Špina a odpadky po zatepľovaní bytového domu

  • Spravodajstvo
  • 14. júla 2016, 09:12
  • Autor:am

Rekonštrukciou prešlo v Piešťanoch už mnoho bytových domov, jeden však aktuálne púta pozornosť okoloidúcich. Firma zatepľujúca dom na Ulici A. Hlinku sa rozložila hneď vedľa stromu, priamo na verejnej zeleni. Na mestskom pozemku ostáva špina a neporiadok.

Okoloidúcim sa naskytuje nepekný pohľad na po trávniku roztrúsený stavebný materiál a technikou ohrozené stromy. Všeobecne záväzné nariadenie mesta o zeleni pritom jasne hovorí, že ak sa vykonávajú práce na pozemkoch mesta, ich realizátor sa o zabraný priestor musí postarať. „Zamestnanci mesta a mestskí úradníci by mali dohliadať na tieto práce, ktoré sa robia na mestskom majetku. Myslím si však, že netreba viniť zamestnancov, pretože vieme, ako je po organizačných zmenách mestský úrad personálne podvyživený. Zamestnanci určite robia, čo sa dá, no myslím si, že veľmi ťažko majú ešte priestor, aby chodili do terénu, kontrolovali a sledovali práce, ktoré sa dejú na mestských pozemkoch,“ povedal Peter Jančovič, poslanec mestského zastupiteľstva a šéf komisie pre životné prostredie.

Nevyhnutná je v tomto prípade komunikácia. „Dúfam, že mesto realizátora na odpadky upozorní. Je jasné, že keď niekto niečo robí, potrebuje zabrať priestor a umiestniť tam svoju obslužnosť,“ povedal poslanec. Podľa neho je však dôležité znenie zmluvy medzi mestom a realizátorom stavby. Ak by teda firma poškodila trávnik, ide o to, či vysadí nový alebo chyby budú musieť napraviť Služby mesta Piešťany z rozpočtu. „Všetko stojí financie. Keď potrebujete vysadiť trávnik, niečo to stojí. Ľudia, ktorých tam pošlete, zatiaľ mohli kosiť,“ upozornil na možné dôsledky P. Jančovič.

Hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová o pomeroch medzi firmou a mestom informovala len stručne: „Realizátor stavby je povinný po ukončení záberu verejného priestranstva dať ho do pôvodného stavu, čo zahŕňa vyčistenie, vyhrabanie, výsev trávového semena a podobne.“

Podľa poslanca v takýchto prípadoch práve radnica musí o svoj majetok dbať: „Vždy treba veci vnímať pozitívne. To, že sa zatepľuje, je pozitívne. Je to pre ľudí. Aj činnosť akejkoľvek spoločnosti, ktorá niečo buduje na území Piešťan a robí to správne, je pozitívna. Teraz sa treba pozrieť na to, ako komunikuje radnica s tými, ktorí niečo robia, či sa mesto správa tak, ako sa má. Či upozorňuje, dohaduje sa na pravidlách. To je dôležité.“

O trávnik na vlastnej záhrade by sa staral každý majiteľ, no občas si vraj treba uvedomiť, že práve verejný priestor je náš priestor a je to naše „doma“. 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof