Adepti na dotácie žiadali aj neprimerané sumy

  • Spravodajstvo
  • 10. mája 2016, 10:24
  • Autor:am

Mesto Piešťany nedávno opäť vypísalo výzvu
na uchádzanie sa o dotácie vo výške 111-tisíc
eur, zapojilo sa dovedna 81 subjektov. Kým
väčšina žiadateľov sa držala nohami pri zemi
a ašpirovala len na splniteľné sumy, niektorí z
nich sa dožadovali horibilných čiastok, mnohonásobne
prekračujúcich stanovený rozpočet
pre svoju kategóriu.

Podnikateľské subjekty mali svoje žiadosti doručiť do 21. apríla. Už v minulom týždni sa však uskutočnili viaceré zasadnutia mestských komisií, ktoré sa snažili vyhovieť požiadavkám, no zároveň ich vtesnať do vyčlenených finančných balíkov.

Do kultúry pribudne najviac


Najväčší balík peňazí rozdeľovala komisia pre kultúru a názvoslovie – 29 651 eur, záujemcovia však spolu žiadali až takmer 70-tisíc. Ak primátor a poslanci schvália navrhované prerozdelenie, spomedzi 29 záujemcov sa podpora ujde 22 subjektom, keďže dva vyradili pre nesplnenie formálnych náležitostí a tri sa komisia rozhodla nepodporiť. „Pri občianskom združení Shams išlo o žiadosť na investíciu, čo nepovoľuje príslušné mestské nariadenie, ďalej šlo o podporu výročného stretnutia členov Ligy proti rakovine, ktorá podľa vyhodnotenia členov nepatrí našej komisii. Treťou nepodporenou bola požiadavka Televízie Karpaty o dotáciu na upútavky a reportáže z kultúrnych podujatí. Tu sme mali výhrady, pretože ide o priamu podnikateľskú činnosť žiadateľa, kde v minulosti boli reportáže platené aj mestskými inštitúciami,“ povedala predsedníčka komisie Adriana Drahovská.

Najviac si prilepší filmový festival Cinematik – piatimi tisíckami eur, o dvetisíc menej získa Dom umenia. V rámci kultúrnej komisie sa dokonca šiesti žiadatelia zúčastnili rokovania osobne. „Myslím si, že išlo o prínos pre všetkých, ktorí prišli a mohli si vypočuť aj prezentácie ostatných či zodpovedať otázky členov, a zároveň aj pre komisiu, ktorá získala väčší prehľad pri odporúčaní,“ dodala A. Drahovská.

Havrani si vypýtali štvornásobok rozpočtu


Športovcom tento rok poputuje 15-tisíc eur. Členovia komisie na čele s Jozefom Drahovským mali ťažkú úlohu, len hokejisti si totiž vypýtali štvornásobok „balíka“, neuveriteľných 60-tisíc eur. Napokon sa budú musieť uskromniť, návrh členov tvorí čiastku 3380 eur. Športovci sa snažili podporiť najmä kluby, v ktorých sa formuje mládež, prerozdeľovali úmerne podľa počtu detí uvedených v žiadosti. Poučení z minulého roka sa zdržali hlasovania v prípadoch, ak sa týkalo ich domácich klubov. Tento rok si pravdepodobne prilepší aj letecko- modelársky klub, nula pripadne Spojenej cirkevnej škole.

V školstve žiadali i podnikatelia


Komisia pre školstvo a vzdelávanie sa zaoberala požiadavkami dvanástich inštitúcií, dovedna žiadajúcich viac než 14-tisíc eur. Plne vyhovieť každému sa ani v tomto prípade nedalo, členovia prerozdeľovali len 6640 eur. „Vidím, že projekty sú kvalitné a najlepšie by bolo podporiť všetkých. Pripomenuli sme si však štatútové určenie dotácií a podľa názoru komisie dva projekty nespĺňali kritériá. Požiadavky sme mali i na kvalitné výchovné a vzdelávacie projekty od iných školských subjektov a rozhodli sme sa ich uprednostniť,“ povedala Iveta Babičová, predsedníčka komisie pre školstvo. Jednou z nepodporených žiadostí sa tak stal projekt súkromnej jazykovej školy, žiadajúci až 2400 eur. Dôležitým faktorom sa v tomto prípade stal dojem, že ide o podnikateľskú činnosť s perspektívou ďalšieho zisku.

Životnému prostrediu sa ušlo iba 1600 eur


Najmenej prerozdeľovali členovia komisie pre životné prostredie, ušlo sa im iba 1600 eur. Podporiť sa rozhodli všetkých päť prihlásených projektov, zhodne po 486,30 by malo pripadnúť Slobode zvierat na kastrovanie a občianskemu združeniu Kvas na nákup pomôcok. Najmenej pravdepodobne získa Spojená škola na ošetrenie drevín. O všetkých dotáciách nepresahujúcich výšku 1000 eur rozhodne svojímpodpisom primátor, projekty nad touto hranicou musia odsúhlasiť poslanci mestského zastupiteľstva. Rokovať o nich budú už 23. mája.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 10. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 17. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola