Spravodajský web T. Hudcoviča líder v šírení xenofóbie v Piešťanoch

  • Nezaradené
  • 16. augusta 2016, 09:47
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Tak sa nám pretvoril jeden piešťanský web tváriaci sa na spravodajský na radikálnejší ako samotní radikáli a v propagácii rasovej neznášanlivosti a xenofóbie sa stal dominantnou jednotkou na mediálnom trhu kúpeľného mesta. I tak sa dá vyhodnotiť správa o mladých Araboch, ktorí údajne mali obliať pohárom vody nič netušiacu Piešťanku a čašníkovi pohárom rozbiť hlavu.

Práve takáto nepodložená správa sa zjavila v úvode augusta na spravodajskom portáli patriacom do majetkového portfólia druhého viceprimátora mesta Tomáša Hudcoviča a napísala ju autorka podpísaná skratkou „(ad)“, ktorú pri svojich článkoch na tomto webe používa poslankyňa Adriana Drahovská.

A až priam neuveriteľne vyznieva ďalšie pokračovanie materiálu pod názvom „Mestská polícia posilní hliadky v centre mesta podľa čitateľky aj vďaka nášmu článku“. Až som si oči musel pretrieť pri čítaní oboch správ, či vôbec vidím správne a či to azda nie je len útok zlomyseľných hackerov na donedávna sa seriózne tváriaci web regionálneho politika.

Udalosti, ktoré sa i vďaka tvrdeniam tejto internetovej stránky spustili, nedali na seba dlho čakať. Informoval o tom aj portál aktuality.sk: „Viaceré kontroverzné portály priniesli informáciu o tom, že v Piešťanoch napadli dvaja arabskí turisti mladú Slovenku. Slovenskí branci ihneď zareagovali, vyhlásili pohotovosť a zorganizovali vlastnú hliadku,“ uvádzajú vo svojom článku.

Paradoxom je i to, že informácie, tak ako ich miestna poslankyňa napísala v článkoch, vyvrátili i samotní branci, ktorí prišli obyvateľov mesta „zachrániť“: „Na daný incident sme sa informovali u príslušníkov polície aj u majiteľa podniku, v ktorom sa stal. Došli sme k viacerým zaujímavým zisteniam. Napríklad bolo zarážajúce, že médiá spomínali rozbitie hlavy majiteľa podniku skleným džbánom. Majiteľ nám pritom s úsmevom a miernym rozhorčením ukazoval holú hlavu, na ktorej nemal žiadny nový šrám. Taktiež nás zarazila výpoveď okolitých svedkov, že polícia bola na mieste do piatich minút. Čo sa taktiež vylučuje s verziou v médiách, kde sa píše o štyridsaťminútovom meškaní. Na záver nás zarazila zistená informácia, že spomínaní dvaja Arabi boli vo veku približne 14, 13 rokov, že síce došlo k obliatiu vodou, ale k napadnutiu zo strany Arabov neprišlo. Informácia o tom, že celý incident bol vyvolaný majiteľom vedľajšieho podniku majúceho kontakty s miestnymi médiami, taktiež vypovedá o charaktere tohto incidentu. Vzhľadom na tieto zistené informácie sme usúdili, že prítomnosť jednotiek SB v meste Piešťany viac nie je potrebná. V uliciach je pokoj.“

Udalosť však riešia aj tí, ktorým to prináleží. „Okolnosti, za ktorých došlo k incidentu, polícia preveruje ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Policajt, ktorý má spis pridelený, vykonáva potrebné úkony na objasnenie priestupku,“ informovala nás krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Na pešej zóne sa bicyklujú najmä domáci.

Viceprimátorov web skreslil skutočnosti


Načo bola potom dobrá hystéria vyvolaná zverejnením nepodložených správ a chvastaním sa zabezpečením poriadku v centre mesta vďaka článku z autorského pera poslankyne, keď ani to zabezpečenie hliadok mestskej polície v centre Piešťan vďaka jej článkom nie je pravda? „Ešte v marci tohto roka som vydal písomné nariadenie o zvýšenom pešom hliadkovaní na pešej zóne,“ potvrdil nám náčelník mestskej polície Marcel Mihálik. A vyvrátil aj ďalšie dezinformácie o neprístojnostiach zahraničných návštevníkov v centre kúpeľného mesta. „Podľa štatistík, ktoré si vyhodnocujeme, na počte priestupkov, ktoré zaznamenávame, majú o dvesto až tristo percent väčší podiel domáci oproti zahraničným hosťom,“ dodal náčelník.

O deťoch cudzincov, ktoré sa bicyklujú na pešej zóne, majú tiež prehľad. „Tieto priestupky riešime zákonným spôsobom, to znamená napomenutím. V prípade, ak ide o maloletých, finančnú pokutu im nemôžeme udeliť. Zákaz bicyklovania na pešej zóne však v najväčšej miere porušujú práve domáci obyvatelia,“ vysvetlil nám M. Mihálik.

Domácim sa kontroly na pešej zóne nepáčia


Hliadkujúci policajti sa vraj často pri kontrolách nespratných cyklistov stretnú s vyjadreniami Piešťancov, že ich by nemali kontrolovať, ale len zahraničných návštevníkov. To však nie je možné, a ako nás náčelník mestskej polície informoval, porušenie zákona sa nedá posudzovať podľa trvalého bydliska či rasovej príslušnosti.

A na dôvažok podľa slov M. Mihalika za tie roky, čo v piešťanskej mestskej polícii pôsobí, sa počet priestupkov spáchaných zahraničnými návštevníkmi nijako nezmenil a je na rovnakej úrovni ako pred desiatimi rokmi.

Načo vlastne slúžila tá v podstate poplašná správa živená i oficiálnymi predstaviteľmi mesta, ktorá celkom určite príjemné prostredie pre hostí nevytvára? Minulé leto sa obdobným spôsobom zviditeľnil primátor Miloš Tamajka svojimi vyhláseniami na adresu arabských cyklistov v centre na oficiálnych stránkach mesta. V tomto roku pomyselné žezlo prebrala mestská poslankyňa. A práve u nich by sa mala predpokladať zvýšená zodpovednosť za svoje vyhlásenia.

Zahraniční hostia sú pre mnohých podnikateľov hlavným zdrojom príjmu.

Návštevnosť kúpeľného mesta klesá


Všetci predstavitelia mesta sa zhodujú v jednom bode, a to je podpora návštevnosti mesta kúpeľnými hosťami alebo bežnými turistami. Nakoľko práve týmto smerom z hľadiska zamestnanosti sa mesto, odkedy je kúpeľným, uberá. A situácia vskutku nie je dobrá. Ako prezrádzajú údaje Slovenského štatistického úradu, počet zahraničných návštevníkov v kúpeľoch Trnavského kraja opäť medziročne klesol. Počet zahraničných návštevníkov sa znížil najmä z Nemecka o 2421, Českej republiky o 1067, Ruska o 628, Maďarska o 253, Austrálie o 143 a z Rakúska o 110.

Pričom podiel návštevníkov z Ázie sa na celkovom počte 54 237 návštevníkov ubytovaných v kúpeľných zariadeniach počas roka 2015 podieľa viac ako desiatimi percentami a práve u nich ako u jednej z mála skupín podľa údajov štatistického úradu dochádza k ich medziročnému nárastu.

Potom kde sa končí a kde sa začína tá hlasne proklamovaná podpora návštevnosti, tak často opakovaná z úst piešťanských politikov? Na základe článkov poslankyne A. Drahovskej na spravodajskom webe druhého viceprimátora to vyzerá tak, že podpora turizmu končí u lacných populistických a ničím nepodložených správ.

Prekrýva táto téma škandály na radnici?


Áno, doba je, ako sa hovorí, pre túto skupinu návštevníkov z dôvodu nelegálnej migrácie, s ktorou sa Európa borí, „blbá“ a ľahko sa táto téma zneužíva na prekrytie prešľapov, ako je to napríklad v kauze „Bašternák“, keď slovenský premiér Robert Fico namiesto jej vysvetlenia straší ľudí utečencami.

Potom mi však napadá paralela ku kauzám vo verejnom obstarávaní piešťanskej radnice, o ktorých sa na údajne spravodajskom webe T. Hudcoviča nedočítate ani písmenko, a to i napriek tomu, že práve tieto obstarávania boli dôvodom, pre ktoré sa znechutený z toho, čo sa na radnici deje, vzdal poslaneckého mandátu Ján Jánošík, donedávna člen klubu nezávislých poslancov združených pod hlavičkou Spoločne pre Piešťany, ktorému predsedá T. Hudcovič.

Chce to len dávku tolerancie a empatie


Ale ak už nevedia zvážiť dôsledky svojho konania podporovaním nevraživých nálad voči cudzincom miestni politici, chcel by som týmto upriamiť pozornosť na určité skutočnosti obyvateľov kúpeľného mesta, ktorým na rozvoji turizmu v Piešťanoch úprimne záleží.

S obľubou viacerí z nás počas letných mesiacov navštevujeme letoviská na pobreží Jadranského mora. Niekdajšie malé rybárske osady sa pre výnosnejší druh podnikania zmenili na preplnené turistické mini centrá so všetkým, čo k tomu prináleží. Hluk, vystrájajúce deti, hlasné grilovačky pri speve a hudbe. To tam znášajú domáci v podstate od mája až do septembra. Nestretol som sa však ani raz za roky, čo tam chodím, a ani moji známi, u ktorých som si urobil malý prieskum, že by na naše „rozbujarené“ deti, ale i na alkoholom podgurážených grilujúcich niekto volal policajtov. A to sme domácim rovno pod oknami.

V bicyklovaní na pešej zóne vyhrali Piešťanci nad cudzincami 10:1.

Piešťanská pešia zóna je útulná, ale krátka a príliš tesná, a počas priaznivého počasia počtom ľudí na nej často pripomína takmer jarmočnú atmosféru. Buďme preto k zahraničným hosťom tolerantní a empatickí obdobne, ako sú k nám počas dovoleniek na Jadrane Chorváti. Nevytvárajme pre turistov „blbú“ atmosféru na základe informácií, ktoré prinášajú stránky ovládané politikmi, nech sa tvária akokoľvek spravodajsky. Zahraniční turisti sú na rozdiel od okolitých okresných miest pre veľké množstvo domácich hlavným zdrojom príjmu a práve oni v Piešťanoch svojou prítomnosťou vytvárajú aj skutočnú kúpeľnú atmosféru.

Záverečné konštatovanie


Počas našej prítomnosti na pešej zóne vyhrali v bicyklovaní po nej domáci nad cudzincami v pomere 10:1.. A aj ten mestskými policajtmi jediný pristihnutý cudzinec nebol Arab, ale Ind, ktorý bol v Piešťanoch prvýkrát a myslel si, že keď sa tu bicyklujú domáci, môže aj on, a zákazovú tabuľu si nevšimol, za čo sa policajtom ospravedlnil.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 16. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia