S mobilnou aplikáciou po Piešťanoch bezpečnejšie

  • Spravodajstvo
  • 14. apríla 2016, 12:44
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Každý Piešťanec môže mať zadarmo osobného ochrancu v mobile. Kúpeľné mesto sa zapojilo do pilotného projektu BeeSafe. Mobilná aplikácia je napojená na bezpečnostné rozhranie mestskej polície a použiteľná v akejkoľvek nebezpečnej situácii alebo mieste.

Tak znie informácia z oficiálnej webovej stránky kúpeľného mesta. Do redakcie Piešťanského týždňa zase so sťažnosťou zavítala postaršia obyvateľka. Želala si zostať v anonymite a oznámila, že jej aplikácia nefunguje. „Určite to funguje, vaša sťažovateľka musela urobiť niečo zle,“ vysvetlil priamo na dispečingu aj s názornou ukážkou zástupca náčelníka mestskej polície Peter Gogol.

Zvládnu to starkí?


Neistota ostala a tak redakčný mobil dostal skúšobne aplikáciu. Náročnosť inštalácie sa dá prirovnať úrovni jednoduchého zavedenia systému napríklad ku komunikácii na sociálnej sieti. P. Gogol potvrdil, že senior by bez pomoci minimálne o generáciu mladšieho potomka mal s inštaláciou zrejme problém. I obsluha môže byť nad jeho sily. Už pred aktiváciou je nutné nastaviť časový interval doby stráženia mobilom, nehovoriac o tom, že musí mať aktívne dátové internetové pripojenie, aby aplikácia vedela presne určiť polohu človeka v ohrození.

To sa nám na našich starkých zdalo byť až príliš. „Robili sme v domovoch dôchodcov niekoľko prieskumov a z nich vzišlo, že 58 percent z klientov má smart telefóny a zhruba 34 percent ich vie použiť aj iným spôsobom ako na telefonovanie,“ označil predpokladanú cieľovú skupinu respondentov Peter Stražovec, zástupca prevádzkovateľa mobilnej aplikácie. Zároveň pripustil, že testovaným seniorom systém nastavili a aktivovali ošetrovateľky.

Mobilná aplikácia BeeSafe má pomáhať ľuďom v nebezpečenstve.

Ako funguje aplikácia v praxi


Predtým, ako jej držiteľ vyrazí napríklad na cestu, pri ktorej sa necíti úplne bezpečne, aplikáciu aktivuje a nastaví predpokladaný čas odchodu a príchodu. Keď vyrazí, dostane informáciu dopredu určený rodinný príslušník a dispečing piešťanskej mestskej polície.

Ak sa nič nestane a v bezpečí dorazí do cieľa, aplikáciu deaktivuje. V prípade bezpečnostných komplikácií mobil na mieste zvukom upozorňuje, že limit končí, a ak ho nik nedeaktivuje, vyhlási poplach na monitore mestských policajtov aj s presným určením polohy. Policajti overia, či nejde o falošné hlásenie, a v prípade potreby na dané miesto vyráža hliadka.

Aplikácia je zadarmo, ale mínusom pre precitlivených na súkromie je, že sa registrujú pod vlastným menom i telefónnym číslom a v prípade aktivovania aplikácie sa vždy objavia na policajnom dispečingu. Musia zvážiť, či v danej chvíli považujú za dôležitejšie súkromie alebo bezpečie.

BeeSafe v piešťanskej podobe je určené pre priemerne zdatných internetových „surferov“ aj vo veku deduškov či babičiek. Od prvej inštalácie má 484 registrovaných užívateľských účtov, z toho 11 je označených ako testovacích. Piešťanci o možnosti používania aplikácie vedia a vďaka tomu, že je bezplatná, sú ochotní ju vyskúšať a používať.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland