Vysúvacie zábrany proti vjazdu áut na pešej zóne nefungujú

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2016, 08:24
  • Autor:am

Minulý týždeň sa v piešťanskej sekcii portálu Odkaz pre starostu objavil podnet obyvateľa. Pre nefunkčné stĺpiky, ktoré by mali zabraňovať vjazdu motorových vozidiel na pešiu zónu, môže vraj hroziť útok podobný tomu vo francúzskom meste Nice. Piešťanský týždeň zaujímalo, v akom stave sú zábrany na Winterovej ulici a či sú vôbec použiteľné.

Stĺpiky zabraňujúce vjazdu motorových vozidiel boli na pešiu zónu umiestnené v čase jej rekonštrukcie. Už roky sú však nefunkčné. „Investor po ukončení rekonštrukcie zanikol. Ročná kontrola od servisnej spoločnosti stála 2340 eur bez ceny náhradných dielov. Od výpovede zmluvy sme vlastne ušetrili 11 700 eur,“ povedal Peter Fiala, vedúci strediska údržby Služieb mesta Piešťany.

Zohnať servis na takýto typ zábran je vraj nemožné, ak taká spoločnosť jestvuje, opravuje iba ňou vyrobený či dodaný tovar. Zábrany v Piešťanoch dokonca ani nie sú rovnaké. „Na Pribinovej ulici sú vyhotovené tak, že sa nedajú ani rozobrať,“ poznamenal P. Fiala.

Ak by stĺpiky aj boli funkčné, ich použitie má podľa P. Fialu viac nevýhod ako výhod. Všetky podobné zábrany obmedzujú údržbu komunikácie v lete či zime, ale i vstup väčších vozidiel, napríklad odhŕňačov. Samostatnou časťou je prístup sanitiek, hasičov a podobne, ktorým by sa vjazd skomplikoval a museli by ísť až od Kolonádového mosta či, naopak, zo strany Námestia slobody.

Služby mesta napriek určitým nevýhodám môžu navrhnúť, aby mesto investovalo do modernejších zábran vstupu áut na pešiu zónu. „Mestskí policajti by však museli podľa potreby či okolností dané stĺpiky vysúvať a zasúvať,“ zamyslel sa P. Fiala.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína