Ruiny Katarínky prilákali rekordný počet návštevníkov

  • Spravodajstvo
  • 13. júla 2016, 10:47
  • Autor:am/lb

V dechtickej malebnej zrúcanine kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa uskutočnilo tradičné podujatie Dňa otvorených dverí. Od vzniku projektu v roku 1994 sa pomyselné dvere otvorili už po šestnásty raz. V utorok 5. júla však podujatie prilákalo zatiaľ najväčší počet ľudí, viac ako 1300 návštevníkov prišlo z rôznych krajov Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Okolie kultúrnej pamiatky sa začalo zapĺňať už zrána. Nechýbali všetky vekové kategórie, no najväčšiu skupinu tvorili rodiny s deťmi a mladí ľudia. Oficiálne sa podujatie začalo predpoludním slávnostnou svätou omšou. Zakladateľ projektu Peter Herceg potom predstavil program a ozrejmil plány pre nasledujúcu pracovnú sezónu.

V celodennom programe sa ďalej pokračovalo podávaním občerstvenia v podobe varenej klobásy a cesnačky, na ktoré mohli návštevníci prispieť dobrovoľnou sumou. Turisti, ktorí boli na Katarínke prvýkrát, sa zaujímali najmä o sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora s historickým výkladom. Po ročnej prestávke pripravili dobrovoľníci divadelné predstavenie, ktoré popisuje dejiny a udalosti o tomto pútnickom mieste. Pre rodiny s deťmi bol pripravený široký výber tvorivých dielní a cechov či hudobné vystúpenie mladých z obce Šenkvice s názvom 3R – Radosť rozdávaním rastie.

Hlavný organizátor Jakub Pavčo bol spokojný: „Podujatie hodnotíme veľmi dobre, program prebehol bez komplikácií. Milo nás prekvapila nečakane veľká účasť, čo pripisujeme ideálnemu počasiu. O mesiac sa spolu s ďalšími dobrovoľníkmi plánujeme zapojiť ešte do projektu Noc hradov a zrúcanín.“

Záchranu kostola a kláštora organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže. Zrúcanina sa nachádza medzi obcami Dechtice a Naháč.
Počas 22 rokov existencie projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1531 aktivistov. Na konzervovanie ruín sa využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov či vlastnoručne tesaný rumpál. V nasledujúcej sezóne sa uskutoční oprava hlavíc pilierov, konzervácia múrov v presbytériu, archeologický výskum, dokončovacie práce vo veži a osadenie točitého schodiska za účelom zriadenia vyhliadky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland