Krakovienka zožala úspech v Bulharsku

  • Spravodajstvo
  • 4. augusta 2016, 08:33
  • Autor:am

Folklórny súbor Krakovienka ako jediný reprezentant Slovenska hviezdil na festivale NESTYA – Sunčev breg 2016 v Bulharsku. Osemnásť členov súboru strávilo týždeň od 21. do 28. júla v letovisku Nessebar, odkiaľ si okrem krásnych spomienok domov odniesli aj pohár Grand Prix.

„Pozvánku sme dostali ešte minulý rok v Ohride od srbského organizátora, ktorému sa páčilo naše vystúpenie,“ začal rozprávanie Bohumil Tonkovič, vedúci súboru Krakovienka. Na tohtoročnom nessebarskom festivale účinkovali počas dvoch večerov, 23. a 24. júla. „V sobotu sme mali otvárací deň, v nedeľu bolo defilé spojené so sprievodom po bulvári. Veľa ľudí sa pristavovalo, keď zbadalo slovenskú vlajku. Bolo tam dosť Slovákov i Čechov, publikum sa naplnilo domácimi. V hľadisku boli ľudia z Piešťan, Košíc aj zo Zelenča,“ uviedol B. Tonkovič. Keď kráčali po ulici, našinci sa im prihovárali a folkloristi zistili, že svet je naozaj malý. „Manželský pár z Bánoviec nad Bebravou prišiel po našom vystúpení a spýtal sa, odkiaľ sme. Povedali sme im, že sme z Krakovian, a vraj jedného od nás poznajú. Vyslovili meno a zistili sme, že ho poznáme i my. Precestovali sme polovicu Európy a zbadali sme, že tam je veľa ľudí z okolia a ešte s nimi máme spoločných známych,“ dodal vedúci.

Krakovienka v Bulharsku predviedla program zostavený z tradičných tancov Krakovian, Hruška hraj či Vrbovský verbunk. Okrem zástupcov Slovenska sa na festivale zúčastnili aj tanečníci z Gruzínska, Ruska a Srbska a, samozrejme, Bulharska. Domáci sa k tanečníkom správali prívetivo. „Sú veľmi milí, ochotní, na všetko majú čas. Pre nich je päť minút polhodina,“ prezradil vedúci. Domácim však nešla výslovnosť slovenských názvov. „Bulharovi som povedal, že sme Krakovienka z Krakovian, pozrel sa na mňa a vyslovil len kra-kra-kra. Zapísal si to dokonca foneticky v azbuke, ale aj tak to vyslovil zle. Keď sme však počuli kra, vedeli sme, že ideme na scénu,“ s úsmevom zaspomínal vedúci.

Z festivalu si Krakovanci odniesli aj pohár Grand Prix.

V rámci nedeľného programu sa okrem vystúpenia, za ktoré si vyslúžili obrovský potlesk a najvýznamnejšie ocenenie Grand prix festivalu, uskutočnila súťaž o najkrajší ženský a mužský kroj i tanečná súťaž v bulharskom národnom tanci, ktorý ich priamo na mieste naučili. „Za ženský kroj sme získali prvé miesto. Ohodnotili ho technikou vyšívania ako najzložitejší a najkrajší. Žiadny iný z Bulharska, Gruzínska či Ruska nebol taký technicky prepracovaný ako náš z piešťanského regiónu,“ informoval B. Tonkovič. V tanečnej súťaži sa jedna členka súboru umiestnila na tretej priečke a Krakovienka napokon získala Grand Prix festivalu. Národné tance sa členom Krakovienky učili jednoducho. „Nie je to ťažké, čo sa týka krokov, náročné sú tance skôr na rýchlosť a rytmiku,“ konštatoval B. Tonkovič.

Ostatné dni si členovia Krakovienky užívali voľno v hoteli, na plážach, pri bazéne alebo v historickom Nessebare, ktorý je zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok Unesco. „Každý trávil čas, ako uznal za vhodné. Jediné, čo sme vyžadovali, bola účasť na skúškach,“ povedal B. Tonkovič.

I keď účasť na festivale bola prioritou, členovia si výlet užili. „Išlo o utuženie vzťahov, dovolenku a prezentáciu Slovenska, piešťanského regiónu a Krakovian,“ uviedol vedúci. „Aj iný svet už vie, že takáto obec v strednej Európe existuje, žijú tu dobrí ľudia a folklór robíme kvalitne. A zasa sa potvrdilo, že kroj z Krakovian je najkrajší na celom svete,“ dodal B. Tonkovič.

Folkloristi si z Bulharska odniesli mnoho zážitkov a dokonca pozvánku na budúcoročný festival do Macedónska.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 2. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda