Týždenník je aj mojím dieťaťom

  • Spravodajstvo
  • 28. apríla 2016, 09:36
  • Autor:Štefan Gregorička

Hoci Piešťanský týždeň založil Juraj Staško, aj ja považujem tieto noviny za svoje dieťa. Prvé športové príspevky som mal v nich uverejnené už v druhom čísle, ktoré vyšlo 8. mája 1991. A to iba preto, že Staško sa dovtedy nemohol so mnou skontaktovať.

Piešťanský týždeň začal vychádzať vo formáte A3, ktorý má PT aj v súčasnosti. Redakčný kolektív pozostával spočiatku okrem vydavateľa len z tajomníčky redakcie Xénie Knéblovej a ja som sa od druhého čísla staral o zapĺňanie športovej stránky. Na ponuku Juraja Staška, aby som sa stal členom redakčného kolektívu, som prikývol až o rok. To už sa kolektív rozrástol o ďalších redaktorov – Janu Obertovú, Petra Remiša a Helenu Lovichovú. Tajomníčkou bola Táňa Ondrášiková, ktorú v čase môjho príchodu nahradila dnes už nebohá Evka Maráková.

Ani po mojom príchode ešte redakcia nemala počítače, preto museli príspevky prepisovať na piešťanskom gymnáziu. To už noviny vychádzali vo formáte A4. Fotografie sme museli chodiť „prefocovať“ do Tesly, kde nám to robil z dodaných originálov Vlado Valo. Takto vyrobené pozitívy sa potom vkladali do vopred pripravených textov až priamo v piešťanskej tlačiarni. Na výrobe novín sa vtedy podieľalo hneď niekoľko externých pracovníkov – učiteľov gymnázia.

Štefan Gregorička

V prvých rokoch vychádzania novín neexistovali mobilné telefóny ani internet. Všetky materiály sme si museli pracne pozháňať. Aj fotky sa museli dať najskôr vyvolať buď doma alebo v minilabe a potom v redakcii preskenovať. Dnes je to všetko oveľa jednoduchšie a hlavne rýchlejšie. Ako športový redaktor som trávil víkendy vyše dve desaťročia v celom regióne. Samozrejme, že som nemohol byť všade. Preto po príchode domov som musel obtelefonovať všetky štadióny, aby som zistil výsledky a mená strelcov gólov. Aby som to stíhal, oslovil som aj viacerých kamarátov, aby nám robili dopisovateľov. Najspoľahlivejšími z nich boli dnes už nebohý Peter Minarech a Peter Sedláček, ktorý 20 rokov pravidelne prispieva do PT. Doma som mal externú redakciu, v ktorej preberala telefonáty a zapisovala výsledky moja manželka alebo niektoré z detí.

Štefan Gregorička, bývalý športový redaktor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea