Z piešťanskej Elektrárne vznikne komunitné centrum

  • Spravodajstvo
  • 9. augusta 2016, 13:22
  • Autor:am

Posledný júnový deň bol nielen záverom školského roka, ale na isté obdobie i posledným dňom, keď Elektrárňa Piešťany otvorila brány pre verejnosť. Nadácia Západoslovenskej energetiky (ZSE) vyhlásila súťaž, v rámci ktorej hľadali nového partnera, ktorý bude v historických priestoroch rozvíjať aktivity. Spomedzi piatich ponúk napokon uspelo Komunitné centrum Nitra.

„Zámerom Nadácie ZSE je podporovať vzdelávanie v oblasti ekológie, klimatických zmien, trvalo udržateľného rozvoja, energetických inovácií tak, aby sa z Elektrárne stalo interaktívne viacúčelové centrum oslovujúce všetky generácie. V tomto duchu boli nastavené kritériá na výber nového strategického partnera," informoval Peter Bednár, správca Nadácie ZSE. Hodnotiaca komisia vyberala na základe dosiahnutých výsledkov v niekoľkých kritériách, a to koncepcia a strategické smerovanie Elektrárne, relevantné dosiahnuté výsledky a personálne zabezpečenie, marketingový plán komunikácie aktivít a udržateľný plán financovania.

Projekty odprezentovalo päť kandidátov, vybrali napokon tých spod
Zobora. „Na základe diskusie a odporúčaní hodnotiacej komisie bol ako najlepší vyhodnotený návrh Komunitného centra Nitra, ktorý získal najvyššiu priemernú bodovú hodnotu vo všetkých hodnotených kritériách. Vybraný návrh svojím zameraním a obsahom najviac napĺňa víziu Nadácie ZSE a má veľký rozvojový potenciál," uviedol P. Bednár, podľa ktorého je ambíciou víťazného projektu v priebehu troch rokov vytvoriť z Elektrárne Piešťany centrum pre zážitkové vzdelávanie v oblasti vedy, techniky a umenia.

Študenti základných, stredných škôl a návštevníci spoznajú významných slovenských vedcov a ich vynálezy. Prostredníctvom interaktívnych inštalácií a expozícií sa zábavnou formou dozvedia viac o fungovaní elektrickej, magnetickej, slnečnej a vodnej energie. Okrem vzdelávacích aktivít zameraných na konkrétne cieľové skupiny je cieľom nadácie zároveň vybudovať pulzujúce centrum pre lokálnu komunitu, energiu predstavia tiež prostredníctvom výstav, koncertov a menej tradičných foriem divadelného umenia.

„Podporu vzdelávania vnímame v ZSE ako investíciu a očakávame, že vložené úsilie a zdroje sa vrátia späť v podobe reálnych zmien v školstve, lokálnych komunitách či spoločnosti. Veríme, že škola môže deťom ponúknuť viac ako len formálne vzdelávanie, preto podporujeme projekty, ktoré vytvárajú priestor, kde žiaci môžu prostredníctvom zážitku rozvíjať tvorivé a kritické myslenie. Naším cieľom je, aby sa aj Elektrárňa stala miestom pre realizáciu inšpiratívnych riešení," dodal P. Bednár.

V rámci partnerstva poskytne nadácia bezodplatne priestor Elektrárne vrátane existujúceho vybavenia a nákladov na energie. Inštitucionálna podpora pre partnera na rozvoj vzdelávacích aktivít bude vo forme grantu v maximálnej výške 90-tisíc eur z Nadácie ZSE v prvom roku. V súčasnosti už dolaďujú technicko-organizačné záležitosti. Otvárať by mali na jeseň.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 9. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela