Pripomenuli si výročie narodenia M. R. Štefánika

  • Spravodajstvo
  • 28. júla 2016, 08:49
  • Autor:am

Dovolenky a prázdniny prajú výletníkom a milovníkom podujatí. Významnej oslavy sa krajania dočkali aj v neďalekej obci Košariská, kde vo štvrtok 21. júla slávili 136. výročie narodenia generála Milana Rastislava Štefánika. Deti i dospelí sa zúčastnili aj slávnostného kladenia vencov, počas ktorého sa predstavila aj Čestná stráž armády Slovenskej republiky.

Horúce dopoludnie vylákalo von miestnych i obyvateľov okolitých obcí. O hudobný sprievod počas kladenia vencov sa postarali vojenskí hudobníci, zaspomínať si tiež prišli veteráni. Nadšení obyvatelia si ceremoniál zvečňovali do fotoaparátov, pózovali aj pred vojakmi so zbraňami.

Po slávnostnej spomienke si všetci záujemcovia mohli prehliadnuť tamojšie Múzeum M. R. Štefánika. Pred jedenástimi rokmi toto miesto vynovili a generálov život priblížili vystavením jeho osobných predmetov. „Predstavili sme predmety, ktoré mal Štefánik vo svojom parížskom byte. Kúsok Francúzska sa priviezol na Košariská. Expozícia bola naposledy doplnená minulý rok,“ povedala riaditeľka múzea Alena Petráková.

Najvzácnejší exponát vybrať nevie, no poukázala napríklad na bundu, ktorú mal generál v čase leteckej havárie, alebo kufrík, v ktorom nosil osobné veci. Tieto predmety sa zachovali vďaka jeho rodine, ktorá po smrti zabezpečila ich prevoz do Československa. Zachované veci potom porozdeľovali po slovenských múzeách.

V rokoch 2019 a 2020 budú priaznivci M. R. Štefánika sláviť dve veľké výročia, no čo v Košariskách chystajú, zatiaľ prezradiť nechceli. Podľa slov starostky a riaditeľky múzea všetko závisí od financií.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián