Pri cyklochodníku pribúda mobiliár a zeleň za 20-tisíc

  • Spravodajstvo
  • 11. augusta 2016, 08:14
  • Autor:am

Koncom minulého roka sme vás informovali o dokončení cyklochodníka spájajúceho Ulicu Andreja Hlinku a Teplickú ulicu v Piešťanoch. V jarných mesiacoch firma vysádzala do neupravenej pôdy trávnik, na čo Služby mesta Piešťany (SMP) reagovali tak, že plochu neodporúčali prevziať do správcovstva. Nedávno však i napriek tomu chodníky doplnil nový mobiliár.

„Výstavbu chodníkov pre peších aj cyklistov medzi ulicami Teplická a Andreja Hlinku v sume viac ako 90-tisíc eur financovalo Mesto Piešťany z vlastných zdrojov. V tomto roku má v úseku popri cyklotrase pribudnúť zeleň a mobiliár," informovala prostredníctvom oficiálnych stránok mesta hovorkyňa radnice Eva Bereczová. „V tejto lokalite pribudli odpadkové koše, stojany na bicykle, ale aj lavičky, piknikový stôl a fitness prvky. Na certifikovaných cvičebných prvkoch sa dá precvičiť celé telo. Pod fitness prvkami nebudú chýbať ani dopadové plochy," konštatovala E. Bereczová.

SMP odmietli túto plochu prevziať pre nedostatočnú údržbu pôdy, nasadenie trávnika a s tým súvisiacimi predpokladanými zvýšenými nákladmi na následnú údržbu. Stanislav Verchola, majster strediska verejnej zelene, uviedol, že firma napokon nedostatky na mestských plochách odstránila: „V priebehu kontrolných dní došlo za prítomnosti zástupcov mestského úradu, zhotoviteľa a SMP k spísaniu protokolu o nedostatkoch. V ňom SMP poukázali na nedostatky ohľadne urovnania plochy v blízkosti chodníkov, nevyhovujúci sklon a napojenie na ostatný terén, čo aj na väčších plochách neumožňovalo kosenie kosačkami. Tiež sa im nepozdával nadmerný výskyt veľkých kameňov na povrchu, ktoré by poškodzovali kosačky, nedostatočné výsevné množstvo alebo žiadny výsevok trávneho osiva na niektorých plochách, chýbajúca zemina v niektorých nerovnostiach, nedostatočné spracovanie častí plôch pri bránení. Na základe protokolu boli jednotlivé nedostatky zhotoviteľom postupne odstránené." Tráva však i tak neporástla tak, ako mala. „Klíčenie osiva a rast trávy boli veľmi slabé, čo bolo spôsobené posunutím prác mimo najvhodnejšieho obdobia na zakladanie trávnikov bez závlahy," dodal S. Verchola.

Ako informovala ďalej hovorkyňa, popri novej časti cyklotrasy je naplánovaná aj výsadba stromov i kríkov. Záhon, trávna zmes odolná voči suchu, ale aj pagaštany pleťové, javory červené, jasene štíhle či borovice lesné budú vysadené do 15. novembra. Zeleň a mobiliár mesto vyjde na takmer 20-tisíc eur.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia