Mestu pribudlo pol milióna eur – ide sa rozdeľovať

  • Spravodajstvo
  • 18. júla 2016, 13:51
  • Autor:pror

Kým vo veľkej politike už nastali
parlamentné prázdniny, naša regionálna
nezaháľa. Tohtotýždňové zasadnutia
piešťanských mestských
komisií dávajú jasne najavo, že sa
blíži zastupiteľstvo, ktoré si poslanci
naplánovali na koniec mesiaca
júl. Body rokovaní komisií prezrádzajú,
že v rámci návrhu úpravy
mestského rozpočtu pôjde najmä
o prerozdelenie takmer pol milióna
eur, ktoré do mestskej pokladne
pribudli z výnosov z daní z príjmu.

Kolotoč rokovaní odštartovala v pondelok 18. júla komisia pre financie a podnikanie. V bodoch jej programu sa nachádzalo i prerokovanie úprav mestského rozpočtu. K jeho najzásadnejšej zmene dochádza na strane príjmov, kde z výnosov z daní pribudla suma 403 651 eur, ale aj vyplatené dividendy v hodnote 38 349 eur.

Zároveň však na strane príjmov mesto prišlo o 15-tisíc na mantinely zimného štadióna, s ktorými rátalo od sponzorov, a podľa všetkého sa žiaden sponzor, ktorý by bol ochotný túto sumu mestu venovať, nenašiel. A tak ich radnica musí zatiahnuť z vlastných prostriedkov.

Ak sa komisie stotožnia s predloženým materiálom a následne ho schváli zastupiteľstvo, z mestskej pokladne pôjde na výmenu mantinelov suma 35-tisíc eur. Hokejisti si tiež prilepšia navýšením úhrad energií na prevádzku „zimáku“ o 50-tisíc, čo by malo za rok 2016 tvoriť celkovo sumu okolo 200-tisíc eur.

Vznikla i nová rozpočtová kapitola na kompostáreň a zberný dvor, ktorú chce mesto postaviť z eurofondov v areáli niekdajšieho Zväzarmu na Žilinskej ceste. Na spoluúčasť v tomto projekte potrebujú vyčleniť 22-tisíc eur.

Neomylným signálom, že sa blížia voľby a po dvoch rokoch stagnácie treba niečo začať budovať a opravovať, je množstvo nových kapitol na budovanie, prípadne opravovanie ciest, parkovísk a chodníkov, pár drobnými si prilepšia aj predškolské a školské zariadenia. Deje sa tak aj napriek tomu, že v budúcom roku ide len o voľby do trnavskej krajskej samosprávy, v ktorej je i zopár piešťanských poslancov vrátane primátora Miloša Tamajku.

Na Heinolskú ulicu smeruje investícia na cestu a chodníky v celkovej sume 75-tisíc eur, na parkovisko na A. Hlinku 10-tisíc. Lávka v majetku mesta popri vynovenom Krajinskom moste ostane i naďalej vo svojej ošarpanej podobe a peniaze v objeme 200-tisíc eur z tejto kapitoly poputujú na rekonštrukciu Ulice A. Hlinku.

Neklamným znakom toho, že sa radnica ide zamyslieť aj nad mestskou hromadnou dopravou, je 30-tisíc eur vyčlenených na jej optimalizáciu. Pri počte mestských škôl a škôlok si „drobných“ 30-tisíc na rekonštrukciu a opravy prilepšia i tieto zariadenia.

V ďalších bodoch rokovaní sa komisie zaoberali aj prenájmom pozemku na Hlbokej ulici, kde chce spoločnosť STASIN, s.r.o., vybudovať ihrisko s prvkami na cvičenie s vlastnou váhou v hodnote 16 400 eur, ale tiež navýšením mzdových prostriedkov pre mestskú organizáciu Služby mesta Piešťany.

Rokovania mestských poradných orgánov sa uskutočnili po uzávierke vydania, a tak o tom, ako to celé skončilo, vás budeme informovať v najbližšom vydaní Piešťanského týždňa.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 19. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana