Muchovo dielo z Piešťan na piatej najkrajšej známke sveta

  • Spravodajstvo
  • 12. augusta 2016, 09:16
  • Autor:vd/am

Dielo Alfonsa Muchu – Buď požehnaný, prameň zdravia – v hodnote takmer stotisíc eur, ktoré umelec namaľoval v roku 1932 a venoval ho z vďaky za starostlivosť piešťanským kúpeľom, sa stalo predlohou novej slovenskej poštovej známke. Zabodovala v medzinárodnej konkurencii, stala sa piatou najkrajšou známkou sveta a tiež krištáľovou známkou Slovenska. Jej autorom je František Horniak. Piešťanci mohli zažiť jej slávnostné uvedenie práve v hoteli Thermia Paláce.

Príbeh jej predlohy skrýva kriminálnu zápletku. Obraz totiž v roku 2000 ukradli zlodeji z jedálne Thermie Paláce, o štyri roky ho ale vypátrala česká polícia. Dvaja Česi ho chceli predať Rakúšanovi za 95-tisíc eur.

„Poštová známka z emisného radu UMENIE: Alfons Mucha získala krásne piate miesto v súťaži Grand Prix de l’exposition WIPA (Wiener internationale Postverzeichen Ausstellung) organizovanej vo Viedni od roku 1981, ktorá je niektorými filatelistami považovaná za najprestížnejšiu medzinárodnú súťaž o najkrajšiu známku sveta," uviedla pre Piešťanský týždeň hovorkyňa Slovenskej pošty, Iveta Dovčíková.

Ako a prečo predloha vznikla? Kedy ju Mucha namaľoval a aké pohnútky ho k tomu viedli? Kto je tá krásna dievčina na obraze, ktorá poslúžila autorovi známky ako predloha? „A. Mucha, český aj svetový maliar a významný predstaviteľ secesie, navštevoval na sklonku svojho života piešťanské kúpele. Prišiel hľadať vhodnú liečbu pre svoju chorú dcéru, ktorá trpela ochorením polyartritis rheumatica, a objednal si izbu v Grand hoteli Royal. Do kúpeľov chodil v nasledujúcich rokoch i s manželkou a dcérou, inokedy tu bola len dcéra s manželkou. Z vďačnosti za preukázanú kúpeľnú starostlivosť a ako hold liečivej sile tunajšej termálnej vody namaľoval a venoval kúpeľom alegorický obraz Salutis Fons Benedicta ave! čiže Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia. Bol umiestnený a slávnostne odhalený 15. mája 1932 vo veľkej jedálni hotela Thermia Paláce," uviedol riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch, Vladimír Krupa.

Teraz sa obraz vďaka F. Horniakovi stal motívom poštovej známky. „V roku 2011 som počas práce na jednej piešťanskej známke sedával v jedálni aj s Piešťancom Alexandrom Urminským a vtedy vznikol zaujímavý nápad dať tento obraz na známku," prezradil F. Horniak. „Pre netypický tvar sa celý na ňu nedá umiestniť, zameral som sa na Muchovu dcéru," opisuje výrez s dievčaťom.

Výnimočný kúsok si zakúpilo mnoho filatelistov. „Známka je považovaná skôr za zberateľskú verziu, no je použiteľná aj v poštovom styku," informoval Martin Vančo, vedúci odboru Poštovej filatelistickej služby Slovenskej pošty. Známka vyjde v náklade 80-tisíc kusov, jej nominálna hodnota je 1,20 eur.

Práve poštová známka s dielom A. Muchu získala už koncom roka 2015 všetky najprestížnejšie domáce ocenenia udeľované generálnym riaditeľom pošty a ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. „Keďže Slovenská pošta prihlasuje do medzinárodných súťaží o najkrajšie známky Európy a sveta vždy tú emisiu poštovej známky, ktorá získala ocenenie krištáľovej známky za najlepšiu výtvarne a technicky realizovanú emisiu známky, aj do svetovej súťaže sme prihlásili práve známku vytlačenú v Poštovní tiskárně cenín Praha technikou oceľotlače z plochých platní v kombinácii s ofsetom," dodala hovorkyňa pošty.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián