Na reklamných tabuľkách zarobia tritisíc ročne

  • Spravodajstvo
  • 28. júla 2016, 10:04
  • Autor:am

Piešťanská mestská komisia pre životné prostredie sa počas svojho minulotýždňového rokovania konečne dostala k podmienkam prenájmu reklamných plôch na prístreškoch určených pre uskladnenie smetných nádob. Nespokojnosť s ich umiestnením z dôvodu presýtenia životného prostredia reklamami vyjadril predseda komisie Peter Jančovič ešte v apríli. Členovia komisie sa však zaoberali i hospodárením s odpadom.

Aj napriek neprítomnosti predsedu čerpajúceho dovolenku sa komisia zaoberala podmienkami prenájmu oplotenia prístreškov so smetnými nádobami. Túto tému otvoril P. Jančovič ešte počas aprílového zasadnutia. V posledných mesiacoch sa totiž i na týchto prvkoch oddeľujúcich odpad od okolia začali objavovať reklamné tabule, v súvislosti s čím predseda vtedy vyjadril veľkú nespokojnosť. Reklamami už je trh vraj presýtený a na človeka vplývajú na každom rohu.

Členov komisie minulý týždeň zaujala najmä povinnosť nájomcu vyhradiť priestor pri vchode do stanovišťa, kde by mala byť umiestnená tabuľa s informáciami o separovaní odpadu. Taktiež by sa reklamy mali nachádzať iba tam, kde nie je možné stanovište nechať zarásť zeleňou.

Prenájmom reklamných tabúľ sa rozpočet Služieb mesta Piešťany navýši o 3066 eur za rok. Reklamná spoločnosť pritom musí platiť mesačne paušál, i keď tabuľky zostanú prázdne. Ako dlho napokon budú na stanovištiach nevedno, mesto uzavrelo zmluvu na neurčito.

Aprílové zasadnutie komisie na návrh P. Jančoviča odporučilo, aby spomínané reklamy zmizli. Na minulotýždňovom rokovaní jeho kolegovia materiál, teda zmluvy a správy, vzali na vedomie, no pripísali i odporúčanie, aby boli stanovištia raz ročne kontrolované.

V ďalšom bode sa zaoberali vyhodnotením nakladania s odpadom v kúpeľnom meste v minulom roku. Oproti roku 2014 sme vlani vyprodukovali menej smetí, bioodpad klesol rapídne. Financie sme napokon mestu ušetrili.

Kým v rokoch 2011-2013 sme vyrobili priemerne 16 500 ton odpadu, v roku 2014 sme sa dostali až na hranicu 18 633 ton, čo na jedného obyvateľa predstavovalo množstvo 650 kilogramov. S úbytkom obyvateľov ale celkové množstvo odpadu vlani kleslo na 17 021 ton, jednotlivec vyprodukuje už „len“ 600 kíl smetí.

V minulom roku tiež rapídne kleslo množstvo vyzbieraného bioodpadu, a to z pôvodných približne 5400 až na vlaňajších 3600 ton. Spôsobené to bolo zrejme celoplošným zákazom výrubu stromov, ktorý začiatkom roka nariadil primátor Miloš Tamajka. Vlani sa však začal zbierať jedlý olej, občania odovzdali až sedem ton. Hodnoty vyzbieraného separovaného odpadu ale nestúpajú, triediť by sme mali viac.

Náklady na zber, prepravu a zneškodnenie odpadov dosiahli v roku 2015 celkovú výšku 1 441 225 eur, čo znamená, že v porovnaní s rokom 2014 sa znížili o 17 323 eur.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián