Prokurátor poukázal na zákonné pochybenia na radnici

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2016, 14:19
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Prekračovanie právomocí čelnými predstaviteľmi piešťanskej radnice. I tak by sa dali nazvať zistenia okresnej prokuratúry. Tentoraz je v tom až po uši namočený viceprimátor Michal Hynek, ktorý podľa prokurátora podpisoval to, čo mu podpisovať neprináleží. Dialo sa to s vedomím primátora? Radnica mlčí.

V apríli piešťanská prokuratúra ukončila preverovanie zákonnosti v postupe a rozhodovaní mesta na úseku preneseného výkonu štátnej správy. Ide o kompetencie, ktoré štát previedol na obce a mestá. Ako prvá o tejto kontrole informovala regionálna televízia Piešťany TV. Zistenia sa týkajú najmä kompetencií, ktoré si na mestskom úrade podľa prokuratúry nezákonne privlastnil primátorov zástupca M. Hynek.

Jedna z kompetencií sa týka úkonov potrebných na získanie stavebného povolenia na rodinný dom či prístupovú cestu a tiež ohlášky drobnej stavby. V tom je od nástupu Miloša Tamajku a jeho zástupcu do čela radnice veľký problém. Viceprimátor si totiž privlastnil i kompetenciu, ktorá mu podľa zákona neprináleží. Podľa nálezu okresnej prokuratúry M. Hynek podpisoval vo viacerých prípadoch stavebné povolenia.

Podľa zákona síce môže takéto oprávnenie primátor preniesť na inú osobu, ale v zmysle legislatívy len na zamestnanca, ktorý má s mestským úradom uzavretú pracovnú zmluvu. U viceprimátora to tak nie je. Svojho zástupcu si totiž prvý muž mesta vyberá z radov zvolených poslancov, a tak je tento post v prvom rade politický, i keď na rozdiel od radových poslancov mu za výkon funkcie zástupcu primátora prináleží celkom slušná mzda.

S takýmto pracovno-právnym postavením viceprimátora počíta napríklad aj zákon o konflikte záujmov. Primátor nesmie podnikať z dôvodu, aby politickú moc nezneužil v prospech svojej firmy. V prípade jeho zástupcu legislatíva taká prísna nie je. Nepredpokladá, že viceprimátor by mohol vykonávať kompetencie hlavy mesta. Jeho post kladie na úroveň radového poslanca, ktorému zákony podnikanie nezakazujú.

To si M. Hynek aj plne uvedomuje a k dnešnému dňu jeho meno ako konateľa spoločností figuruje vo firmách ako POLITICON, s.r.o., Stout & Sublime, s.r.o., Easy Solutions, s.r.o.

Prokurátor vychádzajúc z toho, že v zmysle zákona viceprimátor nie je zamestnanom mestského úradu, na skutočnosť poukázal. Tvrdí, že takéto konanie je neprípustné, pretože zástupca primátora nie je oprávnený realizovať rozhodovaciu činnosť vo veciach preneseného výkonu štátnej správy.

Chceli sme sa dozvedieť, na základe akého splnomocnenia si M. Hynek uvedené kompetencie osvojil. Pokúšali sme sa zistiť, či mu tieto poverenia z neznalosti zákona vystavil primátor alebo sa tak stalo bez vedomia hlavy mesta a Hynek si ich prisvojil. Zaujímalo nás tiež, či zo zistení prokurátora Tamajka vyvodí personálne alebo finančné dôsledky voči konkrétnej osobe.

Nedozvedeli sme sa nič. Pretože ako je to u vedúcej dvojky na piešťanskom mestskom úrade štandardné, jeho hovorkyňa Eva Bereczová o prešľapoch mlčí. Za necelé dva roky vo funkciách sa ich nakopilo neúrekom.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 26. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián