Prezident FIVA P. Rollet: Zdvihli ste latku obdivuhodne vysoko

  • Spravodajstvo
  • 21. júla 2016, 13:09
  • Autor:Pavol Arnold

Všetko sa začalo pred piatimi rokmi, keď skupina siedmich posádok zo Slovenska a Česka absolvovala FIVA World Rally 2011 vo Švédsku. Prešli sme na veteránoch celú jeho južnú časť, tešili sme sa z krásneho prostredia a priazne obyvateľstva. Dokonca som o tom vtedy napísal článok do Veterán SK.

Počas návštevy jednej veľkej súkromnej zbierky veteránov neďaleko Štokholmu zbadal Janko Horňák, prezident AMK VCC Piešťany a dlhoročný organizátor známych Piešťanských Zlatých stúh, štartovné číslo zo svetovej rely, ktorá sa konala v Čechách. Ukázal majiteľovi, že tam bol jedným z hlavných sponzorov a inšpiratívna reakcia tohto pána na seba nenechala dlho čakať. „Skúste to u vás!“

Počas cesty domov sa mi potom Janko zveril s myšlienkou, že by nebolo zlé urobiť niečo podobné ako rozšírenú verziu Piešťanských Zlatých stúh. A tak ma ZZHV v jeseni 2011 delegovalo do Mníchova na generálne zhromaždenie FIVA, kde som sa snažil zistiť, kedy je najbližšia svetová rely, o ktorú sa Slovensko môže uchádzať. Povedali mi, že v roku 2016.

Naštudoval som si preto pravidlá, podal som prihlášku riadne podpísanú prezidentom ZZHV, nuž a rok za rokom chodil „lobovať a pozývať“. A hľa – dali nám to. Viem, že to nie sú majstrovstvá sveta v hokeji, ale pre nás veteránistov sú!

K dobovým autám patrilo aj dobové oblečenie.

V Piešťanoch sa 7. júna 2016 zišlo 74 posádok z jedenástich krajín Európy a jedna z Argentíny. Priviezli si so sebou autá naozaj od výmyslu sveta, ktoré ani nestihnem menovať, lebo by presahovali rámec tohto článku. Účastníci k nám merali dosť dlhú cestu a boli odmenení perfektnou organizáciou, krásnymi traťami, dobrým jedlom, pohodlným hotelom a príjemným počasím. A čo je hádam najdôležitejšie: neuveriteľnou priazňou obyvateľov. Organizátori nešetrili námahou. Podujatie organizovalo odhadom 50-80 dobrovoľníkov. Asi 20 z nich jazdilo na motorkách a v úlohe regulovčíkov stáli na každej dôležitejšej odbočke, čo si účastníci nesmierne pochvaľovali. „Skoro nebolo treba itineráre a mohli sme sa kochať krajinou, ktorú sme doposiaľ nepoznali,“ povedala mi novinárka z Nemecka, pani Helma Sperling.

Navštívili sme Bojnický zámok, závody Volkswagen v Bratislave, Nitru, Oponice, piešťanské letisko plné tuningových áut a motoriek a večer čo večer sa zúčastňovali aj stále krajších párty v hoteli Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove. Ožili tu staré časy a v sobotu 11. júna si atmosféru záverečného večera prišlo vychutnať odhadom 8000 ľudí z Piešťan, ale i z celého Slovenska.

Prehliadka automobilov na známej „točni“ pred secesnou kulisou hotela pripomínala červené koberce Hollywoodu a na záver sa symbolicky ZZHV a AHV, organizácie združujúce zberateľov historických vozidiel na Slovensku, spojili v jedno silné a jednotné hnutie. Nechýbal ani minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Roman Brecely, a prominencia, medzi ktorou, samozrejme, nemohol chýbať ani svetový prezident FIVA, pán Patrick Rollet, a stewart FIVA, pán Reiner Hindrischedt.

Na Kúpeľnom ostrove sa zišlo 75 posádok z dvanástich krajín.

O 22:30 všetko stíchlo a nad Kúpeľným ostrovom a Váhom sa rozbehol 15-minútový ohňostroj s hudbou, pri ktorom všetci stíchli v nemom úžase. Potlesku nebolo konca kraja. Naši zahraniční hostia chodil za mnou a vraveli: „Wonderful!“, „Wundervoll!“, „Maraviglioso!“, „Magnifique!“ Všetky slová mali jeden význam: Úžasné, veľkolepé! Chcete počuť môj názor? Mali pravdu!

Vďaka patrí Jankovi Horňákovi, Lýdii Anderlovej a členom AMK Veteran Club Piešťany, taktiež veteránistom Slovenska združeným v ZZHV či AHV, kúpeľom Piešťany, všetkým sponzorom, mestu, krajine a divákom.

Nech je zopakovaná veta, ktorú nám ihneď v pondelok napísal prezident FIVA Patrick Rollet: „Budeme referovať predstavenstvu FIVA s určitou obavou, pretože ste nasadili latku obdivuhodne vysoko.“

Patrick Rollet, prezident FIVA

List FIVA organizátorom svetovej rely



Milí priatelia, práve som sa vrátil do Francúzska z úžasného pobytu na Slovensku. S manželkou sme nečakali takú vynikajúcu a bezchybnú organizáciu, takú širokú škálu automobilov, skutočne medzinárodnú komunitu veteránskych nadšencov, výrazné mediálne a politické zastúpenie, nádherné miesta, skvelé jedlo či pohodlné ubytovanie. Vo všetkom bolo cítiť ohromný zmysel pre detail.

Nasadenie Vášho zapáleného a naozaj kompetentného klubového tímu nás prekvapilo zo všetkého najviac. Doteraz som na žiadnej FIVA WR nezažil exhibičný prelet veteránskeho lietadla ani taký ohromný ohňostroj. Generálne predstavenstvo FIVA Vám spolu so mnou gratuluje k tomuto veľkému a úspešnému výkonu. Odovzdajte moje poďakovanie každému, kto sa podieľal na organizácii, aj tým, ktorí sa neocitli v žiare reflektorov, a predsa je ich prínos nenahraditeľný. Veľmi sa teším na stretnutie v Paríži v novembri budúceho roka. Mám trochu aj obavu, pretože latku ste zdvihli naozaj vysoko.

S prianím všetkého dobrého,

Patrick Rollet

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 19. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina