Nezamestnanosť v piešťanskom okrese stále klesá

  • Spravodajstvo
  • 28. apríla 2016, 08:13
  • Autor:inz

Miera nezamestnanosti v okrese Piešťany je aktuálne pod hranicou piatich percent. Má klesajúcu tendenciu, čo môžeme vidieť pri porovnaní rokov 2015 a 2016. Kým v marci 2015 bola miera nezamestnanosti 7,75 % v marci 2016 dosiahla úroveň 4,78 %. Ročný rozdiel tak predstavuje 2,97 %.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) má k dispozícií niekoľko národných projektov, ktoré môžu využívať zamestnávatelia na zamestnávanie uchádzačov o zamestnanie vedených v evidencii úradu práce. Národné projekty sú určené pre cieľové skupiny, ktoré majú problém nájsť si vhodné zamestnanie. Patria k nim mladí ľudia do 29 rokov, občania nad 50 rokov a dlhodobo nezamestnaní. Účelom národných projektov je poskytnutie finančného príspevku na podporu vytvorenia pracovného miesta.

Agenti voľných pracovných miest navštevujú zamestnávateľov a poskytujú im informácie o možnosti spolupráce s ÚPSVaR. Výsledkom tejto činnosti je aj vysoký počet voľných pracovných miest, ktorými úrad disponuje (335), a vďaka tomu patrí k úradom s najvyšším počtom voľných pracovných miest. Oslovení zamestnávatelia vítajú možnosť výberových konaní, ktoré im úrad práce pomôže zorganizovať.

„Hlavnou prioritou je pre nás individuálny prístup ku každému uchádzačovi o zamestnanie. Hľadáme všetky možnosti, ako konkrétnym občanom pomôcť uplatniť sa na trhu práce,“ povedala riaditeľka úradu PhDr. Zuzana Komárková.

Evidovaný uchádzač o zamestnanie sa môže zúčastniť rôznych aktivít. Vďaka individuálnemu alebo skupinovému poradenstvu môže úrad práce odovzdať uchádzačom dôležité informácie z rôznych oblastí. REPAS (vzdelávanie) prispieva k zvyšovaniu odborných vedomostí, zručností a schopností, čo uľahčuje uchádzačom o zamestnanie uplatnenie sa na trhu práce.

ÚPSVaR v snahe zvyšovať zamestnanosť organizuje pravidelné stretnutia so zamestnávateľmi z okresu Piešťany. Dostanú na nich komplexné informácie o najnovších národných projektoch a aktuálnych možnostiach spolupráce. Ako príklad môžeme spomenúť Burzu práce a informácií 2015. Zúčastnilo sa jej množstvo zamestnávateľov, uchádzačov o zamestnanie, študentov stojacich pred voľbou strednej a vysokej školy. Na jednom mieste sa zišlo 19 stredných škôl a takmer 400 školákov, ktorí získali informácie potrebné pre ich voľbu budúceho povolania.

Celoslovenskou aktivitou, ktorá sa uskutoční v dňoch 26. a 27. apríla v priestoroch Výstaviska Agrokomplex v Nitre, je Veľtrh práce JobExpo 2016. Zúčastnia sa ho slovenskí zamestnávatelia, agentúry dočasného zamestnávania, zamestnávatelia z členských štátov EÚ/EHP. Súčasťou veľtrhu práce budú sprievodné podujatia a workshopy. Vstup je zdarma.

V záujme modernizácie a zefektívnenia výkonu služieb ÚPSVaR Piešťany sa od 2. mája 2016 zavádza do činnosti vyvolávací systém, s ktorým sa už občania mohli stretnúť v iných inštitúciách. Každému klientovi pomôže zamestnanec úradu práce s vytlačením lístku z vyvolávacieho systému. Lístok bude obsahovať vyznačené poradové číslo a číslo kancelárie, kde klient vybaví to, čo potrebuje. Ak sa na displeji objaví číslo z lístka, zamestnanec je pripravený venovať sa klientovi. Výsledkom zmeny bude rýchlejšie a efektívnejšie vybavenie požiadavky klienta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár