Aj v Piešťanoch poradenstvo na európskej úrovni

  • Spravodajstvo
  • 26. apríla 2016, 14:38
  • Autor:TS VGD Slovakia

V úvode tohto roka začala v Piešťanoch fungovať poradenská firma VGD Slovakia, spoločnosť s bohatými medzinárodnými skúsenosťami. Poradenská firma vznikla spojením troch spoločností podnikajúcich v oblasti daní, účtovníctva alebo auditu. Vďaka tejto fúzii je firma schopná ešte viac skvalitniť služby a pokračovať v špecializácii, z čoho budú profitovať jej klienti.

Väčšie firmy bežne kupujú tie menšie. Ale v tomto prípade išlo o vytvorenie rovnocenného spoločenstva, v ktorom sa partneri navzájom dopĺňajú. Čo je síce na slovenskom trhu neobvyklé, ale práve touto cestou sa vydala spoločnosť, ktorá do jednej firmy VGD Slovakia integrovala firmy VGD, AVOS a Recte. „Nespájame sa preto, aby sme boli väčší, ale preto, že nám to dáva zmysel po profesijnej aj ľudskej stránke. Spolu budeme vedieť našim klientom poskytovať lepšie služby,“ hovorí Marián Škorník, jeden z partnerov VGD Slovakia a zároveň jeden z majiteľov pôvodnej spoločnosti AVOS.

Tri príbehy splynuli v jeden


Poradenská spoločnosť VGD vznikla v Belgicku už v roku 1981 a po páde železnej opony sa spolu so svojimi klientmi rozšírila najprv do Čiech a potom aj na Slovensko. „Ja som bol od začiatku pri vzniku slovenskej pobočky. V roku 2004 som sa na Slovensko aj presťahoval, aby som mal možnosť firmu riadiť osobne,“ konštatuje Belgičan Bart Waterloos, ktorý v tom čase niesol zodpovednosť za rozvoj spoločnosti VGD na Slovensku. Neskôr sa stal jej partnerom, a keď chcel zabezpečiť jej ďalší rozvoj, začal sa obzerať po lokálnych partneroch.

V roku 2010 sa B. Warterloos stretol u svojho klienta s majiteľmi spoločnosti AVOS, ktorí tam vykonávali audit. V tom čase sa začali debaty o tom, čo by firme prinieslo zlúčenie oboch spoločností. „Zistili sme, že na veľa vecí máme rovnaký názor, rozumieme si nielen profesijne, ale aj osobnostne,“ hovorí Erik Marek druhý z majiteľov firmy AVOS, ktorá dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť VGD Slovakia.

Piešťanská firma AVOS vznikla na školeniach daňových poradcov, kde si M. Škorník a E. Marek profesijne i ľudsky rozumeli. „Páčilo sa mi, že aj napriek tomu, že na začiatku sme boli konkurenti, vždy sme boli ochotní si navzájom poradiť alebo pomôcť, čo v tejto brandži nie je úplne štandard,“ spomína M. Škorník. A keďže postupne mali títo dvaja podnikatelia stále viac a viac rovnakých klientov, logickým krokom bolo založiť spoločnú firmu. Spoločnosť rástla organickým tempom, ale postupne začali obaja majitelia cítiť, že by chceli svojim klientom poskytovať niečo viac. „Budúcnosť je jednoznačne v špecializácií a poskytovaní služieb nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska. Pri organickom raste spoločnosti, ktorá bola v tom čase medzi pätnástimi najväčšími poradenskými spoločnosťami na Slovensku, by nám to trvalo príliš dlho,“ hovorí E. Marek. Preto sa obaja partneri nebránili diskusii o spojení s VGD. „Našou podmienkou ale bolo, aby to dávalo aj širší zmysel, teda, aby dva plus dva nebolo štyri, ale sedem. A to sa nám podľa mňa týmto spojením podarilo,“ hovorí M. Škorník. Tak vznikla v roku 2011 spoločnosť VGD AVOS, ktorá mala nielen silné zastúpenie doma, ale aj kvalitný prístup k medzinárodnej poradenskej sieti.

Tesne po fúzii sa k týmto dvom spoločnostiam začali diskusie aj o začlenení tretej poradenskej spoločnosti Recte. Tá na Slovenskom trhu pôsobí od roku 1991, keď Erika Klárik založila túto daňovo-poradenskú spoločnosť spolu s ďalšími dvomi partnermi. Jej súčasný majiteľ Branislav Kováč do tejto spoločnosti nastúpil ako elév a postupne sa prepracoval až na partnera E. Klárik. Pri jej odchode do dôchodku sa prirodzene otvorila otázka ďalšieho smerovania firmy. Na základe dobrej spolupráce s VGD AVOS sa aj spoločnosť Recte rozhodla uzavrieť partnerstvo s touto poradenskou spoločnosťou.

„Mojou ambíciou bolo byť súčasťou niečoho väčšieho, vďaka čomu by som vedel posunúť naše služby na kvalitatívne vyššiu úroveň,“ hovorí B. Kováč. Tak Recte sfúzovala s VGD AVOS a začína fungovať pod jednotnou značkou VGD Slovakia. A to napriek tomu, že belgická matka už nemá majetkové podiely v tejto spoločnosti a o rozvoj VGD Slovakia sa dnes starajú výhradne jej štyria partneri, ktorí stáli pri zrode troch pilierov tejto firmy.

Po spojení – lepšie služby


Najviac z tohto spojenia získajú klienti všetkých troch pôvodných spoločností. Teraz získali jedného veľkého partnera. „To, čo dnes klienti chcú, je dobrá rada, ktorá je veľakrát doslova na nezaplatenie,“ dopĺňa B. Kováč. A práve špecializovať sa na viac oblastí a viac problémov bude po spojení síl všetkých troch spoločností do jednej oveľa jednoduchšie. Ďalšou z výhod bude zlepšenie spolupráce so zahraničím cez belgickú sieť VGD. Tá síce vo VGD Slovakia už nemá žiadny priamy majetkový podiel, ale cez sieť jej pobočiek v celom regióne Strednej a východnej Európy dokáže klientom VGD Slovakia veľmi efektívne poskytovať rovnakú kvalitu služieb, na akú sú klienti tejto firmy zvyknutí.

Garantom zlepšenia služieb bude aj systém delenia práce vo VGD Slovakia, kde si jednotliví partneri rozdelia zodpovednosť za konkrétne oblasti, dane, audit a účtovníctvo a za rozvoj tejto oblasti budú zodpovedať naprieč celou firmou.

Najväčšou výzvou, ktorá teraz pred partnermi stojí, je spojiť firmy tak, aby vytvorili jednu firemnú kultúru a stali sa súčasťou jednej spoločnosti. „Uvedomujeme si, že je to proces, ktorý môže ešte nejaký čas trvať. Ale sme si istí, že vyznávame rovnaké hodnoty a máme rovnaký názor na to, ako sa má poradenstvo robiť. Takže cieľ máme rovnaký,“ zdôrazňuje E.Marek.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína