Verejné obstarávanie za 80-tisíc na radnici neverejné

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2016, 08:18
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Škandál okolo verejného obstarávania ministerstva dopravy, známy pod názvom „nástenkový“ tender, v minulosti otriasol slovenskou politickou scénou. Teraz sa zdá, že podobné praktiky sa nám nenápadne vkradli aj do Piešťan. Rekonštrukciou šatní mestských policajtov radnica poverila dodávateľa vybraného údajne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Urobila to však spôsobom, ktorý sa ani pri veľkej dávke predstavivosti verejným celkom určite nazvať nedá. Obe zdanlivo nesúvisiace utrácania verejných prostriedkov však spája rovnaké meno osoby, ktoré v nich figuruje.

Po viac než roku sa mestskí policajti konečne dočkali rekonštrukcie priestorov zničených požiarom susedného reštauračného zariadenia. Potešujúca správa má však aj svoju odvrátenú stránku. Firma, ktorá rekonštrukciu realizuje, sa u nich na dvore zjavila za zvláštnych okolností. Navyše zmluva na dielo za 76-tisíc eur, zverejnená 12. júla na stránkach mesta, sa hneď na druhý deň dodatkom navŕšila o ďalších štyritisíc eur. Informovala o tom ako prvá regionálna televízia TV Piešťany.

Zisťovali sme preto na mestskom úrade, akým spôsobom bol dodávateľ vybraný, pretože informácia o tom, že radnica na prácu niekoho hľadá, nebola nikde zverejnená. Tiež sme sa chceli dozvedieť, čo bolo hlavným kritériom na získanie zákazky, ktoré rozhodlo o výbere firmy, ale aj zistiť, či si vedenie radnice nemyslí, že transparentnou súťažou na rekonštrukciu šatní by sa mohla znížiť jej konečná cena. A takisto sme chceli vedieť, prečo bol hneď na druhý deň po zverejnení zmluvy podpísaný dodatok, ktorý cenu podľa pôvodnej zmluvy navýšil.

Odpovede na naše konkrétne otázky sme však od radnice nezískali. A ani sme sa nedozvedeli, či takéto verejné obstarávanie, o ktorom v podstate nik nevedel, nepovažuje primátor Miloš Tamajka za rozpor s jeho predvolebnými sľubmi o transparentnosti.

Namiesto toho nám prišla od hovorkyne mesta Evy Bereczovej odpoveď, nápadne pripomínajúca tie, ktoré často počuť z úst politikov napríklad pri vysvetľovaní kšeftov zdravotnej poisťovne určených pre tetu Anku, prípadne obhajobe už dnes legendárneho „nástenkového“ tendra z produkcie Jána Slotu. „Podľa predpokladanej hodnoty, čo je cena bez DPH, ktorú určil projektant, je táto zákazka definovaná ako zákazka s nízkou hodnotou. Zákonodarca na obstarávanie zákaziek s nízkou hodnotou neurčil postup, pretože v ustanovení zákona o verejnom obstarávaní uviedol, že verejný obstarávateľ pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou má postupovať tak, aby vynaložené náklady na predmet zákazky boli primerané jeho kvalite a cene. Mesto Piešťany na výber úspešného uchádzača na ‘Rekonštrukcia objektu posilňovne a šatní mestskej polície v Piešťanoch‘ použilo prieskum trhu, čo je bežný postup zadávania zákazky s nízkou hodnotou,“ uviedla hovorkyňa.

Zákon podľa tvrdenia radnice teda porušený nebol. Obídená však mohla byť interná smernica mestského úradu, prijatá ešte pred príchodom Tamajkovcov na radnicu. Tá určovala finančné limity, keď sa obstarávania museli zverejňovať, pričom pri tovaroch to bolo nad päťtisíc a pri stavebných prácach nad sedemtisíc eur. Ale aj túto prekážku súčasné vedenie mesta dokázalo „bravúrne“ prekonať. „Znenie zákona o verejnom obstarávaní účinného od 18. apríla 2016 nepredpisuje Mestu Piešťany ako verejnému obstarávateľovi povinnosť mať platnú Smernicu o verejnom obstarávaní,“ doplnila vo svojej odpovedi E. Bereczová

A tak všetko nasvedčuje tomu, že predsa len má radnica pravdu, obdobne ako mal svojho času pravdu aj bývalý šéf národniarov J. Slota pri obhajobe zákazky za 120 miliónov, ktorú získali firmy spriaznené jeho strane. Zverejnenie tendra na nástenke na chodbe ministerstva sa vraj dá považovať za verejne prístupné miesto, a tak podľa neho zákon porušený nebol.

V tomto vysvetlení Slotovo „verejné“ obstarávanie zrazu dáva spojenie i s najnovšími udalosťami na radnici v kúpeľnom meste.

Po odhalení škandálu s „nástenkovým“ tendrom v roku 2009 vtedajší riaditeľ úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal (SMK) nariadil na ministerstve hospodárstva kontrolu. Tá však dopadla fiaskom i vďaka v tom čase riaditeľke odboru kontroly úradu Márii Vermešovej, ktorá zápis o preverení „nástenkového“ tendra odmietla podpísať. Tým podľa B. Angyala kontrolu zmarila, za čo aj následne prišla o svoju pracovnú pozíciu.

Po rokoch pôsobenia na „smerákmi“ ovládaných ministerstvách Vermešová nakoniec v apríli tohto roku zakotvila na piešťanskej radnici, a to za okolností, ktoré Tamajka mestským poslancom napriek ich otázkam doteraz nevie uspokojivo vysvetliť.

V každom prípade je však dnes už jasné, že vďaka M. Vermešovej, odborníčke na verejné obstarávanie piešťanskej radnice, nech sa bude zdať nákup tovaru alebo služieb navonok akokoľvek otázny, zrejme vždy bude v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Rovnako ako v súlade so zákonom bolo obstarávanie CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu, ktoré malo len jeden „malý“ problém. Zariadenie chcela nemocnica nakúpiť za dvojnásobok ceny, za akú ho nadobudli v zdravotníckom zariadení v susednom Česku.

Paradoxom je však i zásadná zmena prístupu M. Tamajku k transparentnosti v narábaní s verejnými prostriedkami. Ihneď po nástupe na radnicu nám prostredníctvom svojej hovorkyne zaslal podklady, ktoré mali svedčiť o nehospodárnostiach predchodcu Rema Cicutta. V čase jeho primátorovania pracovníčka odboru životného prostredia zadala zákazku na pasportizáciu zelene v mestskom parku v hodnote čosi viac ako tritisíc eur len prieskumom trhu. Po dvoch rokoch je však všetko inak. Tamajkova tolerancia voči takémuto spôsobu „verejného“ obstarávaniu sa v súčasnosti zdvihla na hodnotu 80-tisíc eur.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína