T. Hudcovič, nový spojenec piešťanského primátora?

  • Spravodajstvo
  • 14. apríla 2016, 08:33
  • Autor:J. Vojčiniak

Obrat ako z nepodarenej učebnice politológie predviedlo piešťanské mestské zastupiteľstvo vo štvrtok 7. apríla. Kým doteraz zúriví oponenti Miloša Tamajku a Michala Hyneka z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) nevynechali jedinú príležitosť, aby nezdôraznili zlú prácu súčasného vedenia mesta, zdá sa, že „mladým puškám“ v piešťanskej regionálnej politike zvlhol pušný prach. Zrazu je všetko inak.

Pôvodne zverejnený program mestského zastupiteľstva obsahoval 21 bodov, na poslednú chvíľu v stredu podvečer vedenie mesta oboznámilo poslancov s ďalšími dvomi. Jeden navrhoval zmenu štatútu mesta zvýšením počtu primátorových zástupcov z jedného na dvoch. Druhý hovorí o zvýšení právomoci primátora na úpravy mestského rozpočtu v období jedného mesiaca z troch tisíc eur na jedno percento z mestského rozpočtu, čo predstavuje zhruba 18-tisíc. Zásadné okresanie právomoci primátora pred časom iniciovali poslanci z klubu pod názvom SpP, zomknutí okolo lídra Tomáša Hudcoviča.

Po štvrtkovej „horúcej“ rokovacej noci je všetko inak. I keď to nik oficiálne nevyslovil, podľa informácií zistených Piešťanským týždňom ešte v stredu podvečer obtelefonovávali kolegov so snahou dopredu dohodnúť súhlas s dodatočne vloženými bodmi do programu rokovania mestského zastupiteľstva Juraj Brna i T. Hudcovič. Zdá sa, že úspešne, hlasovanie poslancov z klubu SpP podporili i niektorí ďalší. Z devätnástich prítomných sa za zmenu počtu primátorových zástupcov vyslovili trinásti.

Vedenie mesta si však vypočulo aj riadnu dávku kritiky. „Robíte si z nás srandu? Takýto dôležitý materiál nám nátlakovo doručíte večer pred zasadnutím! A vôbec nevidím zdôvodnenie, načo mesto potrebuje ďalšieho zástupcu primátora,“ ozval sa Peter Jančovič (NEKA).

Do nedávnej minulosti sa vrátila v úvode svojho príspevku Iveta Babičová (SDKÚ-DS): „V roku 2014 zverejnil Piešťansky týždeň článok s vyjadreniami vtedajších poslancov M. Tamajku a M. Hyneka. Tí sa vyjadrovali k svojmu návrhu na zníženie počtu poslancov z 25 na 21. Vraj usporia financie z mestského rozpočtu, 320 eur mesačne. Prešli dva roky a na návrh dnes už primátora vytvárame ďalšieho zástupcu. Jeho mesačná výplata v čistom vyjde mesto približne na 1200 eur. V čom spočíva vaša predstava o úsporách na politických reprezentantoch mesta?“

Odmietavý postoj k zmene štatútu mesta vysvetľovala I. Babičová ďalej: „Urobila som si prieskum v niektorých mestách. V Považskej Bystrici majú dvoch zástupcov, ale oboch na polovičný úväzok, čiže poberajú len jeden plat. V krajskom Trenčíne druhý viceprimátor má túto funkciu čestnú bez nároku na mzdu. Aj preto nevidím dôvod na dvoch zástupcov v Piešťanoch, ale viem si predstaviť výmenu súčasného neschopného za nového schopného.“

V reakcii poslankyňa Adriana Drahovská (SpP) vysvetlila, že s návrhom na druhého viceprimátora prišlo SpP, a nie vedenie mesta. Primátor súhlasil, nakoľko prvého zástupcu odmieta odvolať.

O slávnostný úvod zasadnutia mestského zastupiteľstva sa postaral

„Draho ste vykúpili mier medzi sebou. Mali ste radšej vymeniť súčasného viceprimátora. Ročné výdavky na nové funkčné miesto sa vyrovnajú rôznym formám mestských dotácií na plávanie. Nie príliš bohaté Piešťany sú zrazu rozšafné,“ povedal k návrhu na zmenu štatútu mesta Andrej Klapica (KDH).

Niektorí z poslancov dokonca menovanie T. Hudcoviča za druhého viceprimátora označili za politické „handlovanie“.

Po ukončení rozpravy si slovo zobral primátor M. Tamajka: „Šetrenie aj s postom druhého viceprimátora v samospráve nastane. Pre niekoho je to málo, pre niekoho veľa. Rokoval som s jediným poslaneckým klubom v zastupiteľstve. Máme spoločné programy a v nich spoločné prieniky. K výrazu handlovanie sa nemienim vyjadrovať.“

Zmenu štatútu mesta, ale i navýšenie finančných kompetencií nakoniec poslanci väčšinovo odobrili. O tom, kedy primátor T. Hudcoviča aj reálne za zástupcu vymenuje, nepadla ani zmienka. „Termín ešte nebol určený. Najprv sa k tomu musia upraviť na mestskom úrade všetky okolnosti,“ povedal nádejný nový viceprimátor po skončení rokovania.

Ale už toto zastupiteľstvo naznačilo, čo si M. Tamajka zrejme vykúpil. V minulosti poslanci z SpP na čele s T. Hudcovičom a Jozefom Malíkom najbúrlivejšie diskutovali o správach hlavného kontrolóra mesta, vo štvrtok zistenia Petra Konečného nechali absolútne nepovšimnuté.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard