Stavby na sídlisku sú údajne len dočasné

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2016, 09:01
  • Autor:am

Plynutím rokov a rozmachom obchodného využitia priestorov sa rôzne prevádzky často dostávajú na najrôznejšie miesta. Jedným z nich je i sídlisko Adam Trajan v Piešťanoch, kde pred panelákmi žiari niekoľko „plechových“ stavieb. Jedni sa z prevádzok tešia, iní myslia, že špatia okolie.

Miestne trávnaté plochy začali miznúť už v roku 2003, keď získali investori povolenia na stavbu. „Pôvodné najstaršie objekty, piváreň a zberňa, boli povoľované ešte pred rokom 2003, keď prešli kompetencie stavebných úradov na mestá a obce. Posledné dve nové stavby, predajný objekt s bicyklami a rýchlym občerstvením v nárožnej polohe, povoľovali tunajšie stavebné úrady ako stavby dočasné s dobou trvania tri roky odo dňa nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia,“ informovala Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany.

Radnica ďalej informuje, že podľa územného plánu mesta sú parcely so spomínanými stavbami súčasťou plôch čistého bývania. Prioritne sú teda určené pre bývanie v obytných budovách. „Medzi prípustnú funkčnú náplň v území patria i obchodné zariadenia, verejné stravovanie a služby pre uspokojovanie potrieb obyvateľov územia. Nevylučuje to možnosť umiestnenia stavieb s funkčnou náplňou obchod, služby, rýchle občerstvenie v danom území,“ povedala hovorkyňa. Podľa zákona je teda všetko v poriadku.

Nielen časti obyvateľov, ale ani radnici sa umiestnenie „plechových“ stavieb nepozdáva. „Riešenie obchodných prevádzok a prevádzok verejného stravovania formou dočasných stavieb, teda predajných stánkov, nepovažujeme za optimálne, preto sú v súčasnej dobe povoľované ako stavby dočasné a je prihliadané aj na ich kvalitné architektonické riešenie,“ prezentovala stanovisko vedenia hovorkyňa. Zastavané parcely však nie sú mestské, patria súkromníkom. S nimi majú vlastníci budov uzatvorené nájomné zmluvy, väčšinou bez predbežného požiadania mesta Piešťany o stanovisko k investičným zámerom.

Stavebný úrad bude konať minimálne vo veci zdevastovania bývalého trávnika. „Zrealizovanú úpravu nárožia, pôvodne trávnatej plochy, na ktorú bola položená dlažba, už rieši tunajší stavebný úrad, nakoľko takáto úprava nebola súčasťou projektovej dokumentácie, predkladanej v stavebnom konaní, a nebola teda v rámci stavebného povolenia schválená,“ uviedla hovorkyňa. Predposledný marcový deň sa o vec zaujímal i štátny stavebný dohľad. Vlastníci pozemku a stavieb si od úradníkov vypočuli, že stavebné úpravy terénu nie sú akceptovateľné.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia