Pozemok pod mestskú plaváreň poslanci priklepli

  • Spravodajstvo
  • 31. mája 2016, 14:13
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Po mesiacoch rokovaní sa mestské zastupiteľstvo konečne rozhýbalo a vyslovilo svoj konečný postoj k zámeru súkromného investora postaviť v Piešťanoch krytú plaváreň. V uznesení, ktoré minulý týždeň prijalo, ponúklo konateľovi firmy bazenprojekt Oskarovi Gaálovi pozemok za jedno euro na okraji mestského parku pri futbalovom štadióne. Do skolaudovania krytého bazéna s wellness centrom musí však na účet v banke zložiť v prospech mesta 300-tisíc eur.

Na zastupiteľstvo predložila radnica materiál, podľa ktorého sa poslanci mali rozhodnúť o spôsobe poskytnutia pozemkov pre súkromného investora. Ten na konci minulého roka prejavil záujem v kúpeľnom meste vybudovať a prevádzkovať krytú plaváreň, pričom hlavný bazén by dosahoval dĺžku 25 metrov a šírku 12,5 m. Hĺbka má byť od 1,2 do 1,6 m. V objekte by bol vybudovaný aj výcvikový bazén pre neplavcov, dlhý 12,5 m s hĺbkou vody 0,9 m.

Materiál na schválenie obsahoval až päť možností, ako investorovi pozemky poskytnúť. Boli v ňom zahrnuté rôzne varianty, odpredaj pozemku za 300-tisíc eur, prípadný dlhodobý prenájom, ale tiež poskytnutie parcely len za symbolické euro.

Poslanecký zbor vyjadril obavy z udalostí z minulosti, keď mesto venovalo bez záruk pozemky pod plánované paralympijské centrum. Nakoniec z neho nič nebolo a Piešťany nenávratne prišli o lukratívne parcely za zimným štadiónom. Tentoraz preto poslanci síce prijali variant predaja pozemkov za jedno euro, avšak s finančnou zábezpekou v prospech mesta v sume 300-tisíc eur do doby skolaudovania a uvedenia plavárne do prevádzky.

Zástupca súkromnej spoločnosti O. Gaál, ktorý bol na rokovaní zastupiteľstva osobne prítomný, sa po prijatí uznesenia jednoznačne nevyjadril, či sa za takýchto podmienok do výstavby plavárne pustí. Stavba v hodnote plánovanej investície 2,1 miliónov eur sa mu vraj mimo pôvodného rozpočtu o 300-tisíc predraží. „Ideme rokovať s bankami o podmienkach úveru, až potom padne definitívne rozhodnutie,“ povedal po schválení uznesenia.

Firma bazenprojekt obdobnú investíciu plánuje v jednej z mestských častí Bratislavy, ale i v neďalekom Hlohovci. Kým v hlavnom meste ešte definitívne rozhodnutie nepadlo, v Hlohovci len niekoľko hodín pred verdiktom piešťanského zastupiteľstva prijali uznesenie o poskytnutí pozemkov pre bazenprojekt, a to bez akýchkoľvek záruk za jedno euro.

V Piešťanoch sú podmienky na bežné, ale i športové plávanie či plavecký výcvik už roky nedostatočné. V kúpeľnom meste však táto téma vždy rezonuje pred komunálnymi voľbami. Či už to bol veľkolepý projekt aquaparku na Banke, neskôr plaveckého centra, alebo projekt vodných atrakcií za poliklinikou predstavený kontroverznou rodinou českých veľkopodnikateľov, ani v jednom prípade v rámci realizácie nebol položený ani len základný kameň.

Či sa Piešťanci svojej krytej plavárne konečne dočkajú, alebo im aj naďalej počas zimnej sezóny ostanú na plávanie len predražené hotelové bazény, zrejme ukážu už najbližšie mesiace.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 31. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián