G. Liška: Som proti rozdeleniu a privatizácii TAVOS-u

  • Spravodajstvo
  • 1. júna 2016, 13:45
  • Autor:A. Mathiasová

Na minulotýždňovom valnom zhromaždení akcionárov Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) v Maduniciach ako členovia dozornej rady skončili piešťanský primátor Miloš Tamajka a vrbovská primátorka Ema Maggiová. Plénum dvojicu odvolalo nadpolovičnou väčšinou a na jedno z uvoľnených miest zvolilo starostu Veľkých Kostolian Gilberta Lišku. Ako si nový člen dozornej rady predstavuje svoje nasledujúce fungovanie spoločnosti, prezradil v rozhovore pre Piešťanský týždeň.

► Aká atmosféra panovala na valnom zhromaždení?
V TAVOS-e je už druhý rok nepriaznivá situácia, menia sa ľudia v orgánoch spoločnosti, či už je to predstavenstvo, alebo dozorná rada. Sprostredkovane z médií viem, že primátor Piešťan Miloš Tamajka má odlišný názor ako hlavný akcionár Peter Bročka, primátor Trnavy. Na pondelkovom valnom zhromaždení bolo veľmi dusno. Viem tiež, že M. Tamajka má nepriaznivú situáciu aj v mestskom zastupiteľstve, kde poslanci boli za to, aby sa urovnali vzťahy a spoločnosť ďalej fungovala. Ak by primátor podpísal uznesenie a odstúpil z dozornej rady, Jozef Malík by bol možno jedným z ďalších kandidátov na post člena dozornej rady za okres Piešťany.

► TAVOS doposiaľ fungoval správne?
Som toho názoru, že spoločnosť má poskytovať tie služby, na ktoré bola zriadená. Nechcem, aby sa viedli žabomyšie vojny, ale aby ľudia, ktorí boli volení do funkcií, pracovali v prospech TAVOS-u. Akcionári sú miestne samosprávy, obce a mestá. Každý starosta má záujem, aby sa jeho obec rozvíjala. Vnímal som ako akcionár, že spoločnosť nejde takým smerom, akým by som si predstavoval.

► Ovplyvňovali fungovanie spoločnosti aj spory primátorov?

– Určite. Konflikty nepôsobia dobre na spoločnosť. Keď sa neustále prepiera názov organizácie v médiách a prezentujú sa napäté vzťahy, ani zamestnanci nevedia, čo sa v ich spoločnosti deje. Je potrebné ukončiť všetky spory a reálne sa venovať problematike TAVOS-u.

► M. Tamajka upozorňoval na hroziacu privatizáciu alebo rozdelenie spoločnosti. Stále je to aktuálne?

Myslím, že nie. Viem, že sa často spomínalo utvorenie dcérskej spoločnosti, ale ja osobne som proti tomu. Chcem, aby TAVOS šiel ďalej ako doteraz, aby sa nedelil, neprivatizoval. Ak by sa tak stalo, my ako akcionári budeme mať veľmi malý dohľad nad vedením a stratí sa transparentnosť. Som si istý, že hlavný akcionár určite nepodporí vytvorenie ďalších dcér.

► Ako ste sa stali členom dozornej rady?

Valné zhromaždenie vymenovávalo dvoch nových členov, a keďže boli odvolaní dvaja zástupcovia Piešťanského okresu, apeloval som na to, aby tam za Piešťany bolo zastúpenie. Dozorná rada navrhla mňa.

► Máte predstavu, ako využijete svoje kompetencie?

Budem sa snažiť, aby spoločnosť začala fungovať a neboli vojny medzi dozornou radou, predstavenstvom, riaditeľstvom. Určite sa budem pýtať na niektoré záležitosti. Veľmi dôležitou témou je trojmiliónová investícia, ktorú TAVOS zrealizoval pri výstavbe City Arény v Trnave. Je neakceptovateľné, aby preplácal takúto investíciu súkromnej developerskej spoločnosti. Veď pokiaľ by sa vodárne rozhodli, že majú navyše tri milióny eur, sú tu obce, ktoré potrebujú rekonštrukciu kanalizácií, vodovodov. Chcem preveriť, kto je za tým, kto to podpísal a kto odsúhlasil.

► Prečo je dôležité, aby Piešťanský okres mal svojho zástupcu?

Investičný plán bude schvaľovaný každý rok a ja ako zástupca regiónu Piešťan budem mať záujem, aby do nášho okresu išli prostriedky. Budem sa snažiť, aby všetky prostriedky, ktoré sa budú dať vybojovať, smerovali sem. Nie je to však o tom, že budem chcieť prilepšiť len Veľkým Kostoľanom. My už vodovod aj kanalizáciu máme, vybudovali sme ich z eurofondov. Navyše funkcia člena dozornej rady, pokiaľ ním je starosta alebo primátor, je neplatená.

► Budú trnavské vodárne zvyšovať ceny?
Zatiaľ sa k tomu neviem vyjadriť. Cenu stanovuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a nemám ešte informácie zo zasadnutia predstavenstva.

► Kto bude generálnym riaditeľom spoločnosti?

Vo funkcii zatiaľ zostáva Ivan Ščasný ako výkonný riaditeľ. Určite príde čas, keď sa bude riešiť aj táto otázka.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 31. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard