Bezohľadné rozširovanie poľnohospodárskych polí bez zábran

  • Spravodajstvo
  • 14. apríla 2016, 10:38
  • Autor:pror

Rozširovanie nekonečných zelených plôch, tvorených poľnohospodárskou monokultúrou, sa nezastavuje pred ničím. Už len ako matná spomienka z dávnej minulosti sa nám vynára obraz menších či väčších políčok, lemovaných brázdami a často prerastených krovím i menšími stromami. V časoch prívalových dažďov malo čo valiacu sa vodu rozptýliť a zadržiavať.

Minulotýždňové udalosti na poliach medzi Očkovom a Krakovanmi svedčia o tom, že honba za každým metrom štvorcovým na výsadbu poľnohospodárskej plodiny sa nezastaví pred ničím. I posledný kúsok zeleného pásu, tvoreného prirodzenou zeleňou, ťažká poľnohospodárska technika zúžila na minimum.

Lány obhospodaruje Poľnohospodárskeho družstva v Podolí. „Je tam len chrastie, ale na katastrálnych mapách pole. Platíme dane, tak si okraje podľa nej upravujeme,“ povedal o dôvodoch tohto konania jeho predseda Ján Gučík.

Občianska aktivistka a odborníčka na krajinnú zeleň má však iný názor. „Keď odstránili v extraviláne kríkové porasty nad 20 metrov štvorcových, porušili ustanovenia zákona o ochrane prírody a krajiny. Spoločenská hodnota za výrub 100 m2 kríkov vyšších ako tri metre je vyčíslená na 41 475 eur. Dreviny brehových porastov sa násobia koeficientom 1,3 a suma stúpne na 53 917 eur. Keď ide o 300 m2, je to viac ako 160-tisíc eur a určite trestný čin,“ povedala Radomila Škodná na mieste ničenia porastu, lemujúceho meandre pretekajúceho potoku.

Pri prívalových dažďoch i na základe takejto bezohľadnej devastácie brehového porastu nič nezabráni vode z polí vovaliť sa rovno medzi domy v Očkove.

Brehy potoka za Očkovom patria Slovenskému vodohospodárskemu podniku. Na otázky Piešťanského týždňa jeho kompetentní pracovníci do uzávierky nezareagovali.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard