Komentár: Primátorovi korupčné škandály u zamestnancov neprekážajú!

  • Spravodajstvo
  • 17. mája 2016, 07:55
  • Autor:Jozef Vojčiniak

A máme tu opäť „transparentnosť“ verejnej správy po piešťansky. Inak sa ani nedá hodnotiť výber zamestnanca na pozíciu, ktorá má na mestskom úrade zastrešovať verejné obstarávanie tovaru a služieb. K podivnému
spôsobu obsadenia tejto funkcie, len prednedávnom zrušenej a po ôsmich mesiacoch opäť vytvorenej, sa pripája i kontroverzná povesť osoby, ktorá na túto funkciu bola prijatá. Meno novoprijatého zamestnanca rezonovalo
v dnes už „legendárnom“ korupčnom škandále z roku 2009 známom ako „nástenkový“ tender.

Novú štruktúru radnice s poznámkou termínu platnosti „ihneď“ schválil primátor Miloš Tamajka 3. mája. Hneď na druhý deň v stredu vypísala radnica výberové konanie na obsadenie miesta pracovníka, ktorý bude zodpovedať za verejné obstarávanie. A Tamajka s ničím neotáľal. Ak škrtneme víkend, možní záujemcovia mali len tri dni na ponuku zareagovať.

Túto bleskurýchlu aktivitu zvládli dvaja. Jedným z nich bol zamestnanec, ktorý túto činnosť robil na radnici, ale Tamajka ju vraj ako nepotrebnú zrušil svojou „optimalizáciou“. A ďalšia osoba, ktorá záujem prejavila, je Mária Vermešová, sestra Pavla Vermeša. Ten zasadol na čelo právneho oddelenia mestského úradu len pred niekoľkými týždňami.

Zrejme nik nebude prekvapený, že práve Vermešová tento post aj získala. Novej radničnej úradníčke sa však nedá vyčítať, že by s verejným obstarávaním nemala skúsenosti. Práve naopak. Dalo by sa skôr konštatovať, že nie vždy to s dohliadaním na verejné financie v jej prípade dopadlo dobre.

Jedna z najväčších korupčných káuz v novodobej histórii Slovenska mala názov „Nástenkový tender“. Odohrala sa v roku 2009 za čias prvej Ficovej vlády na ministerstve výstavby, ktoré v tom čase riadil národniarsky nominant. Zákazku za 120 miliónov eur vyvesenú na chodbe ministerstva získala firma z blízkosti SNS, vtedy pod vedením Jána Slotu.

Keď sa kauza prevalila na tlačovej konferencii, šéf národniarov mával pred novinármi listom práve od Márie Vermešovej, v tom čase šéfky odboru kontroly úradu verejného obstarávania. Listom mu vraj potvrdila, že tender na ministerskej nástenke bol v súlade so zákonom.

Šéfom spomínaného úradu však bol Béla Angyal (SMK), nominant opozície. Ten nariadil skutočnú kontrolu, ktorá pochybenia a porušenia zákona vo verejnom obstarávaní na ministerstve výstavby našla a spracovala o tom úradný zápis.

A tu sa Vermešová opäť zviditeľnila, keď takýto pre Slotu nie príliš priaznivý výsledok z kontroly odmietla podpísať. B. Angyal to zo strany Vermešovej považoval za zmarenie kontroly, ktorú nariadil, a vrchnú kontrolórku z úradu vypoklonkoval.

Podľa jej životopisu však strana Smer-SD na svoju nominantku nezanevrela. Ako sama v životopise uvádza, po prevalení škandálu okolo „nástenkového“ tendra vypomáhala v rokoch 2009 až 2010 viacerým ministerstvám v oblasti verejného obstarávania.

O rok na to Vermešová znovu zaujala novinárov. Primátorka Humenného a poslankyňa Národnej rady Jana Vaľová (Smer-SD) si ju vybrala za konzultantku pri verejnom obstarávaní radnice, a to za sumu 30 eur za hodinu jej konzultácií.

Poslanci Humenného túto činnosť spochybnili, nakoľko Vermešová mala kontrolovať zmluvy uzatvorené pri čerpaní eurofondov. A keďže tie skôr, ako sú preplatené, kontrolujú ministerskí úradníci dohliadajúci nad zákonnosťou míňania euro peňazí, tak podľa nich Vermešová kontrolovala za 30 eur na hodinu to, čo už bolo skontrolované.

To však nebolo naposledy, keď na seba pritiahla negatívnu pozornosť. Jej najnovšie aktivity sa objavili v Žiranoch neďaleko Nitry, kde ako spolukonateľka spoločnosti EKOMUNAL Nitra, s.r.o., chcela postaviť spaľovňu odpadu s minimálnou kapacitou 168 ton odpadov za deň. V obci sa však zdvihla veľká vlna nespokojnosti a obyvatelia začali spisovať proti tejto stavbe petíciu. A tak firma, ktorá vznikla 1. apríla tohto roku a takmer ihneď ohlásila zámer na výstavbu spaľovne, po dvadsiatich šiestich dňoch od svojho zápisu do obchodného registra aktivity v tejto lokalite oficiálne ukončila.

A keďže sa prednedávnom druhý viceprimátor Piešťan Tomáš Hudcovič v rámci mestskej rady nahlas zamyslel nad vznikom spaľovne odpadu v kúpeľnom meste namiesto plánovanej kompostárne, tak otázka, či nebol inšpirovaný práve súrodeneckou dvojicou Vermešových, zrejme nie je až taká neopodstatnená.

V prípade mladšieho zo súrodencov, súčasného šéfa radničných právnikov Pavla Vermeša, je výpočet medializovaných informácií podstatne skromnejší. Známy je však najmä z ministerstva sociálnych vecí a rodiny, kde pôsobil ako blízky spolupracovník vtedajšej šéfky rezortu Viery Tomanovej. V roku 2011 sa neúspešne uchádzal o post predsedu úradu verejného obstarávania, z ktorého v roku 2009 vyhnali práve jeho sestru. V posledných komunálnych voľbách neúspešne kandidoval za stranu Smer-SD na post starostu obce Dubovany

A tak sa zdá, že Tamajka na stranu Smer-SD nezanevrel. Napriek tomu, že za primátora kandidoval ako nezávislý, tak niekdajší „smerácki“ ministerskí úradníci „posilňujú“ rady piešťanského radničného aparátu. To, že sú niektorí spájaní i s megakorupčnými škandálmi, mu zjavne neprekáža.

Takmer smutno-smiešne vyznela veta a reakcia poslanca Juraja Brnu (Spoločne pre Piešťany) na záver minulotýždňovej mestskej rady, keď Tamajkovi poprial šťastnú ruku pri výbere zamestnanca na post zodpovedný za verejné obstarávanie radnice. Po vyslovení tejto vety mu jeho kolegovia pošepkali, že už je vybratý a kto sa tam usadil, načo poslanec Brna v tej chvíli naozaj úprimne onemel.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár