Operení krikľúni si opäť stavajú hniezda v meste

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2016, 08:57
  • Autor:pror

Havrany na Ulici A. Hlinku v Piešťanoch sú späť a zahniezďujú sa. Obyvatelia okolitých domov si znovu pre pokojný spánok pripravujú chrániče sluchu. Nepodarená prerezávka stromov a váľanie hniezd nezabrali a neželané súžitie s hlučnými operencami pokračuje.

„Havrany sú podľa predpokladov späť v plnom lesku. Po analýze oficiálnych dokumentov sme dospeli k názoru, že najmä mesto nekorektne, možno aj protizákonne manipulovalo so znením rozhodnutia ministerstva životného prostredia. Nechránilo zdravie občanov, ale akési záujmy zachovania biodiverzity a ochrany chorých a nevhodných stromov,“ informoval občiansky aktivista Ladislav Mihalčík.

Na nadmerný hluk pri výchove mláďat týchto operencov sa obyvatelia v časti ulice sťažujú už niekoľko rokov. Na túto skutočnosť petíciou upozornili aj radnicu. Úradníci sa ich sťažnosťou zaoberali a vyžiadali si na ministerstve životného prostredia patričné výnimky a povolenia na odstránenie hniezd a úpravu stromov, aby sa čierni krikľúni presťahovali do vhodnejšej lokality, napríklad mestského parku či na Vážsky ostrov, kde by nedochádzalo ku konfrontácii potrieb ľudí a havranej populácie.

Znenie povolenia vydaného v auguste minulého roku ministerstvom však vyvolávalo otázniky. Priestor medzi obytnými domami číslo 55 a 56 síce v zmysle požiadavky obyvateľov riešilo, ale hniezda v stredovom páse medzi vozovkami nedovolilo odstrániť. Mesto sa v zákonnej lehote voči zle zadefinovanému povoleniu neodvolalo.

Na tieto skutočnosti v jednom z februárových vydaní upozornil Piešťanský týždeň. Návratu operených krikľúňov sa báli aj miestni obyvatelia. A zdá sa, že oprávnene. Príprava hniezd pre výchovu nového potomstva je v plnom prúde.

„V súčasnosti sa Mesto Piešťany snaží riešiť situáciu komplexne v rámci celej Ulice A. Hlinku. Opätovne sme požiadali o udelenie výnimky a žiadosť rozšírili aj o ďalšie lokality s výskytom havrana čierneho. V stredovom páse miestnej dvojprúdovej komunikácie z pôvodných 12 hniezd je aktuálne vytvorených iba šesť, to znamená, že došlo k určitému zlepšeniu danej situácie,“ informovala hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia