Podivnosti vo verejnom obstarávaní na radnici

  • Spravodajstvo
  • 16. augusta 2016, 14:33
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V prešľapoch vo verejnom obstarávaní piešťanská radnica naďalej pokračuje. Tentoraz transparentnosť opäť nezvládli a zakopli minimálne v dvoch prípadoch. Kým pri zákazke za dvadsaťtisíc eur na detské ihrisko na Prednádraží poslanecké uznesenie o zverejňovaní verejného obstarávania úplne odignorovali a zhotoviteľa opäť zohnali neverejne, pri hľadaní dodávateľa na vypracovanie projektu na chodníky, osvetlenie a zeleň na Bratislavskej ceste mali záujemcovia možnosť prihlásiť sa len necelé tri pracovné dni.

Ale i takéto trojdňové súťaženie nakoniec radnica zrušila. „Z dôvodu technických problémov v e-mailovej komunikácii vám oznamujeme, že predmetná súťaž bola zrušená,“ napísala úradníčka jednému z uchádzačov o získanie zákazky päť dní po termíne uzávierky súťaže.

A tak sa k „transparentnosti“ obstarávania rekonštrukcie šatní mestskej polície za 80-tisíc eur pomaly pridávajú ďalšie podivnosti v utrácaní verejných prostriedkov súčasným vedením mesta.

Chceli sme preto poznať podrobnosti a zistiť na radnici, či sa tieto udalosti nedajú lepšie objasniť. Poslali sme hovorkyni mesta otázky, v ktorých sme sa chceli dozvedieť, či nepovažujú zverejnenie súťažnej výzvy len na tri pracovné dni za krátku dobu, čo by mohlo transparentnosť súťaže spochybniť. Ďalej sme chceli vedieť, čo presne znamená technické zlyhanie v e-mailovej komunikácii, ktoré sa stalo dôvodom zrušenia súťaže, tiež dôvod, prečo informácia, že súťaž je zrušená, nie je zverejnená, ale aj kedy súťaž opäť vyhlásia.

Namiesto odpovedí nám však Eva Bereczová na druhý deň po odoslaní otázok oznámila, že odchádza na dovolenku. A tak sa zdá, že ak hovorkyňa nie je v práci, nie je nik zo stočlenného radničného aparátu, kto by stanovisko vedenia mesta do e-mailu prepísal. Položili sme preto otázku bývalému primátorovi, v súčasnosti poslancovi mestského zastupiteľstva Removi Cicuttovi, čo si on myslí o takomto spôsobe Tamajkovho „transparentného“ súťaženia. „Opäť sa preukázalo, že neboli zvládnuté základné procesy pri verejnom obstarávaní zákazky s nízkou hodnotou,“ vysvetlil exprimátor.

Keďže radnica novinárom nič nevysvetľuje a na procesy obstarávania, ako ich za posledných niekoľko mesiacov praktizuje, nedokáže hodnoverne odpovedať ani mestskému zastupiteľstvu, črtajú sa len dva možné dôvody takéhoto konania súčasného vedenia mesta. Alebo Tamajkova minuloročná personálna „optimalizácia“ znefunkčnila radnicu spôsobom, že nezvláda ani základné procesy utrácania verejných prostriedkov, alebo zložitosť v orientácii vo verejnom obstarávaní je pre nezainteresovaného zo strany súčasného vedenia mestského úradu do týchto procesov úmyselne vnášaná a mesto má úplne iné priority, ako je pracovať transparentne.

Potom však heslo z predvolebných sľubov na internetovej stránke Miloša Tamajku, ktoré tam dodnes figuruje: „Zabezpečím, aby sa Piešťany z nelichotivého hodnotenia tri mínus dostali v hodnotení Transparency International na vyššiu priečku, medzi mestá, ktoré používajú peniaze z mestského rozpočtu výlučne v prospech obyvateľov mesta,“ v kontexte toho, čo sa na úrade pod jeho vedením už dva roky deje, vyznieva viac ako rozpačito.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 16. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea