorí by zmluvu s ministerstvom hospodárstva o bezodplatnej starostlivosti o ich pozemky celkom určite zvládli, prípadne za symbolické euro. Alebo nie? A či je potom naozaj pravda to, čo takmer na každom zastupiteľstve vedeniu radnice vyčítajú mestskí poslanci, že po minuloročných čistkách na úrade sa stal tento nefunkčný a nedokáže nielen transparentne obstarávať tovar a služby, ale ani uzatvárať zmluvy, prípadne plnohodnotne zabezpečovať bežnú agendu pre obyvateľov kúpeľného mesta?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 16. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland