Nekonečné ťahanice medzi bytovým podnikom a obyvateľmi

  • Spravodajstvo
  • 29. júna 2016, 14:50
  • Autor:A. Mathiasová

Rekonštrukcia bytového domu a zatepľovanie dá zabrať mnohým vlastníkom. Okrem financií treba riešiť mnoho byrokratických úkonov, a keďže ide o spoločné vlastníctvo, základom je susedská dohoda. Piešťanský týždeň sa zaoberal nespokojnosťou prehlasovanej menšiny vlastníkov bytov v dome v piešťanskom Zavretom kúte.

Problematika obnovy domu sa začala v októbri 2014, keď sa vlastníci na schôdzi dohodli, že budú rekonštruovať. Zákon hovorí, že po hodine schôdze môžu prítomní vlastníci hlasovať, aj keď nie sú v nadpolovičnej väčšine spomedzi všetkých majiteľov. Týmto spôsobom odhlasovali predbežný rozsah prác a zvolili komisiu na výber dodávateľa.

Predražené zatepľovanie


Spomínaná komisia začala zháňať firmu, ktorá dom zateplí, no niektorí vlastníci sa aj napriek snahe k vypracovaným cenovým ponukám nedostali. „Nám bola odprezentovaná len jedna firma s tým, že keď sme sa neskôr dožadovali zistenia, z koľkých firiem sa vyberalo, istý človek povedal, že videl iba jednu cenovú ponuku, o týždeň už, že boli tri,“ povedal Pavol Bratranec, vlastník bytu. Názory si tiež odporovali pri konštatovaní dôvodu výberu firmy, najprv to mala byť cenová výhodnosť, neskôr už to neplatilo. „Začali sme zisťovať, prečo bytový podnik pretláča túto firmu. Museli sme s nimi tvrdo bojovať, aby sme sa vôbec dostali k zmluve, kde bolo uvedené, čo všetko sa bude vykonávať. Keď sme sa k tomu dostali, dal som na základe toho vypracovať cenové ponuky u konkurenčných firiem a zistili sme, že by sme to dokázali spraviť lacnejšie,“ povedal Ivan Vrábel, vlastník jedného z bytov. Spolu s ďalšími susedmi tak získali podozrenie, že niekto z tejto ponuky profitoval. Polovica bytového domu bola zrekonštruovaná za 220-tisíc eur, pričom predraženie malo tvoriť približne 30- až 40-tisíc eur. „Ide o veľké peniaze, ktoré musíme splatiť, a s nami sa nikto nebavil. Bytový podnik povedal, že s tým nič nemá, a domový dôverník nám vraj nič neukáže. Takýmto spôsobom nás obchádzali. Pýtam sa, za kým som mal ísť?“ dodal I. Vrábel.

Pri písomnom hlasovaní sa vraj chodilo „od dverí k dverám“ so slovami, kto všetko už svojím podpisom prispel. „Myslím si, že ľudia nedostali alternatívy,“ uviedol P. Bratranec.

Rovnakým spôsobom, ako bola zvolená dozorná komisia, sa vlastníci rozhodli, že zmenia domového dôverníka aj stavebný dozor. Bytový podnik to vraj nerešpektoval. Podľa vlastníkov teda konal protizákonne. Štyria majitelia bytov sú však v menšine, a tak nemajú možnosť sa brániť.

Firmu vraj bytový podnik nevyberal


„Komisia oslovila niektorých dodávateľov, ale bytový podnik nevedel koho. Víťaza výberového konania, a sumu, za ktorú rekonštrukciu vykonajú, nám oznámili v apríli 2015. Na základe toho sme vyhlásili písomné hlasovanie, ktoré obsahovalo otázky, či vlastníci bytov a nebytových priestorov súhlasia s obnovou a rozsahom, bola tam tiež cena a výber dodávateľa, financovanie, teda či súhlasia s financovaním zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dofinancovaním z komerčného úveru,“ informovala Eva Kolláriková, konateľka Bytového podniku Piešťany.

Výsledkom písomného hlasovania sa stal súhlas dvoch tretín vlastníkov. „Asi štyria vlastníci hlasovali proti. V zmysle zákona mali možnosť do 30 dní sa obrátiť na súd ako prehlasovaní vlastníci a žiadať buď o zrušenie uznesenia, alebo vydanie predbežného opatrenia. Nič také sa neudialo a my sme začali konať v zmysle intencií písomného hlasovania,“ povedala E. Kolláriková.

Problém riešila aj dozorná rada


Z pohľadu bytového podniku sa začalo pracovať na rekonštrukcii, v tom čase však spomínaní štyria vlastníci požiadali o zvolanie domovej schôdze. „Do 15 dní sme ju zvolali a konala sa asi na 19. deň odo dňa žiadosti. Zvolali sme ju v škole oproti bytovému domu. Vlastníci prišli, no inkriminovaní štyria sa nepodpísali, teda ako by na schôdzi neboli,“ povedala E. Kolláriková. Podľa nej nemali možnosť dostať slovo, no rozhodla sa im ho udeliť, aby si problémy vydiskutovali. Rezonoval problém výberu dodávateľa. „Výberová komisia jasne deklarovala, že zvolala stretnutie všetkých vlastníkov bytov. Tam prezentovala a rozoberala tri ponuky. Je pravda, že nie všetci sa zúčastnili,“ povedala E. Kolláriková. „Po právnej stránke vlastníci nie sú povinní robiť výberové konania, bol by povinný len správca, ak by ho niekto poveril. Nás nikto nepoveril a vlastníci, ak si vyberú aj z jedného dodávateľa a odsúhlasia ho nadpolovičnou väčšinou, nemusia robiť žiadne iné úkony. Práve na tejto schôdzi sme však ponuky dali do zápisnice,“ uviedla konateľka.

Obnova ďalej pokračovala, no štyria vlastníci chceli zmeniť stavebný dozor. „Chceli inžiniera Urbana. Navštívil nás a my sme mu skutočne umožnili presvedčiť sa, že projekty sú v poriadku,“ povedala E. Kolláriková. Nespokojní vlastníci písali aj na Mestský úrad Piešťany, ktorý sťažnosť odstúpil dozornej rade. Tá si ich pozvala, ale aj zástupcov dvoch tretín a porozprávali sa o problematike.

Postup bol zákonný


Záverom z pohľadu bytového podniku je, že všetko sa uskutočnilo v súlade so zákonom. „Tento záver skonštatovala aj Štátna obchodná inšpekcia,“ prezradila E. Kolláriková. Tieto slová potvrdil aj Martin Cifra, člen dozornej rady: „Zaoberali sme sa týmto problémom, snažili sme sa k nemu pristupovať vyvážene a rovnocenne. Dali sme teda priestor obom skupinám vlastníkov. Dozorná rada sa zaoberala procesným prístupom bytového podniku, dala si predložiť všetky listinné doklady k problematike. V závere dozorná rada skonštatovala, že bytový podnik neporušil žiadne právne normy a postupoval v záujme väčšinových vlastníkov.“

Nepotvrdil sa ani predpoklad, že dodávateľská firma je tendenčná.

Čo môžete urobiť?


Zatepľovanie domu musí odsúhlasiť nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov. Úver už musia odsúhlasiť dve tretiny všetkých majiteľov písomným hlasovaním. To môže vyzerať aj spôsobom „od dverí k dverám“, nemusí byť konané na schôdzi. Pri podpisovaní však musia byť prítomní dvaja overovatelia. Ak máte pochybnosti, že nebol dodržaný zákonný postup, môžete sa do 30 dní obrániť na súd. Rovnako je to i v prípade, ak vám finančné možnosti nedovoľujú prispievať do fondu opráv takým vysokým poplatkom, ako vaši susedia schválili.

V každom prípade však pri užívaní spoločných priestorov platia demokratické pravidlá, a teda rozhodujúca je vôľa väčšiny.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 28. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika