List čitateľa: „Kam kráčaš“, radnica?

  • Spravodajstvo
  • 29. júna 2016, 14:04
  • Autor:Marian Bazala

Nie som zástancom nostalgických spomienok na časy minulé, ale pri čítaní článku o FIVA World Rally 2016 uverejnenom v Piešťanskom týždni č. 24/16 mi nedá nespomínať a pripomenúť i mladším Piešťancom, že Piešťany boli v minulosti považované za mekku športu a hlavne motorizmu nielen na Slovensku. Športy ako plávanie, tenis, hádzaná, nohejbal, futbal, vodné pólo, motorizmus a teraz basketbal boli na československej, európskej a svetovej úrovni. Mená ako Bačík, Moravcová, Kravárik, Nedorostovci, Bertoliovci, Žákovci, Nemcovci, Mitošinka, Horňák, Moravčík, Motyčka a mnohí ďalší šírili slávu piešťanského a československého športu doma i v zahraničí. Dobrovoľní funkcionári organizovali množstvo športových podujatí, ako minikáry, motokáry, preteky do vrchu, Piešťanský trojuholník, jednoducho sa tu stále niečo dialo!

V roku 1962 na medzinárodné preteky motocyklov Cena Slovenska prišlo 100-tisíc divákov z celého Československa a 20- až 30-tisícové návštevy boli v ďalších ročníkoch normálne! Stovky dobrovoľných organizátorov nečakali za svoju námahu a svoj voľný čas žiadne odmeny ani výhody. Stačilo, keď si ich prácu niekto všimol a poďakoval im. A na to vedenie mesta nikdy nezabúdalo a bola pre nich česť zúčastniť sa, otvoriť podujatie, potriasť ruku víťazom a na záver poďakovať usporiadateľom.

Na FIVA World Rally vystúpil prezident tejto svetovej organizácie i prezident Slovenskej organizácie historických vozidiel a poďakovali Automotoklubu Piešťany za vynikajúcu športovú a spoločenskú úroveň tohto podujatia, ktoré sa najbližších 20 rokov určite k nám nevráti. Nejako nám však tam chýbala účasť a vystúpenie vedenia mesta Piešťany, čo by si účastníci z celého sveta a skoro dve stovky dobrovoľných organizátorov boli určite zaslúžili! Zdá sa nám, akoby mestu veľmi nezáležalo na tom, že rekreačný a pretekový šport v Piešťanoch pomaly mizne a živorí, že v bývalom svetoznámom kúpeľnom meste Piešťany plavci a vodnopólisti nemajú kde športovať a po 60 rokoch ideme stavať 25-metrový bazén, že mužský futbal skončil a tlačíme nevyhovujúcimi podmienkami preč i hokej!

Tritisíc protestujúcich občanov v Bratislave možno nestačí na odvolanie ministra Kaliňáka z funkcie, ale štyri stovky bývalých divákov na futbale a tisíc až dvetisíc divákov z hokeja chce na svoj šport chodiť i naďalej. A preto si tých ľudí, ktorí ešte ťahajú zvyšky piešťanského vrcholového športu v hokeji, basketbale, motorizme a ďalších minimálne vážme, pokiaľ nie je neskoro!

Pýtame sa: Quo vadis, radnica!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard