Nekŕmte kačice vo fontáne!

  • Spravodajstvo
  • 2. júna 2016, 08:19
  • Autor:vd

V piešťanskej fontáne Páv vídať aj voľne žijúce kačice. Deti sa tešia nielen z tryskajúcej vody, ktorej prúdy vo vedľajšej skákajúcej fontáne podbehujú, ale aj z kŕmenia operencov. Rodičia i starí rodičia im podstrčia kornútok od zmrzliny či kúsok rožka, aby vodné vtáctvo nakŕmili. Správcov fontán to neteší. Voda znečistená pozostatkami pečiva kysne, zapchávajú sa filtre.

Kŕmenie plávajúcich operencov uprostred mesta je síce vítaná atrakcia pre drobcov, no na druhej strane pre ich zdravie aj nebezpečná. Ak by sa totiž voda vo fontáne pravidelne nemenila a chemicky nečistila, stala by sa rajom pre mikroorganizmy a baktérie. To však prevádzkarov stojí nemalé finančné prostriedky. „Vo fontáne sme naposledy nazbierali asi kilo rožkov a chlebíka. Rozmočené, zapchávajú prepad, kysne z nich voda,“ uviedol Roman Skaličan, manažér správy a údržby majetku Služieb mesta Piešťany (SMP).

Jednorazovo je možné problém preklenúť chemickou úpravou, no
pri dlhodobejšom kŕmení musia pracovníci SMP vymeniť vodu v celej fontáne. „Pre nás to znamená týždeň napúšťania 25 metrov kubických vody a znefunkčnenie fontány v letnom atraktívnom čase,“ dodal R. Skaličan.

Prevádzkari nechcú a ani nedokážu vyháňať kačice z fontány násilím. Dá sa to však docieliť tak, že ľudia ich prestanú kŕmiť. Potom neprídu a po svoju dávku potravy pôjdu na Váh či do potoka Dubová.

V Piešťanoch je dosť prirodzených miest, kde má vodné vtáctvo svoj raj. Ako uviedol ornitológ Erich Kubica, najpočetnejšie zastúpenie má v meste práve kačica divá. „Narátali sme ich viac ako desaťtisíc.“ Keď sa desaťtisíce iných kačíc dokážu uživiť v okolitej prírode, netreba rozmaznávať zopár operencov vo fontáne. Zvlášť, ak si ľudia uvedomia, že cena údržby, prevádzky, opráv, servisu, čistenia a celkových nákladov všetkých piešťanských fontán sa v minulom roku vyšplhala na 46 832 eur.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 31. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard