Názory poslancov: Piešťanská nemocnica na okraji záujmu…

  • Spravodajstvo
  • 14. apríla 2016, 14:08
  • Autor:Jozef Beňačka

Názor poslanca Jána Jánošíka v Piešťanskom týždni má v mnohom pravdu. Riešenie vidí v tom, aby nemocnicu riadilo mesto. Možno, ale problém je podľa mňa inde. Nie je to ministerstvo ani akákoľvek rada, kto je za to všetko (kauzu CT, prázdny Krošlákovec, polikliniku aj chýbajúce zvončeky pri posteli) zodpovedný. To preto, lebo dodnes nie je uzákonený princíp osobnej zodpovednosti. A tak to po 25 rokoch aj vyzerá.

Po každých voľbách sa nezmyselne menia vedenia nemocníc aj najväčšej zdravotnej poisťovne. Ak je riaditeľ z tej istej partie, nemocnici sa žije ľahšie. V takto pokrivenom systéme „patriť štátu“ nemusí byť na škodu, ak je vedenie nemocnice morálne a načúva potrebám zamestnancov a ich pacientov… A ak tak nie je?

Kauza CT je niečo odporné. Pre úplnosť treba skonštatovať, že ani kúpa prvého (dodnes viac nefungujúceho ako fungujúceho), ani pripravená kúpa druhého (zastavená tretím medializovaným „kaufom“) neboli s kostolným poriadkom, len sa to neprevalilo.

Keby existovala osobná zodpovednosť, ani poliklinika nemusela dopadnúť, ako dopadla. Najprv sa medzi Klára vilou a poliklinikou prehadzovali ambulancie podľa „straníckych sympatií“ (príprava privatizácie Klára vily). To nevyšlo. Potom sa iné vedenie rozhodlo, že svoje ambulancie dá do Krošlákovca a hlavnej budovy a „tie iné“ nech sa starajú o seba – poliklinika sa predá… Neudialo sa, ale polovica nájomcov z neistoty odišla. Zostávajúcim sa rozrátala strata – a odišli skoro všetci. A tak dnes slúži ako jedno veľké skladisko.

Krošlákovec po presťahovaní doliečovacieho oddelenia sa javil ako ideálny pre sociálne služby. Poznámky o legislatívnej nemožnosti môžu byť. Som presvedčený o ich zvládnuteľnosti, lebo sa našli aj viacerí externí záujemcovia (vedomí si možných komplikácií), ktorým vedenie budovu neposkytlo. Ani neviem prečo.

O ekonomike by sa dalo tiež veľa hovoriť. Zažil som obdobia, keď nemocnica nedokázala urobiť toľko výkonov, koľko by ochotne zaplatila poisťovňa (vizitka manažmentu). A v posledných rokoch môjho pôsobenia každoročne narastal len počet administratívnych pracovníkov. Z čoho potom kúpiť zvončeky k posteli…

Riešenie nie je jednoduché, kým sa ktokoľvek vo vedení nezačne správať k nemocnici ako k svojmu majetku. A potom bude jedno, pod akú firmu patrí.

Jozef Beňačka, poslanec MsZ

Poznámka redakcie

Teší nás v poslednom období zvýšený záujem poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva o reakciu na dianie v komunálnej politike prostredníctvom Piešťanského týždňa. Je to aj v súlade so smerovaním redakcie poskytnúť občanom čo najširšie spektrum informácií. Preto sme sa rozhodli zaradiť do nášho periodika (ne)pravidelnú rubriku Názory poslancov.
Za prezentovaný obsah však zodpovedajú autori, redakcia Piešťanského týždňa sa s niektorými ich názormi nestotožňuje a nepovažuje ich v niektorých prípadoch ani za faktograficky presné. Vyhradzujeme si však právo nezverejňovať tie, ktoré priamo nesúvisia s problematikou, prerokovávanou na mestskom zastupiteľstve, či hoci aj v štylistickej parabole dotýkajúce sa náboženského presvedčenia, rasovej neznášanlivosti či národnostných urážok.

Tibor Hlobeň, šéfredaktor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória