Juraj Slezáček, čestný občan Piešťan odišiel do hereckého neba

  • Spravodajstvo
  • 6. augusta 2016, 20:16
  • Autor:Juraj Staško/vd

Po ťažkej chorobe a zdĺhavej, agresívnej liečbe zomrel v Piešťanoch v piatok 5. augusta herec , vysokoškolský pedagóg a bývalý riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla, Juraj Slezáček († 73). Až do posledných chvíľ stála pri ňom jeho manželka Jelka, ktorá svojho muža vozievala na invalidnom vozíku všade tam, kam ho ťahalo srdce. Piešťanci ho vídavali na kultúrno-spoločenských podujatiach, ale aj v kruhu priateľov na terase hotela Eden či na starom trhovisku. Už veľa nenarozprával, no nikdy žiadnu zábavu nepokazil. J. Slezáček bol synonymom slušného človeka, ktorý získal titul Čestný občan mesta. Pre Piešťanský týždeň si na dlhoročného kamaráta a spolužiaka zaspomínal Juraj Staško. Ako uviedol : „Bol som pri ňom do posledného dňa. Čo píšem
je pod tlakom emócií…“

Juraj,  Džordž, Ďuri , tak  sme sa prezývali v škole. Jeho faninky , vrchní vo vinárňach a jeho mamička  ho volali Ďurko. Keď som mal  šesť  rokov, dala ma moja mama súkromne na klavír k pani Slezáčkovej. Tam som sa s ním stretol prvýkrát. Pol hodina klavíra a pol dňa hry s vláčikmi a autíčkami. Preto som sa nenaučil hrať na klavír. Ďuri sa dostal ďalej, ale klavír doslova nenávidel. Jeho mama z neho chcela mať  virtuóza, ale on, aby sa tomu vyhol, dal sa na recitovanie. Mal totiž výbornú pamäť  a hravo si zapamätal aj desať  veršových básničiek. Ešte lepšie mu však išlo rozprávanie vtipov. Keď sme sa zase stretli v jednej triede na piešťanskej jedenásťročke, boli  to práve samé vtipy a nápady, ktoré z nás urobili silnú triedu. Prispel k tomu aj náš triedny profesor Miško Štastný, napohľad prísny, ale mladý, chápajúci. Preto sme ho po maturite prijali za svojho spolužiaka.  

Ďuri Slezáček bol samozrejme „prímus“, dnes sa tomu hovorí líder našej triedy. Jeden  čas i celej  školy, zvolili ho totiž za predsedu celoškolskej organizácie Československého zväzu mládeže. Bol tam až do chvíle, keď zasiahol Okresný výbor Komunistickej strany Slovenska. Jeho predstavitelia argumentovali: „Predsa taký synáčik buržoázneho právnika, hoci jeden čas aj žeriavnika, nemôže   byť vzorom pre našu mládež“. Uzniesli sa.  

Ďuri ihneď pochopil, podal sebakritiku s vtipom jemu vlastným a s radosťou ukončil svoju prvú kariéru vedúcej osobnosti. Ani predsedom triedy sa nestal, veď aj načo, keď vždy nás diplomaticky všetkých  „prečúral“. V našej triede bolo niekoľko šikovných chlapcov i dievčat a Ďuri vlastne v ničom nevynikal. Dokonca ani v školskom divadle, kde hrával obyčajne hlavné úlohy, bol trochu ťarbavý. Ako futbalista sa vyznačoval len teóriou a fandením Slovanu. V basketbale kôš málokedy trafil, ale bol tvorca hry a on rozdával lopty. Ako tenista to tiež ďaleko nedotiahol, ale v divadle vždy vyhral. 

Keď tak rozmýšľam v čom, okrem svojej vynikajúcej pamäte bol taký fenomenálny, prichádzam na to, že to bola hlavne jeho inteligencia. Nad nikoho sa nepovyšoval, žiadny vtip nepokazil a z každej šlamastiky nás dostal. Asi preto ktosi pod článok o jeho smrti napísal, že takého dobrého herca a ešte lepšieho riaditeľa divadla v jednej osobe už asi ťažko Slovensko nájde.  

Jeho odchodom okrem blízkych a najmä manželky Jelky najviac utrpí naša pozostalá trieda. Bol vždy jej tmelom a preto sa väčšina z nás pravidelne stretávala až do jeho posledného roku, kedy ostal na vozíku. 

Ďuri budeš nám chýbať aj ako občan tohto mesta, ktorý sa vždy k Piešťanom hlásil a celkom zámerne prišiel medzi svojich aj umrieť. Zomrel  skutočne  čestný občan mesta, ktorý si zaslúži aj svoju ulicu, možno aj námestie.   
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana