Miroslav Nevolný prešiel peklom Centroomu

  • Spravodajstvo
  • 29. júla 2016, 09:15
  • Autor:Viera Dusíková

Do ohrozenej budovy Centroom na Nitrianskej ulici v Piešťanoch sa vracia život. Majitelia bytov si balia kufre a vracajú sa domov z nútených podnájmov. Budova, ktorej v októbri minulého roku hrozilo zrútenie, je zachránená. Na vydanie definitívneho kolaudačného rozhodnutia chýba už iba jediný výkres. Pozabudlo sa na bočné únikové dvere protipožiarnej ochrany, ktoré treba zakresliť do dokumentácie. Čím všetkým si prešiel jeden z majiteľov bytov a zároveň človek, ktorému dali susedia mandát na zastupovanie ich záujmov? Od októbra minulého roka, keď zistili, že žijú v dome, ktorý sa rúca, ich zastupuje tridsaťročný Miroslav Nevolný. Narodil sa mu syn a on si povedal, že to musí zvládnuť. Behal, vybavoval, komunikoval, pripomienkoval, vyjednával. Až sa mu na hlave objavili prvé šediny. Verí, že budovu sa podarilo zachrániť. Je konečne spokojný.

Do spevnenej budovy s novou chrbticou sa sťahujú majitelia bytov



► Akú dlhú dobu zastupujete majiteľov bytov v budove Centroom?

Už dva roky predtým som robil domového dôverníka a následne, keď nás vysťahovali, som dostal mandát na zastupovanie všetkých majiteľov bytov z dôvodu komunikácie so stavebným úradom, so správcom a s ďalšími inštitúciami, ktoré boli potrebné.

► Vychádzali vám v ústrety? Ako ste to prežívali vy?
Bol to veľký zásah do môjho života a získal som obrovskú skúsenosť. Rozhodne to nebola prechádzka ružovým sadom. Bolo náročné zvládnuť päťdesiatdva majiteľov a nejakým spôsobom nájsť zlatú strednú cestu. A taktiež komunikácie s úradmi a so správcom ma posúvali medzi dve mlynské kolesá. Z každej strany na mňa vyvíjali tlaky a naozaj to bola veľmi dobrá skúsenosť. Snažil som sa zvládnuť to čo najlepšie.

► Dalo by sa povedať, že ste prešli ohňom Centroomu?
– Skôr jeho peklom.

Miroslav Nevolný vo vynovených priestoroch obchodných prevádzok.

► Ako sa toto peklo vyriešilo?
Už teraz je všetko vo vynikajúcom stave. Kolaudáciu vykonali až na jeden výkres o protipožiarnej ochrane. Budova je zasanovaná. Mali sme obrovské šťastie, že to robila firma Klimati team z Hlohovca, odviedli kvalitnú prácu. Takisto aj spoločnosť Betoning & Partner, zastúpená profesorom Vladimírom Benkom, ktorá nám robila celú statiku, návrh a realizáciu statickej sanácie. Mali sme šťastie, že sme dostali tú najväčšiu kapacitu na Slovensku. Dúfam, že už nenastanú žiadne komplikácie a že si budeme môcť plnohodnotne užívať svoje byty i ostatné priestory.

► Kedy sa uskutočnila kolaudácia?
Kolaudácia bola v utorok 19. júla 2016. Mala byť už minulý týždeň, ibaže sme mali haváriu s plynovodnou prípojkou. Pri takomto rozsahu prác je zložité stanoviť presný termín. Veľakrát boli majitelia nešťastní, že sa niektoré veci predlžovali, ale ak sa mali spraviť poriadne, nie je to jednoduché. Chcelo to svoj čas.

► Čo všetko bolo treba spraviť, aby stavbári spolu so statikmi budovu zachránili?
Všetky stĺpy, ktoré sú v budove, obkopali. Zväčšili hlavice pilót. To bola prvá etapa. Následne rozšírili stĺpy z každej strany o 25 centimetrov. A potom na druhom nadzemnom podlaží, kde mali stavbári výhodu v podobe otvorených priestorov, vytvorili takzvanú betónovú chrbticu. Tam robili zásahy, opravy v rámci sanácie. Dorábali steny. Aby budovu spevnili, naliali tam okolo päťsto ton betónu, treba prirátať i železo. Vykonali aj menšie zásahy v bytoch, kde opravovali škáry nad stropnou doskou. Úplne sa týmto zmenil charakter dovtedy monolitickej budovy, statika sa premiestnila, má iný charakter.

Druhé podlažie obsahuje novú chrbticu stavby i takéto spevňovacie prvky.

► Koľko bytov a prevádzok bolo treba v októbri vysťahovať?
Išlo o 44 bytov a osem nebytových priestorov. Všetci majitelia si museli vypratať svoje veci a vysťahovať sa. Najviac trpeli majitelia obchodných priestorov, keďže museli pozastaviť svoje prevádzky. V podstate ich preložiť niekam inam, a tak platiť i podnájmy inde. Práve ich priestory, ktoré vlastnili, boli zdemolované najviac. V súčasnosti je už všetko vynovené, priestory pripravené k užívaniu.

► Vráti sa im to cez poisťovne?
Je spravená poistná udalosť s projekčnou kanceláriou. Bohužiaľ, na Slovensku nič nie je jednoduché. Nemáme zatiaľ presné vyjadrenie, ako to bude ďalej. Obávam sa, že ešte to bude na dlhé obdobie.

Záber na praskliny v októbri 2015.

► Čo je s tým výkresom protipožiarnej ochrany?
Výkres prerábajú, pretože sa pozabudlo na jedny bezpečnostné dvere. Tento utorok bude opečiatkovaný. Potom ho zanesieme hasičskému zboru, kde ho schvália. Bude spĺňať všetky kritériá a normy a výkres potom odnesieme na stavebný úrad. Na základe toho vykonajú kolaudačné rozhodnutie.

► Už sa niekto z majiteľov bytov nasťahoval späť?
Niektorí si už postupne začali nosiť veci, ktoré si museli vysťahovať. Ja sám som si tiež začal klásť podlahu. Musel som ju vymeniť z dôvodu, že pôvodnú poškodili stojky.

► Ako dlho trvala samotná sanácia budovy?
Strašne krátko, s prácami sa začalo vo februári, nájomníci sa vysťahovali v októbri. Boli veľmi nahnevaní na to, že musia opustiť svoje byty. Bolo to pochopiteľné. Majitelia využívali budovu päť rokov bez toho, aby vedeli, že žijú v stavbe so zlou statikou. A keď si predstavím, že sa nám tento rok narodil syn a mal by bývať v priestoroch, ktoré boli nebezpečné, tak človeku behá mráz po chrbte. Ja sám som sem veľmi často po vysťahovaní chodieval. V prázdnej budove bolo počuť praskanie, ozývali sa rozličné zvuky, takže som mal obrovský rešpekt a veľmi rýchlo som v tých chvíľach utekal z bytu. Som rád, že sanácia sa podarila, že budova je pevná, že sa sem môžeme konečne aj so synčekom nasťahovať a užívať si domov.

► Mnoho ľudí bolo v októbri minulého roku presvedčených, že budovu opustíte a už nikdy sa do nej nevrátite, že spadne. Možno to považovať za zázrak, že sa ju podarilo zachrániť…
Toto je prototyp sanácie, ktorú ešte nikdy predtým nepoužili. Pri debnení sa muselo mnohokrát improvizovať. Prototyp spočíva v tom, že stavbári liali betón pod vysokým tlakom pod strop. Nebolo to teda robené tak, že by sa nalieval zvrchu cez ďalšie poschodie, betón tlačili zospodu. Proces začínali o siedmej ráno a končili o dvanástej večer. Muselo sa to spraviť bez prestávky, čiže v kuse za jeden deň. Do betónu pridávali ešte špeciálny cement, ktorý zvyšoval pevnosť materiálu, čiže to nemohli robiť na etapy, ale naraz, aby vznikol jednoliaty kus. Bola to veľmi náročná práca, pretože hadicu museli držať štyria chlapi, ale prácu odviedli vynikajúco. Keď si zoberieme, že budova má na dĺžku 44 metrov a je tu neskutočne veľa spojov, celá skladačka debnenia musela byť spravená presne a hlavne tesne, aby pod tlakom nič z betónu nevytieklo von. Bol som pritom skoro celý deň. V debnení sa vyskytli tri malé dierky, okamžite ich museli upchať. Ak si človek uvedomí, aké nespočetné množstvo spojov je tu, zvládli to perfektne!

Stavbári naliali do Centroomu okolo päťsto ton betónu.

► Druhé nadzemné podlažie, kde sa nachádza nová chrbtica stavby, je neobývané?
Vlastní ho investor stavby. Pôvodne tam mali byť kancelárie, ale keďže sa tam spravila chrbtica budovy, uvidíme, čo z toho bude vyplývať. Padlo viac návrhov, kancelárie sú jedna z viacerých možností.

► Ak odkryjeme jeden zo štvorcov stropu nad múrmi chodieb, ktoré sa stali nosnými, je tam vidno injektáž medzi stropom a stenami…

Pôvodne tam boli medzery, ktoré sú v rámci dilatácie medzi stenami a stropnými doskami, pretože tieto steny pri monolitickom systéme nemali nosnú funkciu. Po vyplnení škár betónom sa steny stali nosnými. Ako som už uviedol, stavba má teraz úplne iný charakter. A verím, že ľudia sa v nej budú opäť cítiť bezpečne. Aj preto som sa do toho pustil, hoci veľakrát som sa už chcel svojej funkcie vzdať. Vytrval som najmä kvôli svojmu synovi. Na hlave sa mi zjavili za ten čas prvé šediny.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia