Medzinárodné skúsenosti pomôžu rozhýbať biznis

  • Spravodajstvo
  • 4. mája 2016, 08:54
  • Autor:TS VGD Slovakia

Úspešná piešťanská poradenská firma s bohatými medzinárodnými kontaktmi očakáva nárast dopytu po jej službách aj v podmienkach slovenského trhu. Pomôcť tomu majú rýchlo meniace sa zákony vo finančnej sfére, ale i technologický pokrok či expanzia domácich podnikateľov na medzinárodné trhy. Riešenie komplikovaných problémov v zahraničnej legislatíve bude firmy tlačiť do toho, aby u nich hľadali odbornú pomoc.

Na Slovensku sa v oblasti poradenstva v posledných rokoch otvára úplne nový trh. Malí a strední slovenskí podnikatelia, ktorí po revolúcii zakladali svoje firmy, chcú pomaly odísť na zaslúžený dôchodok. Začínajú riešiť, ako svoju firmu predať alebo previesť na nasledovníkov. „V poslednom období vidíme silné oživenie na trhu predajov alebo akvizícií v segmente malých a stredných firiem, ktoré potrebujú s týmto procesom pomôcť,“ hovorí M. Škorník.
Hlavne pre rodinné firmy ide o mimoriadne citlivý bod. Preto sa zvyčajne najprv obracajú na partnerov, s ktorými dlhé roky spolupracujú a ktorým veria. „Vážime si dôveru, ktorú nám naši partneri v tejto oblasti zverujú. Aby sme im boli stále lepším a lepším partnerom, zakladáme špeciálne oddelenie určené na poradenstvo pri týchto situáciách,“
konštatuje B. Waterloos.

Podľa skúseností, ktoré poradcovia so Slovákmi majú, sa napríklad veľa firiem nechá predať príliš skoro. „Keď sa podniku pár rokov darí, majiteľ má veľakrát pocit, že treba využiť dobré obdobie a rýchlo ho predať, kým sa trend otočí. To je často chyba. Hlavne v prípade, ak má firma silné predpoklady na stabilný rast, čo sa dá dobrou analýzou zistiť,“ hovorí E. Marek.

Tento trh však nie je iba o predaji, ale aj o kúpe firiem. Časť slovenských spoločností dnes hľadá príležitosti, ako investovať do podnikania a VGD Slovakia im je schopná poradiť a nájsť vhodné firmy, ktoré by mohli spĺňať ich investičné kritéria, či už na ovládnutie, alebo na finančný vstup. „Niektorí manažéri, ktorí vybudovali a výhodne predali svoje firmy, si užijú rok alebo dva voľna, ale potom za nami prídu a chcú znova začať pracovať, pretože ich nebaví nič nerobiť,“ vysvetľuje M. Škorník.

Štyri piliere poradenstva


Aj keď ide o veľmi atraktívny a rýchlo rastúci segment trhu, predaj alebo akvizície spoločností sú iba doplnkom k štyrom hlavným pilierom poradenstva, ktorému sa VGD Slovakia venuje. „Naši klienti chcú predovšetkým nastavenie prehľadného a zmysluplného systému reportingu, audit, mzdy a v neposlednom rade poradenstvo so špecifickým aspektom na dane,“ hovorí B. Waterloos. K tomu sa ale pribaľujú ďalšie služby podľa potrieb klienta. Tie sa líšia podľa toho, či ide o medzinárodného alebo lokálneho klienta, a teda či od VGD Slovakia chce iba urobiť mzdy alebo potrebuje aj komplexné poradenstvo. „Vidíme, že práve oblasť komplexného poradenstva, keď klienti nechcú iba sprocesovať nejakú službu, ale potrebujú počuť náš názor na riešenie ich konkrétneho problému, je niečo, čo naberá na význame,“ hovorí B. Kováč. Príkladom je nastavenie reportingu tak, aby nešlo iba o vyťahovanie čísel z účtovníctva, ale aby tieto dáta boli pre klientov zrozumiteľné. Aby im poskytli rýchly a efektívny pohľad na dianie v ich firme.

Špecializovať sa na viac oblastí a viac problémov bude po spojení síl všetkých troch spoločností do jednej oveľa jednoduchšie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana