Príprava na otvorenie letnej sezóny v plnom prúde

  • Spravodajstvo
  • 31. mája 2016, 14:17
  • Autor:am/vd

Najvýznamnejšie podujatie v Piešťanoch, otvorenie letnej kúpeľnej sezóny, už klope na dvere a s ním i tisíce návštevníkov z iných miest či štátov. Prezentácia mesta je dôležitá, vedia to aj pracovníci v Službách mesta Piešťany (SMP). Pred otvorením sezóny majú plné ruky práce s údržbou.

Obdobie medzi koncom zimy a otvorením letnej kúpeľnej sezóny (OLKS) je pre služby mesta čas na veľké jarné upratovanie. „Spájame dokopy dve veci. Jarné práce v meste a prípravu a údržbu mesta pred OLKS. V tomto čase majú služby mesta zvýšenú aktivitu, pracovníci sa striedajú aj v sobotných zmenách,“ prezradila Hana Dupkaničová, riaditeľka SMP.

Rozsah prác je veľmi široký. „Máme maximálny záujem na tom, aby do OLKS bolo naše mesto čisté, zelené, kvitnúce, bez odpadkov, aby na uliciach viali vlajky mesta,“ povedala riaditeľka. Prípravy zahŕňajú napríklad i nedávnu obnovu vodorovného dopravného značenia, ručný zber odpadkov, sfunkčnenie fontán a pitných fontán, obnovu a údržbu niektorých lavičiek, kosenie trávnikov.

Úprava zelene spočíva v prekopaní a odburinení trvalkových záhonov, výsadbe letničkových záhonov, mulčovaní výsadieb drevnou drťou a kôrou, tvarovaní živých plotov. Pripraviť tiež treba väčší počet stojanov na odpadky v centre mesta.

Otvorenie sezóny s novinkami


„Vytvorili sme dôstojnejšie pietne prostredie v predpolí domu smútku mestského cintorína na Bratislavskej ceste realizáciou výsadby okrasných kríkov a trvaliek. Zvýšili sme atraktívnosť mestského parku úchvatným strojovo sadeným pásom cibuľovín. Zväčšili sme záhon pred železničnou stanicou, aby vstup do mesta bol efektnejší,“ porozprávala H. Dupkaničová. Do OLKS chcú služby mesta ešte stihnúť vysadiť živý plot na letničkový záhon do stredového pásu na Staničnej ulici.

Tento rok je navrhnutých na záhony mesta 17 333 rozličných letničiek. „Pre mobilnú zeleň sme vypestovali asi šesťtisíc kvetov. Okrem toho pestujeme letničky aj na predaj,“ skonštatovala H. Dupkaničová.

Zmenou však prešiel i dominantný záhon v Sade A. Kmeťa pri soche Adama Trajana. Časť pôvodnej výsadby odstránili a nahradili novými rastlinami. Pracovníci odviezli z centra niektoré rozbité mobilné kvetináče. Do ostatných vysadili letničky, prípadne trvalky a dreviny.

Obyvatelia Piešťan sa radi pýšia Kolonádovým mostom. Tento rok budú môcť byť hrdí, pretože už teraz sú umyté všetky svietidlá, vymenené rozbité sklenené výplne a vysadená mobilná zeleň letničkami. „Týždeň pred OLKS bude celý most očistený, ometený od pavučín, budú umyté všetky sklené tabule. Fontánka pri barlolámačovi je opravená, natretá, bolo uskutočnené uzemnenie,“ informovala H. Dupkaničová.

Pomôcť môžete i vy


Ak by sme sa viac zaujímali o svoje okolie, údržba mesta by nebola taká náročná. Podľa riaditeľky SMP by možno len stačilo upozorniť nespratníkov, aby nehádzali odpadky na zem alebo nekradli vysadené rastlinky. „Netreba sa báť zavolať mestskú políciu a upozorniť na nevhodné až nezákonné správanie sa občanov a návštevníkov nášho mesta,“ povedala riaditeľka, ktorá si veľmi cení prácu spoluobčanov i aktívnych seniorov. S nadšením a veľkým zápalom sa zapojili do spoločného skrášľovania nášho mesta, patrí im veľká vďaka.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 31. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián