Komentár: Piešťanská radnica opäť „OPTIMALIZUJE“

  • Spravodajstvo
  • 10. mája 2016, 10:36
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Neprešiel ešte ani rok od doby, keď primátor
Miloš Tamajka prvýkrát „optimalizoval“
chod mestského úradu, a už je tu v poradí tretia
verzia reorganizácie. Tentoraz však primátor
neprepúšťa ľudí z práce, ale práve naopak.
Pozície, ktoré v priebehu druhého polroka minulého
roku zrušil, opäť vytvára. Po aprílovom
personálnom posilnení vedenia mesta druhým
viceprimátorom Tamajka od mája doplní aj štyroch
radových zamestnancov.

Hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová prostredníctvom tlačovej správy oznámila vo štvrtok 5. mája reorganizačné zmeny, ktoré však platili už deň predtým. V tomto prípade je badať aspoň malý pokrok v komunikácii úradu smerom k verejnosti i novinárom.

Kým predchádzajúce „optimalizácie“ prišli ako blesk z čistého neba a radnica k nim celé týždne nepodávala žiadne zdôvodnenia, teraz sme sa aspoň o nich oficiálne dozvedeli.

Ale ako je to už tradíciou, o dôvode zmien alebo zverejnení prípadných dopadov na mestský rozpočet hovorkyňa štandardne mlčí.

A tak si všetky doterajšie Tamajkove personálne „vylepšenia“ chodu mestského úradu pripomeňme.

Hneď prvý deň po letných prázdninách v minulom roku primátor spustil „optimalizáciu“, ktorá zatriasla chodom radnice na dlhé mesiace. Z dôvodu vraj nepotrebnosti dvanástich pracovných pozícií sa radnica rozlúčila so zamestnancami, ktorí ich zastávali.

Ako sa postupne ukázalo, veľa odbornosti v tomto procese prepúšťania nebolo. Primátor sa celé týždne trápil s tým, ako nechceným zamestnancom doručiť výpovede, keďže ich takmer okamžite bez možnosti odovzdať pracovnú agendu všetkých do jedného z pracoviska vyhodil s odôvodnením, že vraj majú prekážky v práci spôsobené zamestnávateľom.

Až groteskne v tom čase pôsobila snaha riaditeľky primátorovej kancelárie Ľudmily Kiššovej o doručenie výpovedí zamestnancom, ktorých predtým z pracoviska vykázali. Do boja za splnenie úlohy bola nasadená i mestská polícia. Tá celé dni v zálohe a v neoznačenom aute číhala na adresách zamestnancov s úsilím odovzdať im to, čo mestský úrad zbabral.

Celú túto „komédiu“ mestský kontrolór Peter Konečný pri svojom preverení okolností „optimalizácie“ vyčíslil ako škodu na verejných prostriedkoch v sume 35-tisíc eur.

Potom prišla ďalšia vlna prepúšťania. Zjavne tiež účelová. Niektorí zamestnanci, s ktorými Tamajka v novej štruktúre síce počítal, odmietli na zdecimovanom úrade pôsobiť a radšej odišli sami. To však prvému mužovi mesta do karát nehralo, nakoľko takto uvoľnené pozície by v prvom rade musel zo zákona ponúknuť zamestnancom vo výpovedných dobách, a tak ďalších päť pracovných miest dobrovoľne opustených na úrade vyškrtol.

Tamajka svoj počin obhajoval šetrením verejných prostriedkov. Kritiku poslancov, že svojimi krokmi nič neušetril, ale naopak, úrad znefunkčnil, odmietol, dokonca v rámci jednej z rozpráv na mestskom zastupiteľstve vyhlásil, že on pokles výkonu na úrade necíti, nakoľko mu chodí na podpis rovnaké množstvo dokumentov ako pred „optimalizáciou“.

O tom, že to na radnici naozaj nefunguje, ako by malo, jasne dokazuje opätovné prinavrátenie pozícií, o ktorých primátor ešte v septembri tvrdil, že ich úrad nepotrebuje.

V novej štruktúre radnice tak dve miesta pribudli na stavebnom a po jednom na finančnom a majetkovom oddelení. V novej organizačnej zmene sú však aj iné zaujímavosti. Po ôsmich mesiacoch opäť vzniká sekretariát prednostu a na sekretariáte primátora už nefiguruje post s označením riaditeľ. Ten sa mení na radového referenta.

Zdá sa, že riaditeľka kancelárie primátora Ľ. Kiššová so svojimi kompetenciami „tieňového“ prednostu úradu a doterajšieho lídra pri rozdávaní výpovedí sa po dlhodobej práceneschopnosti na riaditeľskú stoličku už nevráti.

Možno však prijme post radového zamestnanca tak, ako ho ona ponúkala šéfom odborov a oddelení v rámci septembrovej optimalizácie. Prípadne je tu i možnosť, že Tamajka škrtnutím riaditeľskej pozície obetoval za ním spackanú septembrovú „optimalizáciu“ mestského úradu po ex-prednostke Dáši Rehákovej i druhú osobu z jeho najbližších spolupracovníkov.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 10. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola